ЗСУ у 2024 році готуються знищити Кримський міст

0
ЗСУ у 2024 році готуються знищити Кримський міст
Підготовка до знищення Кримського мосту йде повним ходом. У ЗСУ вже навіть знають, в яку саме точку цього велетенського 18-ти кілометрового мосту битимуть.

Про це пише ТСН.

Насправді ж знищення Кримського мосту — це вже публічна ціль України на 2024 рік. Раніше про такі плани ГУР із посиланням на анонімні джерела в управлінні, повідомляло поважне британське видання The Guardian. Там стверджують, що міст знесуть до середини 2024 року і нібито “у Буданова” все необхідне для цього вже є. Аж потім у квітні про неї заговорив Зеленський, сам Буданов і от тепер про це говорять всі.

Як можна знищити міст
Але як Україні знищити 18-кілометрову мегаспоруду за сотні кілометрів від фронту, яку ще й захищає російська ППО? Давайте розберемо все по порядку.

І справді, міст такий величезний, що зруйнувати його увесь — завдання із зірочкою. Але насправді варто розуміти, що задача у ЗСУ — не перетворити міст у труху чи груду бетону, а вивести його з ладу на довгий час. На думку аналітиків для цього буде потрібно завалити не просто проліт чи шмат дорожнього полотна, як це робили в СБУ вже два рази, а знести одну з його опор. На заміну однієї у РФ підуть місяці, а може й рік. Видання “Важные истории” написало про це детальніше.

“Щоб повністю вивести міст з ладу, необхідно завдати істотних ушкоджень або кільком опорам у східній або центральній частині, або одній з опор, що підтримують арочний прохід у західній частині, писав американський журнал Foreign Affairs. За оцінками авторів, щоб пошкодити одну опору, потрібно кілька точних влучань ракет, наприклад ATACMS з одиночною бойовою частиною. З ними згоден російський військовий експерт Кирило Михайлов: «Потрібно кілька влучань ATACMS або Storm Shadow в одну точку, причому бажано, щоб це була опора моста, а не дорожнє полотно».

Найвразливіше місце — там, де бетонна опора з'єднується з горизонтальною металевою основою полотна залізничної або автомобільної дороги, пише Foreign Affairs. Складність полягає в тому, що навіть для ATACMS це невелика ціль. Для ударів по військових об'єктах ці ракети є високоточними, однак гарантувати кілька поспіль влучань у такі маленькі цілі, як вразливі частини Кримського мосту, не можна”, — пише видання “Важные истории”.

“Шторми” знесуть Кримський міст?
Ракети, на думку аналітика, можуть зруйнувати міст, пошкодивши або повністю знищивши його конструкцію на поверхні і тим самим паралізувавши його роботу. Але тут в України є одна відчутна проблема. Ракети будуть, їх можна накопичити, але щоб запустити аж таку їх кількість за короткий проміжок часу, потрібно багато літаків. Носіями Storm Shadow в ЗСУ є радянські Су-24 та МіГ-29.

Застаріла техніка вимагає ризику — для точності потрібно буде підлетіти ближче, а отже ризикнути втратити пілотів і більшість літаків, які є. Перевернути ситуацію можуть винищувачі F-16. Експерт зазначає, що вони не пристосовані до ракет Storm Shadow, але це можна виправити. Україна уже переобладнала свій радянський авіапарк — придумає щось і тут.

“Виготовлені в США F-16, надіслані європейськими союзниками, мають прибути протягом наступних двох місяців — і аналітики вважають, що лише кілька десятків можуть віддати перевагу в небі до рук України.

«Невідповідність між зброєю в їхньому арсеналі та літаками, які вони мають для її запуску» — ось це найбільша проблема, яку зараз має Україна, вважає експерт”, — йдеться в матеріалі The Sun.

Потрібно щось більше
Але одними “Штормами” міст не зруйнуєш — так його можна тільки пошкодити.

Тут у гру вступають морські дрони. “Важные истории” вважають, що дронами міст не зруйнуєш і посилаються на думку українського військового експерта Світана.

“Морські дрони для руйнування опор мосту, схоже, не підходять, це показала атака на міст у липні минулого року. У цьому випадку вибух відбувається на відкритому просторі, що значно знижує його ефективність. «Тоді знесли тільки проліт мосту. Опора не постраждала. Це означає, що потрібно десь у 2-3 рази більше вибухівки. Але тоді це вже не буде малопомітний катер», — пояснював Світан. Що стосується опор, які підтримують арочний прохід у західній частині, то до них морські безпілотники, можливо, взагалі не доберуться. Опори захищені спеціальними конструкціями від впливу льоду і зіткнення із суднами”, — пише видання “Важные истории”.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні