--> Скіфське золото: чи повернуть Україні давні скарби | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Скіфське золото: чи повернуть Україні давні скарби

0
Скіфське золото: чи повернуть Україні давні скарби
Верховний суд Нідерландів постановив, що "скіфське золото", яке роками було предметом судової тяганини в цій країні, має бути повернуте Україні. Від 2014 року об’єкти зберігаються в музей Алларда Пірсона в Амстердамі, після того, як він отримав їх у тимчасове користування з чотирьох музеїв Криму.

Про це повідомило видання NOS.

Зазначається, що інстанція підтвердила рішення, ухвалене апеляційним судом Амстердама ще в жовтні 2021 року.

Золото Скіфів

Коли Росія анексувала Кримський півострів, стало незрозуміло, кому передавати згадані предмети: музеям в тимчасово окупованому Криму чи Україні.

Так, у лютому 2014 року колекція була вивезена до столиці Нідерландів для участі у виставці "Крим: золото і таємниці Чорного моря", яка проходила в Музеї Пірсона. Її неофіційно назвали "скіфське золото" чи "кримське золото", від чого пішла й назва судової тяганини.

14 грудня 2016 року суд Амстердама вирішив повернути Україні "скіфське золото", однак у січні 2017-го так звані кримські музеї під проводом окупантів почали процес оскарження рішення.

У 2021-го судді знову таки ухвалили рішення на користь нашої держави, але тоді "кримські музеї" звернулися до Верховного суду Нідерландів.

Врешті 9 червня він постановив, що скарби є культурною спадщиною всієї України.

На рішення суду Нідерландів повернути "скіфське золото" Україні відреагував керівник Офісу президента Андрій Єрмак. Він наголосив, що судові баталії в цій справі тривали майже 9 років. Увесь цей час країна-агресор Росія хотіла позбавити нашу державу культурного надбання.

"Зараз суд повністю відмовив у касаційній скарзі "кримських музеїв" і залишив в силі рішення апеляції, яким було задоволено позовні вимоги України. Тріумф справедливості буде й в інших справах, які стосуються злочинів Росії. Ми повернемо все, що належить нашій нації", – написав він у Telegram.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні