Чи можна спати при світлі

0
Чи можна спати при світлі
Доволі часто люди засинають із ввімкненим світлом. Це може бути як наслідок втоми, так і просто звичка.

Однак, це не залишається безслідним для здоров'я, адже в ідеалі світло перед сном слід вимикати, пише Live Strong, передає gazeta.ua.

Експерти переконують, що сон з ввімкненим світлом може негативно вплинути на ваш відпочинок та завадити йому.

"Сон у темній кімнаті, як правило, краще для вашого сну та здоров'я. Вплив світла, особливо вночі, може порушити ваш цикл сну та ускладнити засинання. Сон із увімкненим світлом може вплинути на якість і тривалість вашого сну, – каже експерт Шелбі Гарріс.

Справа в тому, що світло є сильним сигналом для людського мозку. Воно свідчить про те, що настав час прокидатися. А темрява сповіщає про те, що час спати. Тому світло серед ночі може нашкодити цьому циклу.

Світло також пригнічує секрецію мелатоніну ‒ гормону, який виділяє мозок у темряві. Він допомагає спати та регулює цикл спання та неспання.

Крім того, нові дослідження показали, що люди, які протягом тривалого часу перед сном перебували у приміщенні з яскравим світлом, вночі спали набагато гірше. Тому, якщо ваш сон нерегулярний, варто спробувати замінити яскраве світло на тьмяне.

Кімнатне освітлення також негативно впливає на деякі стадії сну, які вкрай важливі для того, щоб добре відпочити та оздоровитися. Однак, це може допомогти прокинутися, адже світло сприяє цьому.

Світло впливає й на мозкову активність навіть тоді, коли ви дрімаєте. Це може призвести до того, що прокинетеся втомленими й не матимете енергії на цілий продуктивний день. Впливає ввімкнене вночі світло й на ризик розвитку хронічних захворювань.

Часто брак сну, який може спричинити світло, пов'язують із появою діабету, серцево-судинних захворювань, ожиріння або депресії.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні