--> Як правильно оскаржити вручення повістки | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Як правильно оскаржити вручення повістки

2
Як правильно оскаржити вручення повістки
Через напад росії, в Україні введено воєнний стан та загальна мобілізація, яка триватиме до 21 листопада. У деяких випадках чоловіки, які отримали повістку, хочуть оскаржити її вручення у суді.

Але, як повідомляє прес-служба Верховного Суду, повістка не може бути оскарженою у будь-якому суді, адже цей документ є лише засобом повідомлення особи про необхідність виконати військовий обов'язок.

На сайті дається пояснення: позивач оскаржив у суді наказ про зобов'язання прибути до пункту збору відповідно до врученої повістки. Але суди першої та апеляційної інстанцій відмовилися відкрити провадження у справі, оскільки це не стосується юрисдикції адміністративних судів (оскільки складання повістки не є рішенням або дією суб'єкта владних повноважень у розумінні КАС України, а саме не існує публічно-правового спору).

Верховний Суд, переглянувши спір за касаційною скаргою позивача, залишив рішення судів попередніх інстанцій без змін з огляду на таке.

Згідно з п. 8 Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 65 "Про загальну мобілізацію" місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки доручено, зокрема, організувати та забезпечити у встановленому порядку своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу.

Територіальні центри комплектування та соціальної підтримки здійснюють оповіщення громадян про виклик за розпорядженнями їхніх керівників. Повідомлення громадян про виклик оформляється як повістка.

Вказано, що повістка є лише засобом оповіщення військовозобов'язаної особи для прибуття до територіального центру комплектування, форму якої визначено "Порядком організації та ведення військового обліку призовників та військовозобов'язаних", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2016 року № 921, та не має обов'язкового наслідку укладання договору проходження військової служби.

Оскаржена позивачем повістка, складена відповідачем на виконання законодавства з питань військового обов'язку та вручена позивачеві, є рішенням чи дією суб'єкта владних повноважень у розумінні КАС України.

Обов'язок військовозобов'язаної особи з'явитися за викликом до відповідного територіального центру комплектування встановлено не оскаржуваним позивачем повісткою, а Законом України "Про військовий обов'язок та військову службу", у ч. 1 ст. 1 якого зазначено, що захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов'язком громадян України.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Треба просто перед тим записатися в штунди .
Відповісти
треба просто послати за напрямком руського корабля
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні