Стало відомо, чи введуть по всій Україні графіки відключення світла

0
Стало відомо, чи введуть по всій Україні графіки відключення світла
Росія вперше за час повномасштабної війни завдала ракетного удару по ДніпроГЕС. Прорив дамби міг призвести до катастрофічних наслідків і затоплення значної території, однак ворога це не зупинило. Також російські окупанти завдали масованих атак по енергосистемі Одеси, Харкова, Кривого Рогу та низці інших населених пунктів.

Про це пише OBOZ.UA.

Що відбувається в енергосистемі України
"Енергосистема вистояла, хоча ворог з 22 березня намагався влаштувати колапс", – розповідає експерт з питань енергетики Михайло Гончар. Ще кілька тижнів тому енергетики та представники Міненерго звітували, як всю зиму вдалося пройти без обмежень споживання струму. Останні обстріли кардинально змінили ситуацію. Енергетики шукають можливості відновити енергоспоживання Харкова, складна ситуація також і в Одесі.

"У Харкові ситуація складна через знищення ТЕЦ-5. Цю ТЕЦ знищено, про її відновлення навряд чи йдеться. Вона не вперше піддається атакам, достатньо згадати, що перший потужний удар по ТЕЦ-5 був ще 11 вересня 2022-го. Акт терору у день, що збігається з річницею теракту в США", – каже Гончар.

Пресслужба ТЕЦ-5 ще кілька днів тому поширила заяву про те, що підприємство зазнало найбільших руйнувань за час повномасштабної війни. Харків отримує електроенергію з інших регіонів, тоді як на відновлення ТЕЦ знадобляться роки.

"Відновлення теплоелектроцентралі передбачає виготовлення ексклюзивного обладнання енергоблоків, зокрема турбін, генераторів тощо. У разі повноцінного фінансування робіт, допомоги з виробництвом і поставкою устаткування процес реконструкції триватиме не один рік", – заявив головний виконавчий директор ПрАТ "Харківська ТЕЦ-5" Олександр Мінкович.

Ситуація в Одесі не настільки складна, проте також потребує пошуку нових рішень.

"Очевидно, що оператору "Укренерго" знадобиться час, щоб вирішити питання енергоживлення Харкова. Так чи інакше, Харків залишається під ударами з РФ", – каже Гончар.

Директор з досліджень аналітичного центру DixiGroup Роман Ніцович у коментарі додає: загрози для енергосистеми станом на зараз немає.

"Призупинився експорт зі зрозумілих причин. Певні наслідки є, але катастрофічних сценаріїв чи того, що планував агресор, не сталось", – пояснив він.

Експерт також окремо відзначає складну ситуацію в Харкові. ТЕЦ-5 не працюватиме щонайменше кілька років (якщо її взагалі вдасться відновити). Місту загрожує енергетична ізоляція. Тепер енергетикам необхідно шукати нові варіанти живлення, вивільняти ресурси з інших регіонів.

"Енергосистема України працює без запасу міцності", – пояснює колишній міністр енергетики Іван Плачков. Якщо раніше Україна могла б швидко вивільнити ресурс та компенсувати втрату потужності, зараз ситуація складніша.

До чого готуватися: стабілізаційні відключення і літній пік
Баланс енергосистеми під час повномасштабної війни не публікують, тому експертам вкрай важко оцінювати можливі перспективи проходження наступного пікового періоду споживання – влітку. Ніцович впевнений, що все буде залежати від наступних атак РФ.

Експерти погоджуються: зараз вкрай важливо об'єднати зусилля навколо посилення ППО. Системи протиповітряної оборони мають захищати найбільш важливі об'єкти.

"Панікувати не потрібно. Влітку споживання буде збільшуватись. Ми сьогодні працюємо з європейською енергосистемою. Ми отримуємо технічну допомогу. Головне, щоб ми зберегли цілісність мережі, розподільчі мережі. І все залежить від того, які будуть удари по енергосистемі", – додає Плачков.

Ще одна проблема: влітку частину блоків атомних електростанцій відключають для проведення ремонтних робіт. Тоді мають активніше використовувати гідро- та теплову енергію. Останній удар по найбільшому об'єкту гідроенергетики – ДніпроГЕС значно скоротив можливості компенсувати тимчасове зменшення атомної генерації.

"Зараз ми спостерігаємо зниження енергоспоживання зі збільшенням світового дня. До літа щось вдасться відновити. Але не забуваємо, що Росія продовжить завдавати ударів по енергетичній інфраструктурі. Вони намагаються уразити підстанції, які забезпечують подачу в енергосистему аварійної допомоги з боку сусідніх країн Центральної Європи", – додає Плачков.

Що вже зараз має зробити кожен українець
Ситуація в енергосистемі залежить не тільки від ППО та роботи енергетиків. Кожен українець може вплинути на баланс у системі та здатність відновлювати пошкоджені об'єкти. Важливо вчасно платити за електроенергію, пояснює Плачков. Енергетикам потрібні десятки мільярдів гривень, і якщо українці не будуть вчасно платити за спожиту електроенергію, ресурсу для проведення робіт не буде.

Як пояснили в Міненерго, зараз у відомстві взагалі не розглядають питання збільшення тарифу на електроенергію. Поки виконують першочергові завдання, серед яких оцінка втрат, план хоча б тимчасового відновлення енергоспоживання.

Енергетичні компанії по всій країні звертаються до своїх клієнтів із проханням керуватись правилами розумного споживання струму. Наприклад, "Хмельницькобленерго" заявило, що зараз "критично важливо зменшити обсяг споживання електроенергії у години максимального навантаження: з 08:00 до 11:00 та з 17:00 до 22:00".

Серед головних порад: вмикати прилади по черзі, енергоємні прилади (праска, пральна машина, електричні котли тощо) використовувати не в період пікового навантаження, вимикати світло в кімнатах, де не перебувають люди. "Разом, свідомо використовуючи електричну енергію, ми здатні уникнути відключень та додаткових технологічних пошкоджень електромереж. Якщо рівень навантаження на електромережі зростатиме – енергетики змушені будуть запроваджувати обмеження в години максимального навантаження", – заявили в "Хмельницькобленерго".

Росія не полишить спроб паралізувати енергосистему аж до кінця повномасштабної війни, вони використовуватимуть будь-яку можливість для цього. Стабільна робота енергосистеми України залежить від систем ППО, енергетиків, а також від кожного українця, який має платити вчасно за світло та дотримуватись правил розумного споживання.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні