У Волинській області вдвічі зросла кількість хворих на туберкульоз

0
У Волинській області вдвічі зросла кількість хворих на туберкульоз
У Волинській області за чотири місяці 2023 року вперше на активний туберкульоз захворіли 239 людей. Зокрема, зареєстрували 219 випадків хвороби органів дихання.

Окрім того, захворіло 49 дітей, в тому числі на туберкульоз органів дихання – 38 дітей, повідомляють у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Порівняно з таким же періодом минулого року захворюваність на активний туберкульоз зросла майже вдвічі.

Як зазначають волинські фахівці, туберкульоз є однією з основних інфекційних причин смертності у світі.

Це захворювання зумовлюють бактерії Mycobacterium tuberculosis, воно найчастіше вражає легені й поширюється повітряно-краплинним шляхом від людини з бактеріальною формою легеневого туберкульозу:

при кашлі у повітря потрапляють інфекційні частинки (аерозоль) виділень з нижніх дихальних шляхів, в яких і містяться мікобактерії туберкульозу (МБТ). За один кашлюковий поштовх утворюється близько 3000 інфекційних частинок.
інфекційний аерозоль може також утворюватися при розмові, чханні, співі й утримуватись у повітрі тривалий час.
пряме сонячне опромінювання знешкоджує мікобактерію в інфекційних частинках мокротиння за 5 хвилин.
передача туберкульозної інфекції відбувається, переважно, в закритих приміщеннях при тривалому контакті.
Основні симптоми захворювання:

кашель понад два тижні;
підвищена температура тіла понад сім днів;
утруднене дихання;
біль у грудях;
поганий апетит, постійна слабкість;
безпричинна втрата ваги;
підвищена пітливість, особливо вночі;
кровохаркання (наявність крові у мокротинні, що виділяється при кашлі).
Два фактори визначають ризик проникнення МБТ в легені здорової людини: концентрація інфекційних частинок в повітрі та тривалість експозиції (вдихання зараженого повітря).

При потраплянні мікобактерії в організм людини туберкульоз частіше за все не розвивається, оскільки імунна система не дозволяє розмножуватися збуднику. Активне захворювання розвивається при зниженні контролю з боку імунної системи.

Ймовірність захворіти на туберкульоз вища, якщо ви:

перебуваєте у тісному контакті з хворим на туберкульоз;
маєте позитивний ВІЛ-статус;
маєте ослаблений імунітет.
Спочатку хвороба може протікати приховано, і людина часто не звертає увагу на тривале погане самопочуття або намагається лікувати «застуду» та «кашель» самостійно. Тому будьте пильні до себе і не зволікайте зі зверненням до лікаря. Якщо ви маєте будь-який із вказаних симптомів, пройдіть обстеження, оскільки рання діагностика дозволяє вчасно розпочати лікування та повернутися до звичного життя якнайшвидше.

До речі, в Україні для всіх пацієнтів з підозрою на туберкульоз доступна безоплатна діагностика за допомогою сучасного тесту GeneXpert. Щоб пройти її, достатньо мати направлення сімейного лікаря або ж відвідати фтизіатричний заклад за самозверненням.

Туберкульоз — виліковне захворювання, успіх залежить від вчасно розпочатого прийому ефективних медпрепаратів та дисципліни пацієнта у дотриманні всіх рекомендацій лікаря та регулярному прийомі ліків. В Україні лікування туберкульозу для пацієнта безкоштовне.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні