Церковне свято 16 червня: що не можна робити в домі та на городі

0
Церковне свято 16 червня: що не можна робити в домі та на городі
16 червня православні віряни за новим церковним календарем згадують святителя Тихона Амафунтського. У народі день прозвали Тихон Тихий.

Про це пише Уніан.

16 червня 2024 року - яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем
2023 року Православна церква України перейшла на новий церковний календар, і дати православних свят із фіксованою датою (неперехідні свята) змістилися на 13 днів раніше. Однак частина вірян продовжують дотримуватися колишнього календаря - збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

16 червня за новим календарним стилем (29 червня - за старим) - день пам'яті святителя Тихона, єпископа Амафунтського.

Тихон жив у IV-V століттях. Виріс він на Кіпрі, його батьки були християнами. У молодому віці Тихон отримав дар чудотворення. Якось його батько, який був пекарем, відправив сина на ринок продавати випічку, але той дорогою туди все роздав жебракам. Батько сильно розгнівався на Тихона, а той йому відповів: "Той, хто дає Богу, сторицею прийме". Коли пекар увійшов до комори, то його здивуванню не було меж: усі полиці були повні випічки.

За своє життя Тихон зробив багато добрих справ. Його прийняли в церковний клір, а пізніше він був посвячений у сан диякона. Після смерті єпископа Тихона обрали на його місце. Новий єпископ виступав проти язичництва і допомагав язичникам знайти нову віру. Святитель Тихон був надзвичайно милостивий - він постійно допомагав людям похилого віку, жебракам і знедоленим, а двері його будинку завжди були відчинені для них. Помер Тихон 425 року.

Церковне свято 16 червня за старим стилем

16 червня за старим календарним стилем згадують мучеників Лукілліана та інших.

Про що говорять прикмети на 16 червня
Прикмети дня говорять про те, якою буде погода:


• роса зранку - вдень буде ясно;

• вода в річці спадає - до дощу, а якщо, навпаки, прибуває - до посухи;

• риба неспокійна - чекай негоду;

• коники затихли - незабаром піде дощ.

У народному календарі 16 червня - свято Тихон Тихий. Було помічено, що в цей час замовкали співочі птахи, і лише одного солов'я було чути до дня Петра і Павла.

Що не можна робити 16 червня
Сьогодні, як і в будь-який інший день, церква не вітає лайки і сварок, наклепів, жадібності, заздрості, зневіри. Не можна відмовляти в допомозі тому, хто просить.

Народні прикмети не радять цього дня працювати на городі - вся робота буде нанівець. Забороняється шуміти і сваритися - злякаєш щастя, і обговорювати заручини та весілля - інакше розладиться. Також вважається, що на Тихона не можна замішувати тісто і пекти - можна відвадити фінансове благополуччя.

Що можна робити 16 червня

У святителя Тихона просять допомоги в сімейних справах, у зціленні близьких від недуг. Вважається також, що святий допомагає впоратися із зубним болем.

День сприятливий для прибирання, прання і готування за винятком випікання.

16 червня - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Єфрем, Тихон, Михайло, Петро, Костянтин, а за старим стилем - Опанас, Денис, Дмитро, Павло, Поліна, Семен, Софія, Уляна.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні