У Польщі серйозно обмежать розрахунок готівкою

0
У Польщі серйозно обмежать розрахунок готівкою
У Польщі в 2024 році набуде чинності закон, який обмежить готівкові розрахунки між підприємцями сумою 8 тисяч злотих (зараз це 18 тисяч злотих) - якщо сума більша, платіж слід провести безготівково. Для населення ліміт готівкових платежів складе 20 тисяч злотих. Якщо здійснюєте транзакцію вище цієї суми, потрібно буде зробити переказ або оплатити платіжною карткою.

Такі новації викликають у багатьох поляків здивування, адже навіть президент Національного банку Польщі не раз підкреслював, наскільки важлива готівка в обігу для безпеки поляків і обороту.
Основним аргументом для обмеження обороту готівки у випадку з великими сумами є боротьба з відмиванням грошей, тероризмом і сірою економікою, або як її в народі називають - оплатою “під столом”.

Податкові пільги та інші плюси за рух до cashless

Безготівкові операції дають й інші вигоди, в тому числі економічні - особливо для підприємців. Крім лімітів існують також законодавчі положення, що винагороджують їх за перехід на безготівкові операції, включаючи податкові пільги - в тому числі ПДФО і податку на прибуток (PIT i CIT).

Новий закон є одним із складників руху Польщі до cashless - з 1 січня 2022 року в країні законодавчо закріпили обов'язок власників багатьох компаній здійснювати прийом безготівкових платежів - за допомогою терміналу, BLIK або переказу. При цьому термінал є найбільш зручним варіантом з багатьох причин, тому, що дозволяє здійснювати платежі в момент видачі товару. Крім того, до 1 січня 2025 року компанії повинні інтегрувати касовий апарат з платіжним терміналом

Підприємцям не слід боятися такого рішення, адже воно може полегшити їм ведення бізнесу, кажуть експерти.

“Інтеграція дає підприємцю багато переваг. Перш за все, касиру не обов'язково вводити суму на терміналі і приймати її. Вона з'являється автоматично. Це прискорює процес прийому платежів і не створює черг. Більш швидке обслуговування пов'язане зі збільшенням товарообігу. Також важливим є питання усунення ризику потенційної людської помилки, такої як неправильна кількість введених нулів в обліковому записі. Завдяки інтеграції ми можемо бути впевнені, що інформація, яка відображається на терміналі і на касі, ідентична. Коли компанія розраховується з клієнтом готівкою, ризик помилки або неправильно витраченої здачі вище, особливо коли на касі стоять черги”

Підприємці, які хочуть запровадити сучасні платежі у своїй компанії, можуть скористатися програмою Fundacja Polska Bezgotówkowa. Вона дозволяє безкоштовно впроваджувати і користуватися платіжним терміналом протягом перших 12 місяців з моменту установки. Згідно зі звітом Фонду Fundacja Polska Bezgotówkowa, 95% власників бізнесу, які скористалися програмою, рекомендували б її іншим.

Крім того, Мінфіном Польщі була підготовлена спеціальна програма «Безготівковий платник податків» (Podatnik Bezgotówkowy), адресована підприємцям, які здійснюють платіжні операції переважно безготівково. Взявши в ній участь, можна отримати повернення розрахунків з ПДВ за 15 днів.

Кількість торгових точок і точок обслуговування, що приймають безготівковий розрахунок невпинно зростає. Це пов'язано зі зміною звичок споживачів, які хочуть платити таким чином. Згідно з дослідженням Fiserv Polska S.A., понад 70% поляків платять без готівки.

Готівка забезпечує більшу безпеку?

У кризових випадках: війна, катаклізми і пов'язані з цим труднощі в доступі до накопичених в банку грошей - безумовно, готівка є надійною та зручною. Однак у короткостроковій перспективі і в стандартному діловому обороті легко довести, що готівка означає більш високі витрати і меншу безпеку.

Немає сумніву, що прийом операцій з карткою пов'язаний з більшою безпекою і зручністю як для підприємця, так і для клієнта. Зберігання і транспортування готівки пов'язане з ризиком її крадіжки або втрати, а також породжує додаткові витрати, наприклад, пов'язані з обслуговуванням ескорту і депозиту. Самостійне перевезення готівки також може бути досить клопіткою справою для підприємця, наприклад, через обмеження в робочий час банку. Ще одне питання – ризик прийняття підробок. Навіть одна-дві такі банкноти протягом місяця можуть обійтися підприємцю дорожче, ніж наявність платіжного терміналу. Паперові гроші також можуть стати неприємністю, оскільки вони легко пошкоджуються. У таких випадках власнику бізнесу також доводиться йти в банк і просити заміну, яка ще більше поглинає його час.

Безготівковий розрахунок: переваги для клієнтів, прибуток для підприємців

Впровадження безготівкових розрахунків приносить багато плюсів бізнесу. В даний час все більше людей користуються можливістю оплати карткою, телефоном або годинником – особливо молоде покоління.

Згідно з опитуванням PolCard від Fiserv, понад 80% респондентів у віці 18-39 років регулярно здійснюють такого роду транзакції.

Всі ознаки вказують на те, що ця тенденція буде рости, тому неадаптація до очікувань клієнтів може обернутися їх втратою і зниженням конкурентоспроможності на ринку. Крім того, споживачі часто не носять з собою великі суми, тому коли немає можливості розрахуватися карткою, вартість кошика для покупок може бути менше.

“В даний час для споживачів важливий не тільки сам товар, але і зручності, пов'язані з його покупкою, такі як функціональність, швидкість угод, можливість врегулювати кілька питань в одній точці. Завдяки наявності терміналу компанія може обслуговувати і іноземного клієнта, який, наприклад, не має місцевої валюти. Крім того, впровадження сучасних способів оплати зміцнює імідж компанії як більш сучасної”

Сьогодні термінал вже не є просто пристроєм для прийому платежів і в ньому є безліч додаткових функцій. Опитування, проведене компанією PolCard від Fiserv, показує, що поляки хочуть користуватися такими послугами.

Додаткові функції платіжних терміналів, які поляки прагнуть використовувати:

Найпопулярнішим є зняття готівки з каси магазину як з банкомату – його вказали аж 41% опитаних.

Можливість оплати в іноземній валюті (32%),

внесення грошей на рахунок, як в CDM (31%),

послуга повернення коштів за карткою (20%),

можливість розраховуватися картками лояльності (13%)

і поповнення телефону (12%).

“У той час як кількість банкоматів в даний час скорочується, введення сервісу зняття готівки, який є найпопулярнішим серед поляків, може призвести до більш частих відвідувань точки. Також варто згадати про можливість встановлення пристроїв самообслуговування для прийому платежів, які дуже зручні для клієнтів, усувають черги, а також дозволяють вести бізнес поза робочим часом персоналу”

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні