Чому людям не можна цілувати домашніх тварин

0
Чому людям не можна цілувати домашніх тварин
Люди часто дозволяють собакам облизувати своє лице, п'ють з однієї кружки або разом їдять один і той самий смаколик. Однак облизування і "поцілунки" від чотирилапого дійсно можуть бути небезпечні.

Про це пише "Українська правда".

Фахівці категорично не рекомендують цього робити.

Шкіра людини захищена бар'єром від бактерій, тому якщо собака оближе її - ризик зараження невеликий.

Та "собачі поцілунки" в обличчя можуть бути небезпечними, особливо для тих, у кого ослаблений імунітет.

Бактерії
У медичній літературі описані серйозні бактеріальні інфекції, що передаються через собачу слину під час укусу або облизування. Наприклад, рідкісний, але потенційно смертельний збудник Capnocytophaga canimorsus.

Capnocytophaga canimorsus - бактерія, що міститься у роті більшості здорових собак і котів, частина їхньої звичайної флори ясен. Та для людей вона небезпечна, бо викликає сепсис.

Особливу загрозу цей збудник становить для людей похилого віку, для тих, хто вживає багато алкоголю, а також для пацієнтів з ослабленим імунітетом.

Pasteurella multocida - ще одна бактерія, яка живе у ротовій порожнині хижаків і може поширюватися через контакт зі слиною собаки. Може спричиняти різні ускладнення аж до менінгіту.

Ще один тип бактерій, які нам можуть передати собаки - антибіотикорезистентні бактерії. Нині стійкість бактерій до антибіотиків визнана однією із головних проблем охорони здоров'я.

Собача слина може бути потенційним джерелом бактерій, що несуть гени стійкості до антибіотиків. У 2023 році німецьке дослідження з 2800 учасниками підтвердило, що обмін ними між тваринами і власниками можливий.

Інфекції і паразити
Окрім тих бактерій, які містяться у собачій слині, песики можуть підхопити інфекцію ззовні - погризти мертвого голуба чи наїстися екскрементів.

Деякі паразити можуть переноситися у собачій слині і передаватись людям, адже собаки вилизуються після дефекації та часто вітаються "обнюхуванням" задніх частин тіла інших собак.

Через собачу слину можна заразитися аскаридами, лямбліями та іншими кишковими паразитами. У найбільшій зоні ризику перебувають діти. Хоча загалом це трапляється рідко, розповіли The New York Times.

Усі ці ризики звучать страшно, але вони вкрай рідкісні, сказала інфекціоністка Соня Крішнан з Медичної школи Університету Джона Гопкінса.

Як не заразитися від собачої слини
Встановіть межі


Не давайте улюбленцю лизати ніс, рот, очі, щоб захистити слизову, радить Соня Крішнан. Також не можна підпускати собаку до відкритих ран, прищів, виразок тощо.

Люди з ослабленим імунітетом, маленькі діти, люди похилого віку та вагітні жінки належать до групи підвищеного ризику зараження зоонозними інфекціями. Представникам цих груп краще уникати собачих "поцілунків".

Дбайте про чистоту

Базові поради - дотримання правил гігієни, миття рук після контакту з тваринами та чиста оселя. Фахівці радять ретельно мити свого улюбленця, чистити його іграшки, а ще - вчасно водити його до ветеринара.

Захищайте рани від собачої слини

Собаки дійсно вміють "зализувати рани" на своєму тілі. Однак для людей собача слина точно не є "маззю для загоєння". Вона навпаки наражає людей на підвищений ризик інфікування.

Гладьте собак

Взаємини між людьми та їхніми улюбленцями можуть бути повноцінними і без "поцілунків". Краще обійняти та погладити собаку.

Такий контакт не лише буде безпечнішим, а й допоможе заспокоїтись, знизити тиск, та просто відчути себе трішки щасливішими.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні