Зима буде важкою для всіх водіїв: як підготувати своє авто заморозків під час війни

0
Зима буде важкою для всіх водіїв: як підготувати своє авто заморозків під час війни
Яскраве червоно-жовте листя – це осінь! Але й негативу ця пора року приносить чимало, особливо автовласникам. Постійні опади, коротший світловий день, похолодання… Словом, машині потрібно приділити увагу, щоб вона не звертала особливої ​​уваги на календар, пише Автосвіт.

Почнемо з системи охолодження. Якщо клапан термостата системи охолодження двигуна постійно зависає у відкритому положенні або закривається нещільно, то в літню спеку цього може не помітити навіть уважний водій. Особливо, якщо в машині немає вказівника температури. Втім, багато вказівників налаштовані так, що завжди показують якусь гарну картину, щоби власник не хвилювався. Але якщо частина охолоджувальної рідини постійно виноситься в радіатор, мотор в холодну погоду не прогріється, та й від пічки особливого толку не буде. До речі, витрата пального при цьому теж підстрибне.

Точну відповідь щодо температури в системі охолодження допоможе дати сканер ELM 327. Він може працювати з діагностичною програмою, завантаженою у смартфон. Уточнивши температуру охолоджувальної рідини, можна отримати уявлення про роботу системи охолодження в цілому.

У АКБ з наближенням зими може проявитися поганий характер. Якщо батарея пережила літо, то не факт, що й узимку все буде гаразд. Нагадуємо про найпростішу перевірку: напруга на клемах має бути близько 12,5-12,6 V при вимкненому двигуні та інших споживачах. При запущеному двигуні напруга повинна бути в межах 13,6-14,3 V. Зрозуміло, що є сенс прислухатися до запуску двигуна – чи стартер схоплює в першу секунду або підозріло завмирає під згасання світлових індикаторів. Не забувайте і про вік батареї: вони дуже рідко служать понад 4-5 років.

Тепер – про ходову частину. Мокрі та брудні осінні дороги миттєво кинуться в атаку на негерметичні пильовики кульових опор та рульових наконечників – самим вузлам при цьому, звичайно ж, не позаздриш, оскільки потрапляння брудної води різко скоротить їхній ресурс. Наконечник і кульову зазвичай змінюють, а шарнір рівних кутових швидкостей (ШРКШ) іноді можна встигнути реанімувати, вчасно промивши його, змінивши мастило й встановивши новий пильовик.

Найдорожчий елемент машини – кузов. Будь-які сколи краще виявити та ліквідувати до початку зими, поки сіль та інші дорожні реагенти не викликали корозію. Те саме повною мірою стосується сколів на вітровому склі. Взимку скло піддаватиметься різким перепадам температури – зовні мороз, усередині тепло. Старі тріщини можуть поповзти далі. У критичних випадках є сенс взагалі змінити скло.

Кілька слів про бруд. У коробі припливу повітря під вітровим склом скупчуються кілограми різної гидоти. При цьому вологе листя може викликати запотівання вітрового скла, оскільки кліматична система забирає повітря саме звідси. Не менше бруду накопичується за передніми підкрилками. Алгоритм дій очевидний – чистити!

Тепер щодо світла чи його відсутності. Само собою, що всі джерела світла мають бути справними. Окремо зазначимо, що саме восени та взимку особливо важлива наявність справних протитуманних фар та задніх вогнів. Необхідно, щоб світлотехніка була ще й правильно відрегульована. Протитуманки повинні світити низько, даючи найбільш яскраву світлову пляму за 20-25 метрів від автомобіля.

Склоочисники треба поміняти на нові: це розхідники й на них не варто економити. Після спекотного літа гумові частини, найімовірніше, деформувалися – нормально працювати ці «двірники» не зможуть. До речі, замість звичайного омивача настав час переходити на спиртовмісний – до заморозків потрібно бути готовим заздалегідь.

І ще трошки про скло. Обов’язково промийте вітрове скло зсередини – ви здивуєтеся, наскільки покращиться огляд. Можна використовувати навіть побутовий очисник скла.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні