ТЦК може мобілізувати заброньованого за певних обставин

0
ТЦК може мобілізувати заброньованого за певних обставин
Закарпатський окружний адміністративний суд виніс рішення щодо права ТЦК (територіального центру комплектування та соціальної підтримки) мобілізувати військовозобов'язаного чоловіка, навіть якщо він має бронь. Це може відбутись за умови, якщо громадянин не повідомив про неї вчасно.

Про це пише Судово-юридична газета.

Суд зазначив, що саме на військовозобов'язаних, які мають право на відстрочку від призову, покладено обов'язок своєчасно повідомити ТЦК про наявність броні.

Право на відстрочку від військової служби повинно реалізовуватися шляхом активних дій з боку військовозобов'язаного і оформлення відповідних документів в уповноваженому органі. Це право може бути реалізоване лише до моменту набуття статусу військовослужбовця.

Чоловік, який позивався до суду, оскаржував мобілізаційне розпорядження, яке зобов'язувало його пройти військову службу. Він також просив скасувати наказ про зарахування до списків особового складу.

8 лютого 2024 року чоловік намагався перетнути кордон на законних підставах, але був затриманий і доставлений до ТЦК. Під час медичної комісії його стан здоров'я не обстежувався, а факт бронювання на ТОВ "Ф" не був врахований.

Незважаючи на бронювання, чоловік був направлений до військової частини для проходження служби.

Судом було встановлено, що на момент призову 11 лютого 2024 року позивач дійсно мав бронь, яка давала йому право на відстрочку до 16 лютого 2024 року. Однак, суд зазначив, що реалізація права на відстрочку повинна була бути здійснена активними діями військовозобов'язаного і оформлена в уповноваженому органі до набуття ним статусу військовослужбовця.

Таким чином, суд не знайшов підстав для визнання дій ТЦК протиправними, і позов було відхилено.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-8

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні