На заході України через помилку лікарки помер чоловік

0
На заході України через помилку лікарки помер чоловік
Галицький районний суд Львова зобов’язав львівську лікарню виплатити майже 4 млн грн компенсації родичам через смерть пацієнта. Окрім того, завідувачку отоларингологічного відділення цієї лікарні Марту Соколовську визнали винною у смерті чоловіка та засудили до двох років обмеження волі, проте покарання лікарка уникла, через закінчення строку давності справи.

Про це йдеться оприлюдненому у Єдиному державному судовому реєстрі у четвер, 27 лютого, пише Львів Медіа.

З матеріалів справи відомо, що пацієнт звернувся до Марти Соколовської у грудні 2016 року через ускладнене дихання. Лікарка призначила чоловікові операцію, під час якої йому мали виправити викривлену перегородку носа. При цьому вона не провела діагностики стану хворого перед операцією, та не врахувала, що у нього було гостре запалення слизової оболонки приносових пазух. Через запалення операція спровокувала у пацієнта вірусно-бактеріальну інфекцію.

Стан пацієнта протягом дня стрімко погіршувався, через що його перевели до відділення анестезіології та інтенсивної терапії у Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги. Там йому вже поставили діагнози ниркова недостатність та сепсис. Наступного дня після переведення чоловік потрапив до реанімації. У нього утворився набряк головного мозку та розвилася гостра серцева недостатність. Попри зусилля лікарів, через сепсис, спровокований операцією, та недостатність кількох органів чоловік помер.

На судовому засіданні Марта Соколовська зазначила, що вважає смерть свого пацієнта нещасним випадком, і не бачить у ній своєї провини. Вона стверджувала, що на момент проведення операції у неї були всі необхідні аналізи хворого, і вони не свідчили про запалення в його організмі. Лікарка припустила, що смерть чоловіка могла спричинити реакція на наркоз.

При цьому, двоє свідків — лікарі КНП “Третя міська поліклініка”, — розповіли, що за кілька днів до операції загиблий звертався до них. Обоє лікарів підтвердили, що у хворого був катаральний синусит — захворювання, пов'язане із запаленням гайморових носових пазух, — та поліп у носі. Також вони зазначили, що до операції у пацієнта було ГРЗ.

Суд розглянув усі матеріали справи, та визнав Марту Соколовську винною у неналежному виконанні службових обов’язків та смерті пацієнта. Лікарку засудили до двох років обмеження волі, проте звільнили від покарання через закінчення строків давності. Крім того, КНП “Львівське територіальне медичне об`єднання “Клінічна лікарня планового лікування, реабілітації та паліативної допомоги” зобов’язали виплатити на користь матері, дружини та дитини загиблого 3,9 млн грн компенсації за моральну та матеріальну шкоду. На цей вирок ще можна подати апеляцію.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні