--> «Ймовірність приєднання Білорусі до війни дуже висока»: чого чекати від лукашенка та путіна | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

«Ймовірність приєднання Білорусі до війни дуже висока»: чого чекати від лукашенка та путіна

1
«Ймовірність приєднання Білорусі до війни дуже висока»: чого чекати від лукашенка та путіна
Військові навчання збройних сил Республіки Білорусь біля українських кордонів тривали з 29 квітня до 27 вересня. Весь цей час з території сусідньої держави по містам України запускалися сотні ракет, а наші спецслужби розкрили десятки ДРГ, які проникли на територію України з Білорусі.

На тлі оголошеної в рф мобілізації ризики приєднання білоруської армії до війни знову зросли, пише Реаліст.

Плани путіна
Незважаючи на регулярні заяви олександра лукашенка про позицію ненападу на Україну, заперечувати масовані ракетні обстріли та вильоти російських винищувачів саме з території Білорусі вже неможливо. Таким чином, де-факто РБ з першого дня повномасштабного вторгнення в Україну є учасником військових злочинів, які скоює росія.

Крім того, білоруська армія, не маючи реального бойового досвіду, робить все можливе для підготовки своїх солдатів до ймовірного наступу на Україну. Підтвердженням цього є військові навчання біля наших кордонів, що тривали 21 тиждень.

За словами директора департаменту внутрішньої політики в Міжнародному Центрі Перспективних Досліджень Ігоря Петренка, ризики вторгнення з боку Білорусі підвищуються в міру того, як армія рф зазнає нищівних поразок на фронті і стикається з проблемами в організації мобілізації своїх громадян для поповнення втрат особового складу.

«Наразі ймовірність приєднання ЗС РБ до війни дуже висока. Це підтверджується риторикою олександра лукашенка, який все частіше став згадувати про свою підтримку росії, а також активізацію ворожих ДРГ з боку білоруського кордону», - каже експерт.

Також Ігор Петренко зазначає, що наразі володимир путін, не зумівши схилити Україну до переговорів на своїх умовах, гостро потребує відкриття другого фронту, щоб уповільнити успішний контрнаступ ЗСУ, особливо в Донецькому напрямку.

Мотиви лукашенка
Відкрите вторгнення в Україну стане політичним вироком для олександра лукашенка, який через свої диктаторські амбіції вже має досить хитке становище та сумнівну репутацію серед світових лідерів.

Проте приєднання ЗС РБ до армії рф в агресії проти України – питання часу, вважає політичний аналітик Олег Лісний. За словами експерта, де-факто Білорусь бере участь у війні з першого дня повномасштабного вторгнення окупаційних військ в Україну, і путін обов'язково використовує свої важелі впливу на лукашенка для ескалації на фронті шляхом відкриття другого фронту.

«Нещодавня зустріч путіна та лукашенка в Сочі показала, що, будучи ізгоями для всього світу, вони є союзниками один для одного. Президент Білорусі розуміє, що після перемоги України він сидітиме на одній лаві підсудних із главою рф, тому в його інтересах допомогти путіну у досягненні його цілей», - каже експерт.

Крім того, політолог зазначає, що лукашенко може відтягувати момент вторгнення до України до останнього, але відмовити Кремлю в цьому не зможе – після того, як путін буквально врятував його політичну кар'єру під час масових протестів у Білорусі, глава республіки фактично став його васалом.

Відповідь України
У Міністерстві оборони України усвідомлюють усі ризики, пов'язані з наступом з боку Білорусі, та активно готуються до такого сценарію. Про це в ефірі національного телемарафону повідомила заступник міністра оборони України Ганна Маляр.

«У Білорусі півроку продовжуються навчання. Що це означає? Це означає, що вони півроку перебувають у стані бойової готовності. Ми знаємо, наскільки президент лукашенко залежить на сьогодні від путіна. І ступінь цього впливу не можна переоцінити, бо це дуже великий вплив. Тому так, ця загроза розглядається у тому числі», - наголосила Маляр.

Також заступниця міністра оборони нагадала, що у відповідь Україна проводить біля кордону з Білоруссю військові навчання «Північний ураган-2022». У них беруть участь підрозділи ЗСУ, Національна гвардія та прикордонники.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
В такому випадку країни які межують з бульбашами мають право втрутитися своїми військами в ситуацію.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні