26 липня - Єрмолаїв день: що сьогодні заборонено робити

0
26 липня - Єрмолаїв день: що сьогодні заборонено робити
26 липня за новим церковним календарем православні віряни згадують мученика Єрмолая та інших, а також преподобного Мойсея Угрина, Києво-Печерського. У народі день дістав назву Єрмолаїв.

Про це пише УНІАН.

Про що говорять прикмети на 26 липня
- мухи кусаються - буде дощ;
- захід багряного кольору - почнеться сезон дощів;
- листя на липі вже пожовкло - до ранньої осені;
- зозулю чути - осінь буде тепла і пізня.

У народі 26 липня - свято Єрмолаїв або Мар'їв день. Прозвали його так тому, що з цього дня на трави лягають особливі осінні тумани - марева, які в народі наділяють цілющою силою. Тому на Єрмолая після ранкової роси збирають лікарські рослини.

Що сьогодні не можна робити 26 липня
26 липня, як і в інший день, церква виступає проти лихослів'я, лайки, злості та сварок, заздрості, жадібності, помсти, розпачу, наклепів і пліток.

За народними повір'ями цього дня жінкам не можна виконувати жодної важкої роботи, особливо працювати в полі та городі, а також шити, в'язати та вишивати, інакше можна втратити сімейне щастя. Не слід також позичати будь-який інструмент - вважається, що разом із ним віддаєш з дому добробут.

Що можна робити 26 липня
У молитвах до святого Єрмолая просять зцілення від різних хвороб, зміцнити віру і дати сили на подолання важких життєвих ситуацій. У святого Мойсея Угрина просять допомоги в боротьбі зі спокусами.

Як і напередодні, цього дня вже копають картоплю. Також на Єрмолая заведено збирати лікарські трави і яблука - їх не можна їсти до Яблучного Спаса, але можна робити заготівлі на зиму. Вважається, що якщо цього дня зірвати кілька колосків жита й заткнути їх за пояс, то можна позбутися болю в спині. За однією з прикмет тому, чиє ім'я починається на літеру Е, в Єрмолаїв день обов'язково має пощастити.

26 липня - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Гнат, Сергій, Федір, Парасковія.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні