--> В рф лікарні та морги переповнені солдатами | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

В рф лікарні та морги переповнені солдатами

0
В рф лікарні та морги переповнені солдатами
Як працюють лікарні на окупованій частині півдня України? Чи переповнені вони пораненими російськими військовими? Чи можуть жителі окупованого регіону отримувати необхідну медичну допомогу, зʼясовував проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Лікарні на окупованих територіях України переповнені пораненими російськими військовими. Про це 15 жовтня у ранковому зведенні повідомив Генеральний штаб Збройних сил України. Зокрема, така ситуація спостерігається у місті Токмак Запорізької області. За інформацією від місцевих жителів, цивільне населення в лікарнях не приймають через завантаженість лікарів та відсутність ліжкомісць, розповіли у Генштабі.

Через низьку якість медичної допомоги та відмову командування російських окупаційних військ евакуйовувати тяжко поранених на територію Росії, смертність серед них перевищує 50%, йдеться у зведенні.

Мелітополь: «мертвих солдатів завозять «Уралами»

Мер Мелітополя Іван Федоров 15 жовтня у своєму телеграм-каналі також повідомив про те, що в окупованому Токмаку місцевих жителів позбавили можливості отримувати екстрену і планову медичну допомогу, оскільки лікарня переповнена пораненими російськими військовими. За інформацією посадовця, 14 жовтня до мелітопольського моргу привезли «Урал» з тілами ліквідованих росіян.

Раніше, 13 жовтня, Федоров в ефірі національного телемарафону розповів про те, що у Мелітопольському районі лікарні здебільшого закриті.

За даними мера, з міста виїхало понад 50% лікарів. Крім того, Федоров повідомив, що з початку окупації окупанти не постачали до лікарень медикаменти, а місяць тому вони заблокували доставлення ліків із Запоріжжя. За декілька тижнів у Мелітополі закінчаться рідкісні препарати, каже Федоров.

Мер Мелітополя розповів, що, за його інформацією, жоден лікар із тих, хто залишився в місті, не пішов працювати до російського військового шпиталю. Також Федоров розповів, що два тижні тому окупанти почали агітувати жителів Мелітополя здавати донорську кров. Її збирають для поранених російських військових, каже мер.

Втім, жителі відмовляються, тож російські окупаційні сили примушують здавати кров працівників комунальних підприємств, стверджує Федоров.

«Накинули оком на медичне обладнання»

Начальник Токмацької міської військової адміністрації Олександр Чуб у коментарі «Новинам Приазов'я» розповів, що у місцевій багатопрофільній лікарні інтенсивного лікування минулого тижня перебувало понад 50 цивільних пацієнтів.

«Ми спілкуємося з Токмацькою лікарнею інтенсивного лікування. По звіту БЛІЛ минулого тижня у лікарні знаходилося 54 хворих з Токмацької громади й інших територій. Решта лікарень другого рівня в тому регіоні не працюють, тому Токмацька приймає хворих», – повідомив Чуб.

Лікарів у цьому медичному закладі вистачає, каже очільник військової адміністрації Токмака.

«На сьогодні працює до 40 лікарів плюс середній, молодший персонал, є 4 анестезіологи, 4 гінекологи, пологове відділення працює, хірургія працює. Медикаментами ми перед цим запаслися, іноді передаємо інсуліни по тих категоріях, назвах, які саме потрібні для хворих нашої території», – зазначив Чуб.

За його словами, ситуація у первинній ланці медичної допомоги відрізняється.

«Лікарі-терапевти майже всі повиїжджали й у нас є підозра, що керівництво Токмацької ПМСД (первинної медико-санітарної допомоги – ред.), зараз це теж уточняється, перевіряється, почало співпрацювати з окупантами», – припустив Чуб.

Можливості передавати ліки до окупованого Токмака зараз немає, тому місцевому населенню доводиться купувати російські медикаменти.

«Ліки в Токмаку в аптеках є, але вони російського виробництва, бо у Василівці на блокпосту всі наші ліки, які передаються на тимчасово окуповані території, викидаються, забираються, конфіскуються. Навіть ті ліки, які везуть приватним образом в маленьких пакетиках особисто для якогось пацієнта чи родича, вони викидаються, вони не передаються останнім часом. Це дуже прикро, ми не можемо передавати ліки на тимчасово окуповану територію», – повідомив Чуб.

Він припускає, що російські окупаційні сили можуть привласнити собі обладнання, яке залишилося в лікарнях Токмаку.

«Коли приїжджав, так би мовити, пензенський губернатор, хотів «допомагати» нам і про установлене медичне обладнання хвалився, що вони завезли. Ми знаємо, що ці установки МРТ вже працювали, стояли в Токмаку, ми ними користувалися і вони допомагали нашим хворим. Вони вже переписують, обліковують те обладнання, яке можна буде вивезти, захопити», – сказав посадовець.

Чуб додав, що морги в Токмаку також перебувають під контролем окупантів. Тому він радить містянам отримувати всі необхідні довідки через відповідні служби у Запоріжжі.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні