Чи можна спати з відкритим вікном

0
Чи можна спати з відкритим вікном
Багато хто відчиняє вікно на ніч, особливо в спекотну пору, інші ж роблять навпаки - все закупорюють і наводять свої аргументи. Ми вирішили розібратися, що корисніше для здоров'я, чи потрібно спати влітку з відкритим вікном і чи не небезпечно його залишати на ніч у дитячій.

Про це Уніан.

Чому корисно спати з відкритим вікном
Сон при відчиненому вікні - як влітку, так і взимку - корисний, кажуть лікарі. Є кілька причин, щоб відкрити вікно на ніч:

свіже повітря допомагає розслабитися;

стає легше дихати;

людина швидше засинає;

сон - міцніший, відповідно, людина на ранок - бадьора і сповнена сил.

Крім цього, відчинене на ніч вікно допомагає перемогти навіть безсоння.

Влітку вікно варто відчинити вночі, якщо в домі задушливо і спекотно - щоб впустити трохи нічної прохолоди. Взимку теж можна залишати вікна відчиненими, але при цьому потрібно стежити за температурою в кімнаті (оптимальна t - від 17 до 25°С).

Чи можна захворіти, якщо спати з відкритим вікном влітку
Деякі люди закривають вікна на ніч навіть улітку, побоюючись застудитися. Але якщо ліжко стоїть у правильному місці, то ви не захворієте. Головне правило - воно має бути розташоване там, де немає протягів. Тоді його можна поставити навіть біля вікна, але краще - подалі від дверей.

Річ у тім, що саме перебування на протязі (а вночі це виходить десь 6-8 годин) сприяє переохолодженню організму й уповільнює роботу імунної системи. Якщо в цей момент організм зловить якийсь вірус, то людина може захворіти.

Чи можна спати з відкритим вікном дитині
У відомого педіатра Євгена Комаровського відповідь на це запитання одна - "так". У кімнаті, де спить дитина, не повинно бути задушливо і спекотно. Тому потрібно стежити за температурою і вологістю повітря в дитячій (t - 18-20°C, вологість - 50-70%). Але знову-таки, наголошує лікар - якщо відкриваєте вікно, то важливо, щоб ліжко дитини не перебувало під прямим потоком повітря.

Чому не можна спати з відкритим вікном - прикмета і реальні причини
Є кілька причин, через які вікно краще зачиняти на ніч.

По-перше, лікарі не радять спати з відчиненим вікном, якщо воно виходить на галасливу вулицю. Річ у тім, що міський шум викликає в людини стрес, а в сплячої - тим паче, бо мозок під час сну дуже сприйнятливий до шуму. Зі свого боку стрес провокує вироблення гормону кортизолу, який може стати причиною високого тиску. Тому якщо міський шум заважає вам спати, то навіть влітку вікна вночі краще зачиняти - але перед сном обов'язково провітрити кімнату.

Друга причина, через яку не варто спати з відчиненим вікном, більш прозаїчна. Якщо на календарі зима і надворі жорсткий мінус або хуртовина, то це причина закрити вікно.

Існує прикмета, що не можна спати з відчиненим вікном, якщо на сплячого падає місячне світло. Особливо це небезпечно в момент повні, коли енергія Місяця дуже сильна. Вважається, що вона забирає в людини сили і здоров'я. Насправді сон під Місяцем спричиняє тривожність і занепокоєння, можуть снитися кошмари, людина може часто прокидатися, а на ранок почуватися розбитою і втомленою.

Також за народними повір'ями, вікно на ніч потрібно зачиняти, оскільки вночі прокидається нечисть і може проникнути в будинок. У це, звісно, можна не вірити, але тим, хто мешкає в приватних будинках або на першому поверсі, краще прислухатися і залишати на ніч відчиненими тільки кватирку або ж вікно на провітрювання. Так ви будете впевнені, що ніяка нечисть у людській подобі до вас не проникне.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні