3 липня - Маків день: що сьогодні категорично заборонено робити

0
3 липня - Маків день: що сьогодні категорично заборонено робити
3 липня за новим церковним календарем православні віряни згадують святителя Анатолія, патріарха Константинопольського, а також преподобних Анатоліїв, затворників Києво-Печерських. У народі - Маків день.

Про це пише УНІАН.

Про що говорять прикмети на 3 липня
- літають зграї комарів і мошок - весь найближчий тиждень буде дуже спекотно;
- павуки плетуть павутину - до погожої погоди;
- вода в колодязях убуває - чекай спеку.

У народному календарі 3 липня - свято Маків день. Також його ще називають Стожари та Мокій і Марк - на честь святих римських мучеників Мокія і Марка, пам'ять яких теж звершується сьогодні. У Маків день зазвичай збирають мак і за кількістю зерен судять про врожай: якщо їх багато - рік буде врожайним.

Що не можна робити 3 липня
Сьогодні, як і в будь-який інший день, церква не схвалює лайки і сварок, виступає проти злоби, наклепу, жадібності, зневіри. Не можна відмовляти в допомозі тому, хто просить про неї.

За народними прикметами цього дня не слід давати гроші в борг - це до сварки, і не рекомендуютьрозпочинати жодних нових і важливих справ, ставити цілі та планувати майбутнє - плани зруйнуються. Тож все краще перенести на завтра. Також 3 липня не радять що-небудь садити на городі та в саду - рости буде погано.

Що можна робити 3 липня
Святі Анатолії є покровителями всіх, хто носить це ім'я - цього дня можна помолитися про здоров'я, Божу допомогу.

Наші предки цього дня святили зерна маку. Освячений мак зберігали вдома - вважалося, що він захищає від нечисті і привертає в дім добробут. Маків день вважається сприятливим для сінокосу і полювання.

3 липня - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Анатолій, Олександр, Василь, Георгій, Герасим, Демид, Іван, Костянтин, Марк, Михайло, Пилип, Фома.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні