22 січня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони

0
22 січня: яке сьогодні свято, прикмети та заборони
Державне свято
22 січня – День Соборності України. Це офіційне національне свято, яке святкують на честь Акта злуки (об’єднання) Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки 1919 року. Також за рік до того (1918) було проголошено незалежність УНР. Для кожного громадянина України це свято має велике значення, передає Главком.

Саме 22 січня 1918 року в Києві під час засідання Малої Ради було підписано IV Універсал, який проголошував незалежність Української Народної Республіки. Цього дня були залишені будь-які ідеї про створення автономії, а зв’язки з імперською Росією розірвані. Але новоутворена держава зазнала агресії з боку більшовиків, тому її суверенітет, на жаль, був недовготривалим.

IV Універсал проголошував повний суверенітет УНР, а також бажання молодої Держави мати мирні відносини з сусідніми країнами. Також в документі стверджувалося, що сусідні країни не мають ніякого права втручатися у внутрішні справи УНР. Селяни отримали у власність землю, природні багатства перейшли до національного підпорядкування. Була створена своя армія, банки підпорядковувалися центральній владі, а також були скликані Установчі Збори для створення Конституції.

Через рік, 22 січня 1919 року, УНР та ЗУНР об’єдналися в одну країну. Таким чином, утворилася суверенна возз’єднана Українська Держава. Подія мала урочистий характер і проходила на Майдані Незалежності в місті Київ.

Релігійні свята
22 січня в церковному календарі – день пам’яті святого мученика Євстратія. Він постраждав за свою віру у Христа в Вірменії, коли правління було в руках імператора Діоклетіана, відомого своїми гоніннями за християнами.

Спочатку за віру постраждав священник Аравійської церкви мученик Авксентій. Коли його страждання і стійкість побачив Євстратій, який на той час був мером міста Саталіона, то вирішив признатися, що теж давно таємно сповідує християнство. За це його спочатку жорстоко побили, а потім спалили. Святого ж Авксентія спочатку тримали у в’язниці, морили голодом, а потім обезголовили.

Євстратій відзначався аскетичним образом життя, а також, за переказами, отримав від Бога дар прозорливості і зцілення. Так, він молитвою воскресив немовля та зцілив глухоніму дитину. Чодотворець прожив 95 років, із яких 75 провів у чернецтві.

Православна церква сьогодні вшановує пам'ять святителя Пилипа. У народі це свято називають Пилипів день. Чоловік народився у боярській родині при дворі Івана Грозного. З юних років усвідомивши, що душа його належить Богові, Федір (як на той час звали хлопця) потай покинув свій будинок і вирушив у Соловецьку обитель, де прожив дев'ять років. Завдяки невтомній праці, був посвячений у пресвітери з ігумена. Саме тут він був названий ім'ям Пилип. За життя зробив багато добрих справ, збудував безліч лікарень, соборів і храмів.

Прикмети та традиції
ясна погода пророчить щасливий та врожайний рік;
якщо на деревах сидить багато воронів, скоро посиляться морози;
птахи сидять на снігу – очікуйте потепління;
якщо людина народилася в день Пилипа, то вона буде миротворцем.

Що не можна робити цього дня:
не слід зловживати алкоголем;
не варто зациклюватися на негативних думках, лаятися та сваритися;
нині не можна байдикувати, бо цим можна накликати не себе невдачі та хвороби;
не можна пришивати гудзики, бо тоді не вийде позбутися старих проблем.

День ангела
Нині святкують іменини: Євстрат, Петро, Пилип, Пахом, Захар, Антоніна.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні