Коли треба фарбувати яйця на Великдень, щоб не наразити рідних на небезпеку

0
Коли треба фарбувати яйця на Великдень, щоб не наразити рідних на небезпеку
Перед Великоднем господині роблять крашанки та писанки. Цей ритуал є улюбленим для багатьох українців. Це не просто традиція, процес має сакральне значення для вірян.

Про це пише 24 канал.

За церковними традиціями, писанки на Великдень роблять у ті ж дні, що й печуть паску. Відтак, фарбувати яйця можна у Чистий четвер або Велику суботу. Разом із паскою у Велику суботу крашанки несуть святити до церкви.

Яйця здавна були символом зародження нового життя. Пасхальне яйце є символом Гроба Господнього.

До слова, фарбувати яйця перезпосередньо перед святом потрібно і тому, щоб уникнути харчових отруєнь.

Як фарбувати яйця
Традиційно крашанки варять у лушпинні цибулі. Сучасні господині мають безліч лайфхаків, як пофарбувати яйця у різні кольори за допомогою натуральних барвників. Зокрема, для цього використовують куркуму, чай каркаде, сік буряка та синю капусту.

А якщо часу та бажання бракує, то промислових фарбарвників у супермаркетах вистачає, а в просторах інтернету – цікавих способів, як їх декорувати.

Крашанками називають однотонні яйця, а писанками – розписані вручну. «Класичні» крашанки мають жовто-коричневий колір.

Які кольори обрати
Найчастіше фарбують крашанки у гірчично-червоний колір, залежить від насиченості лушпиння цибулі. З цим, імовірно, пов'язана легенда про Марію Магдалину. Після Воскресіння Христа вона розповіла про це імператору Тиберію, але той не повірив і сказав: «Це неможливо, так само як не можливо білому яйцю стати червоним». І в ту ж хвилину яйце, яке тримала Марія, – почервоніло.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні