Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний попередив Москву, Вашингтон та Київ

1
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний попередив Москву, Вашингтон та Київ
У резонансному інтерв’ю для The Economist головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний розповів, до чого цієї зими готується Росія, які завдання стоять перед ЗСУ і скільки потрібно Україні зброї.

Серед головних тез "холодного душу" для тих, хто пророкував швидку перемогу над ворогом, - попередження головнокомандувача ЗСУ, що Росія не відмовилася від своєї основної мети взяти Київ. Й наразі, поки Путін збирає нову армію за Уралом, його генерали готують плацдарм для повторення бойових дій з боку Білорусі. А Україна має до цього підготуватися, пише Корреспондент.

"Війна ця почнеться не на Донбасі, а з Білорусі в напрямку Києва, можливо, з півдня. Маємо на цьому зосередитися. Хай пробачать мене військові в окопах, але нам треба накопичити ресурси для тривалих боїв наступного року", - сказав Залужний

Незважаючи на легкий шок від цих слів, думку Залужного багато хто в країні підтримує.

Зокрема, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що здатність Росії розпочати "великий наступ" може бути відновлена до кінця січня або лютого. Про це очільник українського зовнішньополітичного відомства заявив 13 грудня.

"Вони точно все ще зберігають надію, що їм вдасться прорвати наші лінії і просунутися глибше в Україну", - сказав дипломат.

Кулеба пояснив свою точку зору "призовом, який вони оголосили (у вересні Росія провела мобілізацію близько 300 тисяч солдатів – ред.), а також навчанням нових призовників і переміщенням їхнього важкого озброєння".

Водночас, начальник Генштабу ЗСУ генерал Олексій Громов 15 грудня заявив на брифінгу, що переміщення російського озброєння до Білорусі триває. Зокрема, минулого тижня на полігони Обуз-Лісновський та Лосвідо перекинули по одному батальонному комплекту танків. Росія перемістила на аеродром Мачулищі три літаки МіГ-31К, що є носіями гіперзвукових ракет Кинджал, й літак дальнього радіолокаційного виявлення А50-У.

"Це насамперед свідчить про нарощування можливостей агресора наносити авіаційні удари по території України. Хочу наголосити, що на даний час на території Білорусі відсутні необхідні компоненти повітряного угруповання, яке може забезпечити діяльність і авіаційну підтримку військ у ході проведення противником наступальної операції", - зазначив генерал.

При цьому, однак, припустивши, "що такі дії режиму Лукашенка є одними з кроків підготовки до участі у війні проти України".

Американський політолог Раміз Юнус у ефірі телеканалу Прямий назвав головних адресатів інтерв’ю Залужного.

"Це дуже важливе інтерв’ю, воно останнім часом стало номером один для всього світу. Його обговорюють на російських телеканалах, на американських каналах. Його обговорюють у Європі та в Україні", - зазначив він.

За словами Юнуса, президент Володимир Зеленський регулярно озвучує політичні меседжі, і якщо вони співпадають " з військовими меседжами генерала Залужного та інших високопосадовців - це свідчить: керівництво України діє, "як єдиний "кулак".

"Це меседж Росії, Білорусі, Америці, колективному Заходу, українському суспільству, - підкреслив він. - Такі меседжі дуже важливі. Генерал Залужний тричі виступав за ці десять місяців по ключовим питанням, двічі ви мали успіх на Харківському та Херсонському напрямках, перед цим він і виступав. Сьогодні виступає перед зимовою кампанією".

Погляд ззовні

Проте у США поки не бачать ознак того, що Росія неминуче проведе повторний наступ на українську столицю - про це заявив журналістам 16 грудня координатор зі стратегічних комунікацій у Раді національної безпеки при Білому домі Джон Кірбі.

Правда, при цьому Кірбі зазначив, що президент РФ Володимир Путін не має наміру відмовлятися від своїх планів щодо України.

"Ми не бачили нічого, що вказувало б на те, що Путін відмовився від своїх максималістських цілей щодо України. Ми не бачимо жодних ознак того, що щодо Києва буде неминучий крок", - сказав він, додавши, що у керівництві США уважно за спостерігають за тим, що відбувається.

Колишній командувач Сухопутних сил США в Європі генерал Бен Ходжес теж висловив сумнів у тому, що Росія піде в новий наступ у лютому.

"Я сумніваюся, що Росія зможе зібрати сили такого розміру за цей час, тим паче належної якості", - написав Ходжес у Twitter.

Він висловив думку, що остання "часткова" мобілізація в Росії була, висловлюючись цензурно, "невдалою".

"Перебільшення потенціалу нових наступальних операцій РФ грає на користь тим, хто шукає причини припинити підтримувати Україну", - вважає генерал.

Як підкреслює Раміз Юнус, "генерали просто так інтерв’ю не дають". І таких генералів, як Ходжес, "посунули вперед" для того, аби вони озвучили точку зору, про яку інколи, з тих чи інших причин, не можуть відкрито заявити офіційні особи.

"Її озвучують через таких генералів. І це працює, як дезінформація у тому числі - бо, крім друзів, це слухають і вороги", - додав він.

Для боротьби потрібні ресурси

Та як би там не було, за словами Залужного, людський ресурс Україна має, це мільйонна навчена армія. Наразі нам не вистачає лише озброєння.

"Я знаю, що можу перемогти цього ворога. Але дайте ресурси. Треба 300 танків, 700 БМП, 500 гаубиць і ми вийдемо на кордони 23 лютого. Ми отримуємо менше, ніж треба. Бійців у ЗСУ зараз вистачає. Мені не треба ще сотні тисяч. Нам треба танки, БТР, БМП і боєприпаси. Я навіть не говорю про F-16. В українських Силах оборони вистачає військових, однак Україна потребує збільшення постачання боєприпасів, снарядів для артилерії, техніки та засобів ППО", - пдкреслив він.

Окрім того, Україна потербує засобів протиповітряної і протиракетної оборони.

"Я не спеціаліст в енергетиці, але мені здається, ми на межі. Зараз ефективність ППО 76%. Росіяни шлють 100 ракет, щоб 24 долетіли", - уточнив він.

А щоб дійти до Криму, за словами головнокомандвача ЗСУ, нам треба пройти 84 км до Мелітополя.

"Цього буде достатньо, щоб діставати Himars до Криму. З наявними ресурсами я не можу планувати нові великі операції. Хоча ми зараз працюємо над однією. Ви її ще не бачите, але вона вже йде", - підкреслив Залужний.

Тож, якщо стисло окреслити головний сенс інтерв’ю Валерія Залужного, він полягає лише у двох словах "дайте озброєння", - вважає військовий експерт, полковник ЗСУ у відставці Роман Світан.

"Такого роду заяви, коли вони проводяться для західної аудиторії (адже це було інтерв’ю західному виданню), завжди є проханням про збільшення поставок певних видів озброєння. І далі генерал Залужний розписав, що йому потрібно для виконання певних завдань, - зазначив він. - Причому паралельно з Залужним й генерал Сирський, це командувач сухопутних військ, також окреслив приблизні наші потреби у озброєнні й боєприпасах. Командувачу сухопутними військами, природньо, "болять" боєприпаси, тому що для артилерії потрібні снаряди, снаряди й ще раз снаряди. "Крохи", які нам, за останньою інформацією, передають - об’єми, котрі замалі не лише для наступу, але й для оборони. Наприклад, це передача нам партії з пяти’ тисяч снарядів, а ми лише на день стільки використовуємо. Нам потрібні сотні тисяч штук. Тому й у Сирського, й у Залужного це "болить", і вони відзначають це різними шляхами, у тому числі й через медіа".

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А коли українці стільки часу закликали бомбити бульбашівські військові об'єкти-влада чухалася, -"ми жє нє агрєсарі"!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні