Чи можуть за кордоном оголосити в розшук українців, які втекли від війни

1
Чи можуть за кордоном оголосити в розшук українців, які втекли від війни
«Екстрадиція ухилянтів» не відбудеться, попри гучні заяви української влади. Представники іноземних урядів заявляють про відмову. Це не означає, що вони не хочуть цього робити через якісь власні погляди на ситуацію. Це відбувається через абсурдність такого роду заяв та відсутність юридичного підґрунтя для такого процесу.

Про це розповів адвокат Володимир Пищида, пише УНІАН.

За його словами, деякі українці не завжди розуміють складність процесу екстрадиції. Для такої процедури недостатньо заяв, а є обов'язковими ряд обставин.

По-перше, це наявність відповідного договору між державами. Нагадаю, свого часу в Україну з США не могли екстрадувати Павла Лазаренка через відсутність двостороннього договору про видачу правопорушників.

По-друге, потрібне оголошення особи у кримінальний розшук та навіть об'єктивна сторона вчиненого діяння (суть протиправного вчинку). Тобто, щодо кожного ухилянта, який перебуває за кордоном, в Україні повинно бути відкрите кримінальне провадження за вчинення конкретного злочину, оголошення такої особи в розшук та здійснення запиту про екстрадицію (за наявності договірних відносин у сфері права з державою перебування). Тож ця процедура має вкрай індивідуальний характер.

«Іншими словами, зібрати в купу всіх військовозобов'язаних, наприклад, в Словаччині, посадити їх в «товарняки» та відправити в Україну – неможливо», - зазначив адвокат.

У Кримінальному кодексі України є стаття 336 щодо ухилення від призову на військову службу під час мобілізації. Втім, скористатись нею, щоб оголосити у розшук всіх, кого шукає військкомат, складно.

«На сьогодні через війну з України виїхало близько 6,7 млн людей, які узаконюють свій статус як "біженці" в країні перебування. Скільки серед них чоловіків призовного віку? Достеменно невідомо. Скільки жінок- військовозобов’язаних? Теж невідомо. Але, щоб притягнути таких до відповідальності й екстрадувати, необхідно встановлювати особу кожного, виявляти підставу виїзду за межі України та відкривати кримінальне провадження на підставі конкретної статті КК України. 336-та в цьому випадку так просто не працює», - пояснив Пищида.

Якщо уявити, що ця стаття спрацює, хоч в реальності такого точно не буде, ухилянти, скоріш за все, отримають умовний термін, запевняє адвокат.

«Такий не є зараз перепоною для служби в Збройних силах. Але… це тільки з тієї точки зору, що ми цю ситуацію лише «уявляємо», - додав він.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
одним словом, ловіть ляща, зеленожопі придурки
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні