Росіяни почали виводити техніку з Херсону

0
Росіяни почали виводити техніку з Херсону
Аналітики Інституту вивчення війни вважають все ще низьким ризик нового російського наступу з Білорусі, а також вважають, що РФ, ймовірно, продовжує готувати атаку «під фальшивим прапором» на Каховську ГЕС.

Про це ISW пише у своєму новому зведенні за підсумками 20 жовтня.

Його фахівці цитують слова Володимира Зеленського, який учора попередив, що російські війська замінували греблю Каховської ГЕС та готують масштабну катастрофу з масовим і швидким затопленням населених пунктів уздовж Дніпра, включаючи Херсон. У цьому контексті ISW вказує, що РФ дійсно продовжує готувати інформаційний ґрунт для такого кроку, в якому потім може звинуватити ЗСУ: російські пабліки та пропаганда продовжує звинувачувати українські сили в підготовці до обстрілів Каховської ГЕС і широко публікує малюнки, що зображують поширення повені у разі прориву дамби. Така підготовка Росії до можливої операції «під фальшивим прапором», ймовірно, також покликана відвернути увагу від російських втрати в Херсонській області, вважають аналітики ISW.

Тим часом армія РФ, схоже, дійсно готує умови для виведення військових та представників окупаційної «влади» з західного берега Дніпра в очікуванні неминучого просування ЗСУ. Повідомлялося, зокрема, що російські війська розформували та розграбували пожежну частину на Херсонщині та переправили пожежні машини, а також викрадені цивільні автомобілі та інше майно через Дніпро в Голу Пристань. Також Радіо Свобода опублікувало знімки, на яких зафіксовано перекидання військової техніки із західного берега Дніпра на східний. Усі разом ці повідомлення вказують на те, що російські війська, ймовірно, навмисно виводять велику кількість особового складу та техніки з західного берега Дніпра, констатує ISW. «Російські сили, ймовірно, зробили висновки — принаймні частково — зі своїх невдач під час панічного відступу з Харківської області», — пишуть аналітики Інституту. Вони нагадують, що з військової точки зору розумніше було б вивести людей і техніку цілими, щоб уникнути нового руйнівного розгрому. Такий розгром у Херсоні міг би затиснути російські сили та техніку на західному березі Дніпра, пише ISW.

В Інституті вивчення війни вважають, що ризик нового російського наступу з боку Білорусі на північ України залишається низьким — навіть попри попередження бригадного генерала Олексія Громова, заступника начальника головного оперативного управління Генштабу ЗСУ, який заявив учора про зростання подібних ризиків. Проте аналітики ISW вважають, що такий розвиток подій «залишається малоймовірним у найближчі місяці» — зазначаючи, що російські сили не мають достатніх можливостей, щоб перекрити лінії постачання України із заходу шляхом наземного наступу.

ISW нагадує, що найближча українська залізнична лінія, що сполучає схід та захід, проходить за 30 км від кордону з Білоруссю. Проте прип’ятські болота на півночі України та Білорусі зробили б «винятково складними» маневрені бойові дії з перетином міжнародного кордону України у Волинській та Рівненській областях. До того ж українська мережа автомобільних доріг та залізничного сполучення має достатньо вузлів із Польщею, Румунією, Словаччиною та Угорщиною, тому вторгнення Росії з Білорусі «не могло б серйозно пошкодити українські логістичні лінії без глибшого заходу в Україну, аніж це зробили росіяни під час битви за Київ, коли російські війська були на піку своєї сили».

Нині сили армії РФ значно ослаблені. Офіційний спікер Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі 20 жовтня підтвердив, що Білорусь може зосереджувати сили на кордоні, щоб утримувати війська ЗСУ на півночі України та запобігти їхньому розгортанню в зоні активних операцій на півдні та сході України.

Іран продовжує надавати військову підтримку РФ в Україні всупереч міжнародним санкціям щонайменше з тієї причини, що іранські лідери знайшли в особі Москви союзника і допомогу в їхньому прагненні зруйнувати глобальний світовий порядок, який очолює США. Такий висновок ISW озвучує узагальнюючи заяви високопоставлених іранських чиновників та держЗМІ. «Іранські лідери можуть побоюватися, що провал Росії в Україні серйозно порушить це бачення і, можливо, поставить під загрозу владу Володимира Путіна, а відтак і безпеку Ірану. Іран може ще більше розширити свою військову підтримку Росії протягом найближчих місяців», — прогнозує ISW.

Тим часом Білий дім 20 жовтня підтвердив, що іранські військові інструктори знаходяться в окупованому Росією українському Криму, щоб допомагати армії РФ атакувати безпілотниками Shahed-136 громадянське населення та інфраструктуру України. Джон Кірбі повідомив журналістам, що йдеться від «щодо невеликої кількості» іранського персоналу в Криму, а також попередив, що Росія та Іран продовжуватимуть брехати про їхнє партнерство. 19 жовтня верховний лідер Ірану Алі Хаменеї вкотре заявив, що іранські дрони-камікадзе нібито не використовуються в Україні та виправдався брехливим припущенням про те, що знімки, які підтверджують удари іранськими БПЛА в Україні — фейкові.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні