У кого та за яких умов можуть вилучити авто на потреби ЗСУ

0
У кого та за яких умов можуть вилучити авто на потреби ЗСУ
18 травня в Україні почне діяти новий закон про мобілізацію. Він містить пункт щодо безоплатного вилучення в громадян України автомобілів на потреби ЗСУ.

Юрист Євгенія Захарченко пояснила Суспільному у кого та за яких умов можуть вилучити автівку.

За її словами, відповідно до закону, вилучати машини будуть не у всіх. Якщо людина має лише один автомобіль, то його не будуть забирати. Водночас якщо українець має декілька, то будуть забирати той, який найбільше підходить для армії. Проте перед цим необхідно провести оцінку його вартості на ринку.

Якщо говорити про транспорт, який належить підприємствам та організаціям усіх форм власності, то його вилучення визначатиметься у відсотках. До прикладу, якщо сільськогосподарське підприємство має трактори, то 25% зі 100% можуть забрати на потреби ЗСУ.

Згідно з мобілізаційним планом, кількість та вид автівок буде встановлено місцевими держадміністраціями. Вилучати транспорт матимуть право працівники терцентрів комплектування, Служби безпеки України та Головного управління розвідки.

Як забиратимуть автомобілі
Юрист зазначила, що перелік автомобілів, які потрібні для армії, складають Збройні сили України. Після цього в регіонах формується мобілізаційне замовлення. Далі ТЦК та власник оцінюють ринкову вартість автомобіля, його технічний стан та складають акт прийому-передачі. Після чого транспорт ставлять на облік у терцентр комплектування та можуть вилучати.

Якщо власнику автівки повідомили, що його машину заберуть для ЗСУ, то він не може виїжджати на ньому за межі області, країни, продавати, дарувати або передавати під заставу.

Захарченко додала, що дані про наявні транспортні засоби у людей ТЦК буде отримувати від органів, які ведуть їхній облік, а саме МВС та Державна служба морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства.

Автомобіль мають повернути власнику впродовж 30 днів після оголошення демобілізації. Водночас Кабмін має визначити порядок компенсації збитків, які були заподіяні транспортним засобам.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні