Генерал розповів, чому у 2014 році росіяни змогли анексувати Крим

0
Генерал розповів, чому у 2014 році росіяни змогли анексувати Крим
Україна теоретично могла відстояти Крим у 2014 році, але треба було йти всупереч рекомендацій країн G7, які при цьому обіцяли допомогти повернути півострів дипломатичним шляхом.

Про це заявив генерал-лейтенант, екс-голова Служби зовнішньої розвідки, колишній начальник ГУР МОУ, екс-начальник Департаменту контррозвідки СБУ Валерій Кондратюк, пише УНІАН.

«Відстояти теоретично було можна Крим. Але треба було йти всупереч рекомендацій наших партнерів. Треба також усвідомити, що попередні два міністри оборони були з російськими паспортами. На що можна було у той час покластися у Збройних силах, на які підрозділи, на яких командирів, коли все зачищалось? По суті, нам не вистачило часу з цим розібратись. І знову таки, ці постійні попередження заходу, я думаю, що воно зіграло свою роль», - сказав він.

Кондратюк, який в 2010 році, за часів Віктора Януковича, був звільнений зі Служби розвідки України, а в 2014 році повернувся на посаду керівника Департаменту контррозвідки, нагадав, що тоді за наказом Олександра Якименка (очільник СБУ до лютого 2014 р.) було зачищено всю базу контррозвідки СБУ. І саме в цей час почали розвиватись події в Криму - невідомі люди захопили Кримський парламент у Сімферополі. Відомо було лише, що ці люди назвали себе «самообороною Криму».

За словами Кондратюка, контррозвідці вдалося "зламати" камери внутрішнього спостереження всередині парламенту, завдяки чому дізнались, що там перебуває десь до 100 чоловік, які озброєні не просто автоматами, а кулеметами, що говорило про ознаки військового підрозділу. Шляхом аналізу трафіків телефонів цих так званих «самооборонівців» було встановлено, що ще тиждень тому вони всі були в місті Севастополь по місцю розташування морської піхоти РФ.

«І хоча вони були в цивільному одязі, ми доповіли керівництву держави (після втечі Януковича Олександр Турчинов був тимчасово виконуючим обов'язки президента України), що це росіяни, переодягнені, і це військовий підрозділ, а не «самооборона», - зазначив Кондратюк.

За його словами, питання штурму було відкинуто, оскільки в суспільстві був синдром "беркута" - перед цим «Беркуту» давали команду атакувати Майдан, а всередині парламенту були люди, які називали себе цивільними людьми. Тоді вирішили завадити голосуванню в парламенті за проведення референдуму, не допустити наявності кворуму.

«Служба безпеки вживає заходів щодо депутатів Кримського парламенту, які не з’являються наступного дня на голосування. Але це нічого не змінило. Їх було менше, але написали, що всі були на місці і підписи їхні там були поставлені, і було винесено рішення щодо проведення референдуму. І далі стає питання вже військове - «зелені чоловічки», перехоплення Чонгару, літаки починають сідати… І тоді була можливість відстояти Крим вже лише військовим шляхом. Але щоб це зробити, нам потрібно було пройти повз рекомендації наших партнерів», - сказав він.

За словами Кондратюка, кожні три години до голови СБУ приходили посли провідних країн G7.

«І вони ходили до всіх членів ради Нацбезпеки. І переконували, що: ви повинні усвідомлювати наслідки. Якщо ви будете використовувати силу, то ви створите ситуацію таку саму, як була в Грузії; Януковича досі Росія вважає легітимним президентом, хоч він і усунений вами, Кремль скористається тим, що начебто у вас громадянська війна всередині держави і привезе вам Януковича на танках і посадить у Києві у найближчі часи. Вам не можна робити цієї помилки, вам треба сьогодні оцінити всі ризики. А щодо Криму – ми його повернемо дипломатичним шляхом – будуть санкції, тривалі міжнародні, тобто ми його повернемо не військовим шляхом», - розповів Кондратюк.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні