Росіяни масово планують виїжджати з прикордоння: у чому причина

0
Росіяни масово планують виїжджати з прикордоння: у чому причина
Активність окупантів та новий виток бойових дій у Харківській області вдарили бумерангом по Бєлгородській області, яка межує з Україною. За неповні чотири місяці ВКС РФ скинули на голови місцевих жителів близько сотні авіабомб, звинувативши в цьому Сили оборони України. Розлючені жителі російського прикордоння збираються залишити регіон, але спочатку – домогтися відповіді від своєї влади.

Про це пише OBOZ.UA.

Законна відповідь
З початку повномасштабного вторгнення російських окупаційних військ в Україну прикордоння РФ лихоманить. Черговий виток паніки у місцевих жителів розпочався після того, як війська окупантів у травні 2024 року перетнули кордон Бєлгородської області РФ та української Харківщини.

"Місцевим жителям російські військові спочатку говорили, що підуть на Харків, і "вже тепер все буде добре". Але "добре" не вийшло. Ні про яке взяття обласного центру насправді не йшлося, та й ні Липці, ні Вовчанськ окупанти так і не спромоглися взяти. А ось мешканцям російського прикордоння внаслідок таких дій стало ще "веселіше", – розповів співрозмовник OBOZ.UA у розвідці.

За його словами, деякі з них досі не бачать причинно-наслідкового зв'язку між діями російських окупаційних військ та відповіддю на це українських військових.

"З території Бєлгородської області окупанти ведуть обстріл українського прикордоння. Це справжнісінький терор. Подивіться, як страждає Харків, в якому повітряна тривога може тривати загалом понад 20 годин на добу. Місто і область обстрілюють з РСЗВ, застосовують КАБи, запускають ракети і з самого Бєлгорода, звичайно ж, Сили оборони України відповідатимуть, щоби максимально нейтралізувати загрозу. Будь-який об'єкт окупантів (у цьому випадку у прикордонні РФ) – це наша законна ціль. Але росіяни б'ються в істериці: мовляв, ай як погано, нас обстрілюють! Але ж самі це й почали", – каже офіцер.

Російські військові діють цинічно: наприклад, можуть запускати ракети в безпосередній близькості від будинків мешканців Бєлгорода. До речі, це відома тактика на окупованих ними територіях. Ще у 2014 році у Донецьку загарбники почали ставити комплекси прямо в центрі мікрорайонів, біля висоток. Тобто просто прикривалися цивільними. Тепер вони це роблять вже і на території РФ.

Загроза від "визволителів"
Окрема тема – те, як мешканцям Бєлгородської області регулярно прилітає від своїх військових. Причому прилітає у всіх сенсах.

Російська авіація щодня бомбардує Харківську область ФАБами із модулями УМПК, які дозволяють бомбам планувати до цілі, а не просто падати. Однак через низьку якість цих модулів вони часто просто не спрацьовують і в результаті бомби падають на території Бєлгородської області РФ. Російська влада це завзято приховує, списуючи руйнування на "українські обстріли".

Наприклад, лише за один день – 15 червня – ПКС РФ скинули п'ять авіабомб на Шебекінський міський округ. По ФАБу знайшли в районі сіл Архангельське та Цепляєво-Друге, ще два впали біля села Білянка, а одну авіабомбу виявили біля житлового будинку в селі Маломихайлівка – мешканців довелося евакуювати.

А за 11 та 12 червня у регіоні знайшли щонайменше ще п'ять авіабомб. ФАБи виявили у селі Неклюдове, селищі Батрацька Дача, селі Новобудівка, в районі селища Ленінського, а також у селі Цепляєво-Друге.

"Позаштатне сходження" авіабомб – явище у російських окупантів не рідкісне. За приблизними підрахунками, за три місяці весни і половину червня йдеться щонайменше про 100 смертельно небезпечних і руйнівних "сюрпризів".

Наприклад, 4 травня внаслідок скидання ФАБ-500 у Бєлгороді було пошкоджено 10 автомобілів та 31 будинок, а сімох місцевих жителів поранено.

З тієї ж опери і обвалення секції житлової багатоповерхівки у Бєлгороді 12 червня, внаслідок чого 17 людей загинули, близько 30 постраждали. Російське МО тоді заявило, що це сталося через невдале відбиття ракетної атаки. Але військові експерти не згодні із твердженням окупантів.

"Детонацію чітко видно на перших поверхах. Потужність вибуху – не менш як пів тонни. Уламки ракети не змогли би пробити всі поверхи багатоповерхівки і вибухнути на першому поверсі. Це могла зробити тільки бомба, наприклад, бетонобійна БЕТАБ-500, яку зараз також часто ПКС РФ застосовують, як ОФАБ-500 з УМПК. На мій погляд, все вказує саме на сходження дефективної БЕТАБ-500 із Су-34, що вже неодноразово траплялося у Бєлгороді, але без настільки масштабних руйнувань із трагічними наслідками", – написав у своєму каналі у Telegram військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко

Владі начхати, треба їхати
Протягом двох років повномасштабної війни російські прикордонні області зіткнулися з кількома хвилями від'їзду місцевих жителів. Зараз почалася нова та інтенсивніша.

10 червня Головне управління розвідки МО України опублікувало аудіоперехоплення розмови мешканців Бєлгородської області, в якій вони обговорюють "хоч би" тимчасову евакуацію через бойові дії, що посилилися в Харківській області. Однак у соціальних мережах жителі регіону говорять про те, що "вже пора приймати кардинальне рішення", оскільки на владу нема чого розраховувати.

За умов анонімності ще різкіше вони висловлюються у розмові з російськими опозиційними ресурсами. Наприклад, мешканці зруйнованого п'ятиповерхового будинку в Шебекіно (у який, зважаючи на все, також поцілила авіабомба "визволителів") так і не дочекалися жодної допомоги.

Будинок почнуть зносити 20 червня. Внаслідок вибуху загинули п'ятеро людей, а тим, хто вижив, влада пообіцяла лише мізерні компенсації.

"Нікому нічого не потрібно, ні до кого не додзвонишся, всі одне на одного перекидають. Обіцяні 10 і 50 тис. руб. людям, які втратили житло, техніку та інше – це сльози, а не допомога (…) Ми нікому не потрібні, ні на місцевому, ні на федеральному рівні. Допомога лише на словах та на папері, а за фактом ми реально кинуті на свавілля долі", – розповів проєкту "Можем объяснить" росіянин Кирило.

За словами ще однієї мешканки будинку, Світлани, люди не можуть домогтися жодної допомоги від влади. При цьому вона не забула згадати, що місцеві жителі допомагають російським окупантам.

"Ніяких пільг і виплат, житло дороге, їжа в магазині дорожча, ніж у Москві, реальна зарплата – 30 тисяч рублів у кращому випадку. Ми тут самі по собі борсаємось у своєму горі, ховаємо, годуємо, одягаємо солдатів, у той час як Москва танцює. Нас проміняли на ресурси "ДНР" і "ЛНР". Хочеться просто здохнути від такого життя. Ми покинуті люди, покинута область", – заявила жінка.

Тим часом внаслідок нового витка бойових дій на Харківщині ціни на житло у російському прикордонні ще більше впали. Розлючені жителі Бєлгородської області вже готові виїхати звідси назавжди, але спочатку сподіваються "вибити компенсацію". Однак влада РФ навряд чи на це піде, тому що прикриватися населенням, а потім кричати на весь світ про жертви – улюблена тактика країни-агресора.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
8

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні