Що робити у разі витоку радіації на Запорізькій АЕС

0
Що робити у разі витоку радіації на Запорізькій АЕС
Населення України неабияк налякала пожежа на Запорізькій АЕС. І хоч влада заспокоювала, що нічого страшного поки не відбулося, панічні настрої опанували населення країни. Адже не відомо, що прийде в голову окупантам, які захопили запорізьку АЕС.

Про це розповіла ендокринологиня Волинської обласної клінічної лікарні Алла Коржик, пише ВСН.

За її словами, у випадку витоку радіації потрібно займатися йодною профілактикою.

«Зрозуміло чому наші українці стурбовані думками про ймовірну аварію. Ми пережили в 1986 році аварію на Чорнобильській АЕС. Наслідки цієї катастрофи пожинаємо і по цей день. Наслідки можуть бути відстроченені на 30-35 років після аварії. Інтерес у населення до цієї теми дуже великий», - зазначила медикиня.

За її словами, йодна профілактика проводиться лише після офіційного сповіщення, що на АЕС виникла аварія.

«Безпідставно йодну профілактику проводити не потрібно ні в якому разі, адже це ще більше може нашкодити здоров’ю. В першу чергу профілактика потрібна для таких категорій населення: діти, підліткі, вагітн, годуючі матері, а також ті кому 40+ і знаходяться ще у репродуктивному віці та планують народжувати дітей», - пояснила Алла Коржик.

Як акцентувала медикиня, від впливу радіації може постраждати щитоподібна залоза. Вона використовує йод і їй немає різниці він із препарату чи радіоактивний.

«Слід берегти щитовидну залозу і надати їй йод, який потрібно. Адже радіоактивний йод може викликати гіпотереози, аутоімунні тероїдити і навіть у довгостроковій перспективі – рак щитоподібної залози», - підкреслила лікарка.

Як розповіла Алла Коржик, йодна профілактика дає блокування самої щитовидної залози, тож залоза не буде використовувати радіоактивний йод. Це зменшить вплив радіації на організм, зменшить виникненння в майбутньому захворювань щитоподібної залози.

За її словами, йодна профілактика проводиться в перші шість годин після оповіщення про винекнення аварії на АЕС. Єдиний препарат, яким проводиться йодна профілактика є йодид калію.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні