--> До ЗСУ мобілізували лікарку, яку звинувачують у смерті двох дітей | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

До ЗСУ мобілізували лікарку, яку звинувачують у смерті двох дітей

0
До ЗСУ мобілізували лікарку, яку звинувачують у смерті двох дітей
У жовтні 2020 року, в сім’ї Коваль, що з Хмельниччини, у багатоповерхівці на Кам’янецькій, 67, через витік газу померли двоє дітей - 4-річний Даня і 9-річний Максим. Батьки звинувачували у всьому газову службу й медиків. Мовляв, перші не усунули проблему. А лікарі відмовили в госпіталізації, пише Всім.

У поліції провели розслідування. Слідчі оголосили підозру лікарці бригади швидкої допомоги, яка у той день виїжджала на виклик про отруєння дітей. Вони встановили, що лікарка не провела належне обстеження, не з’ясувала усіх можливих причин поганого самопочуття і неправильно встановила діагноз, не госпіталізувала дітей до медичного закладу, внаслідок чого хлопчики померли. Вчора, 31 травня, в Хмельницькому міськрайонному суді відбулося підготовче засідання по цій справі.

Обвинувачену лікарку мобілізували
Суддею по даній справі є Сергій Марцинкевич. На підготовче засідання прийшов представник потерпілих - Володимир Прядун. Самі батьки померлих дітей не прийшли. Не з’явилася в суді і обвинувачена в справі лікарка “швидкої” - Ольга Гаас. Натомість були присутні два її адвокати, серед яких Оксана Каденко.

Також серед присутніх - два представники Хмельницького обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Це тимчасово виконуюча обов’язки директора медзакладу Лариса Чубенко. А також - юристка Уляна Олійник. Остання, нагадаємо, фігурувала в корупційній схемі в Хмельницькому університеті управління та права імені Леоніда Юзькова. Більше про це - в окремому матеріалі.

На засіданні адвокат обвинуваченої Оксана Каденко повідомила, що наразі лікарка є мобілізованою. Саме тому було подано клопотання про зупинення провадження до звільнення Ольги Гаас з військової служби.

"5 травня Ольга Гаас призвана на військову службу за призовом під час мобілізації. Ми вважаємо, що в такому випадку застосуванню підлягає частина 1 статті 335 КПК, яка говорить про те, що якщо обвинувачений був призваний до проходження до військової служби за призовом під час мобілізації на особливий період, суд зупиняє судове провадження такого обвинуваченого. Враховуючи це, просимо зупинити провадження до звільнення з військової служби обвинуваченої", - сказала адвокат Оксана Каденко.

Заперечень щодо цього клопотання у сторін судового процесу не було. Тож суддя Марцинкевич його задовольнив і розгляд справи зупинили.

Із “швидкої” лікарка звільнилася за власним бажанням
Адвокат Оксана Каденко розповіла, що обвинувачена по цій справі прийшла працювати на “швидку”, закінчивши інтернатуру. Близько 1,5 роки тому вона звільнилася за власним бажанням.

Оксана Каденко каже: згідно з експертизами, які долучені до матеріалів справи, лікарка діяла відповідно до інструкцій, що діяли у період спалаху COVID-19. Мовляв, на той час до медзакладів госпіталізували лише хворих із коронавірусом. Іншим пропонували надати медичну допомогу в лікарнях у Ярмолинцях чи Красилові. Саме тому більшість хмельничан відмовляли лікарям “швидкої” у госпіталізації. Так було і в сім’ї Коваль, - пояснює адвокат.

"Тоді був розпал коронавірусу і діяли певні правила для лікарів. У ході розслідування було проведено дві експертизи. Вони підтверджують, що лікарка виконувала все за інструкціями. Було зрозуміло під час розмови з батьками, що діти повечеряли й після цього почали скаржитися на нудоту, на проблеми кишкового тракту. Підвищення температури було не значне. Лікар пропонувала госпіталізацію для дообстеження та лікування. Специфічних симптомів отруєння чадним газом немає, а тому їх виявити за таких умов було неможливо.

У той час в Хмельницькому госпіталізовували тільки з коронавірусом. Інших пацієнтів везли тільки в Ярмолинці чи в Красилів. Так була визначена маршрутизація Департаментом охорони здоров’я. На виклику ніхто про газ не розумів. Адже в лікарів за законом частиною їхнього обладнання має бути датчик на виявлення чадного газу. У наших лікарів такого немає.

Коли лікарка сказала, що рекомендує госпіталізацію для підтримки стану дітей, їхати в лікарню в Ярмолинці чи в Красилів батьки відмовилися. Будучи в захисному костюмі, який носили всі лікарі під час пандемії, медик заповнювала картку про відмову від госпіталізації вже в кареті “швидкої”. У матеріалах справи є інформація про те, що вона телефонувала мамі дітей і ще раз запитувала, чи відмовляються від госпіталізації. Відповідь була - “Так”. Експертизи, які все це досліджували, стверджують про те, що лікарка не мала можливостей діяти інакше в цій ситуації", - пояснює Оксана Каденко.

Як все пояснювали газовики
Після того, як в сім’ї Коваль сталася трагедія, газовики скликали брифінг для журналістів. Вони розповіли, що того місяця, коли все відбулося, вони мали один виклик із того будинку на Кам’янецькій. Був він із сусідньої квартири. Мовляв, люди повідомили про запах газу. За словами газовиків, працівники оперативно його усунули.

А от інший приїзд працівників газової служби відбувся вже наступного дня. Однак викликали їх туди не власники квартири, де відбулася трагедія, а медики із лінії “103”. Тобто, коли “швидка” констатувала смерть одного з хлопчиків. Тоді працівники “Хмельницькгазу” виявили в квартирі ряд порушень. За їхніми словами, відповідальними за технічне обслуговування квартир є або управляючі компанії, або ОСББ. Тож відповідальності за трагедію газова служба не несе.

"На законодавчому рівні ми відповідальності за трагедію не несемо. Ще раніше на державному рівні були внесені зміни до проведення технічного обслуговування квартир та систем газопостачання. Якщо до цього часу газорозподільні компанії проводили за кошти, які входили в складову тарифу внутрішньобудинкового обслуговування, то півтора року тому держава запровадила вільний ринок цієї послуги. На сьогодні у функції “Хмельницькгазу” входить забезпечення цілодобового функціонування аварійної служби “104”. Договору на технічне обслуговування з цим будинком у нас заключено не було. Обслуговується даний будинок управляючою компанією", - казали працівники "Хмельницькгазу".

Газовики повідомили, що напередодні трагедії в сім’ї, в якій померли двоє дітей, попереджали про виявлений недолік. Кажуть, приїжджала спеціальна комісія, яка перевіряла димовентиляційні системи. За даними газовиків, на власників квартири був складений акт із вказаним порушенням, а саме стосовно виявлення в квартирі примусової вентиляції. Головний інженер “Хмельницькгазу” пояснював, що наявність цього приладу може стати причиною отруєння чадним газом.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-8

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні