--> Що станеться з вашим здоров’ям, якщо ви будете їсти надто багато солі | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Що станеться з вашим здоров’ям, якщо ви будете їсти надто багато солі

0
Що станеться з вашим здоров’ям, якщо ви будете їсти надто багато солі
Сіль допомагає підкреслити смак їжі, покращує текстуру та служить консервантом. Кухонна сіль складається з 60% хлориду і 40% натрію. Натрій є одним з основних незамінних електролітів, який необхідний організму в невеликих кількостях практично для всього: від перетравлення їжі до скорочення м’язів або кліпання. Але споживання натрію в сучасному світі значно перевищує необхідну організму кількість й стає великою проблемою для охорони здоров'я, пише Мета.

Існує понад 25 інгредієнтів, що містять натрій, які виробники зазвичай використовують для створення продуктів з тривалим терміном зберігання. Більшість ультраоброблених продуктів містять високий вміст натрію і навіть продукти, які не мають солоного смаку, такі як хліб, пластівці та молочні продукти, можуть мати напрочуд високий вміст натрію. Розповідаємо, як вплине на ваше здоров'я споживання продуктів з надто високим вмістом натрію та солі зокрема.

Скільки натрію і солі забагато для організму?
Наше тіло потребує лише невеликої кількості натрію щодня – 500 міліграмів або еквівалент чверті чайної ложки солі. Така кількість допоможе скорочуватися м’язам, підтримувати здорові нервові імпульси та баланс рідини. Більшість людей споживає понад 3000 міліграмів натрію щодня, тоді як рекомендований максимум становить до 2300 міліграмів (кількість, що міститься в 1 чайній ложці солі) на день. Однак, згідно з Американською кардіологічною асоціацією, 1500 міліграмів на день є ідеальною межею.

Для багатьох людей гостре та хронічне споживання надлишку натрію може мати негативні наслідки для здоров’я, включаючи підвищення кров’яного тиску, підвищений ризик інсульту та ішемічної хвороби серця. Нижче розповідаємо, які ризики несе зайва порція солі у ваших стравах.

Ви можете розповніти
Занадто багато солі також зробить вас тимчасово важчими через затримку води, але є все більше доказів того, що високе споживання солі корелює зі збільшенням кількості жиру в організмі.

Дослідження, опубліковане в журналі Hypertension, також показало, що існує прямий зв’язок між дієтами з високим вмістом натрію та надмірною вагою й ожирінням, незалежно від споживаних калорій і якості цих калорій. Серед дорослих збільшення споживання натрію на 1000 мг/день підвищує ризик ожиріння на 26%. Що ще гірше, високе споживання солі пов’язане з вищим індексом маси тіла, окружністю талії та жиром. Хоча механізм ще не зрозумілий, дослідники припускають, що сіль може негативно впливати на жировий обмін.

Як зменшити споживання натрію
Щоб зменшити вміст натрію в організмі, найкращим підходом є зосередитися на споживанні меншої кількості готової їжі з високим вмістом натрію або ресторанної їжі. Для цього намагайтеся готувати більше страв і закусок вдома, заміняючи сіль спеціями, а купуючи готову їжу, завжди дивіться на вміст натрію на етикетці. Намагайтеся купувати продукти з менш ніж 10% добової норми для натрію, коли це можливо.

Якщо ви збираєтеся вживати страви з високим вмістом натрію, спробуйте протистояти негативному впливу натрію, підвищивши рівень калію. Калій, як і натрій, також допомагає підтримувати баланс рідини в організмі, але він протидіє негативному впливу натрію. Щоб покращити загальний стан здоров’я, найкраще зменшити споживання натрію та збільшити споживання калію. Добова норма калію становить 3400 міліграмів на день. Це означає, що на кожні 1000 міліграмів натрію людина матиме 3000 міліграмів калію. До продуктів, багатих калієм, належать цитрусові, помідори, картопля, банани, батат, риба, темна листова зелень, йогурт і бобові.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні