Топ 5 способів як отримати інтернет без світла

0
Топ 5 способів як отримати інтернет без світла
Оптоволоконний інтернет

Якщо ваш будинок підключений до оптоволоконної мережі – вважайте, що вам пощастило: все, що потрібно зробити – забезпечити живлення для роутера.

Енергонезалежність та висока швидкість інтернету – відмінна риса технології PON (passive optical network). Мережа дротового інтернету нагадує дерево з безліччю відгалужень, причому проміжні вузли, де кабель ділиться на окремі жили, не вимагають живлення – лише центральний вузол OLT (Optical line terminal) та віддалений абонентський вузол ONT (Optical network terminal).

Тобто якщо у провайдера з енергопостачанням все гаразд, то у вас інтернет буде – як правило, провайдери ставлять акумулятори, яких вистачає на кілька годин. Підключіть роутер через кабель-адаптер USB з тригером, що підходить для обладнання (погляньте на роутері – зазвичай йому потрібно 9 або 12 вольт), до потужного повербанка або станції безперебійного живлення.

Якщо ви підключені до мідної мережі, можна перейти на оптоволокно. Але доведеться набратися терпіння: провайдери кажуть, що зараз черги на підключення чи не пів року вперед. Тому варто розглянути альтернативні варіанти.

Телефонна мережа

Можна повернутися до стареньких і повільних, але працюючих у блекаут технологій. Пам’ятаєте, як раніше інтернет підключали через телефонну лінію та ставили ADSL-роутер? Доведеться пошукати провайдера, який все ще використовує цю технологію і зможе провести до вас інтернет – з великих гравців залишився «Укртелеком».

Схема роботи та ж: купіть два кабелі-адаптери, підключіть до живлення Wi-Fi та ADSL/VDSL-роутери та моліться, щоб у провайдера не було проблем з енергопостачанням.

Nanostation

У вас вічно відключають електрику, а щасливий сусід із будинку навпроти сидить зі світлом та інтернетом? Ситуацію можна обернути на свою користь.

«За допомогою двох наносів (прим. nanostation) ви можете створити на зразок Wi-Fi-мосту між своїм будинком і будинком сусіда: один пристрій передає сигнал, інший приймає. Зона покриття зазвичай досить велика – пару кілометрів, але між наносами не повинно бути перешкод – високих дерев чи будівель. Тому в ідеалі станції повинні встановлюватися на даху якомога вище. У приватному будинку можна зробити простіше: протягнути кабель і з’єднати роутер сусіда зі своїм. Так дешевше і уникнете мороки зі складним налаштуванням наносу. Кабель потрібної довжини завжди можна купити у провайдера.

Вартість комплекту з двох наностацій стартує від $120, плюс знадобиться станція безперебійного живлення для обладнання.

Мобільний інтернет з підсилювачем

Варіант для тих, хто користується домашнім інтернетом від мобільних провайдерів та має 3G/4G Wi-Fi-роутер. Якщо під час блекаутів у вас хоч трохи ловить мережу, є шанс посилити сигнал до рівня, коли працює інтернет і можна хоча б тримати зв’язок із колегами та близькими через месенджери. Встановіть антену якомога вище (менше перешкод – краще сигнал), підключіть обладнання до безперебійного живлення та користуйтеся.

Ціна питання – від 1500 грн та трохи терпіння: продавці кажуть, що доставка може затримуватись, бо підсилювачі зараз в Україні нарозхват. І ще раз нагадаємо: зв’язок хоч на паличку має ловити, бо ретранслятор не зробить вам добрий сигнал із нічого.

Супутниковий інтернет

Окрім Starlink, є й інші провайдери – український DataGroup та голландський Inmarsat. Місцевий провайдер має більш демократичні ціни: вартість підключення з обладнанням – 3000 грн, тарифи безлімітні, до 1000 грн на місяць. Щоправда, максимальна швидкість – 20 Мб/с.

І нагадаємо, що супутниковому обладнанню потрібні відповідні умови – широкий огляд неба без дерев та високих будівель, а також безперебійне живлення.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні