Більше 5 мільярдів смартфонів цьогоріч стануть сміттям

0
Більше 5 мільярдів смартфонів цьогоріч стануть сміттям
З-поміж приблизно 16 мільярдів мобільних телефонів, які наразі перебувають на руках у користувачів по всьому світу, понад 5 мільярдів, швидше за все, протягом поточного року будуть виведені з користування та віднесені на смітник чи сховані у шафу. Про це стверджують експерти WEEE Forum, які посилаються на свіжі дані досліджень.

Все це посилює занепокоєння стосовно можливого витоку в навколишнє середовище небезпечних хімічних елементів, що містяться у компонентах, з яких складається телефон. Просте викидання ґаджетів на смітник може сильно зашкодити здоров’ю та природі.

Для розв’язання даної проблеми експерти радять активніше переробляти ці матеріали.

«Смартфони є одним з тих продуктів побутової електроніки, що викликають в нас найбільше занепокоєння», – каже Паскаль Леруа, генеральний директор неприбуткової асоціації WEEE Forum.

Смартфони, як і всі інші електронні ґаджети, містять цінні елементи – такі, як золото, мідь, срібло, паладій тощо. Їх можна відправляти на перероблення, але всі непотрібні пристрої зазвичай викидають, спалюють або ж вони лежать у шафах та шухлядах мертвим вантажем.

«Якщо ми не будемо повторно використовувати рідкісні елементи, які містяться у смартфонах, то нам доведеться видобувати їх у таких країнах, як Китай чи Конґо», – заявив генеральний директор WEEE Forum.

Відповідно до інформації, що міститься в оприлюдненому 2020 року довіднику з глобальної ситуації з електронним сміттям, щорічно у всьому світі з’являється 44.48 мільйона тон такого сміття.

Згідно з останніми даними, середня європейська родина наразі накопичує до п’яти кілограмів електронних пристроїв на людину.

Багато людей зберігають свої старі ґаджети з наміром продати їх або комусь подарувати. Деякі інші, тим часом зберігають їх через «сентиментальну цінність», – свідчать дані.

У світі лунають численні заклики до запровадження законодавчих норм, які б регламентували обов’язкове перероблення таких ґаджетів, оскільки електронне сміття ніколи не збиратиметься добровільно через високу вартість.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні