Чому ви так сильно пітнієте

0
Чому ви так сильно пітнієте
Якщо ви виявляєте, що потієте сильніше, ніж більшість інших людей, або сильніше, ніж зазвичай, або настільки сильно, що це серйозно впливає на ваше життя, це може бути пов'язане не лише з погодою.

Про це пише ТСН з посиланням на Woman&home.

Якщо ви бачите, що потовиділення впливає на вашу повсякденну діяльність і ваша шкіра залишається вологою протягом тривалого часу на таких ділянках, як пахви, руки, стопи та обличчя, це може бути ознакою чогось серйознішого, каже дерматологиня і докторка медичних наук, косметологиня Лія Тоттон.

Первинний гіпергідроз
Гіпергідроз – це технічна назва надмірного потовиділення, не викликаного іншими захворюваннями, спекою або фізичними вправами, каже докторка Майоні Гунератне, фахівчиня з функціональної медицини. Гіпергідроз часто вражає певні області, як-от долоні, стопи ніг, пахви та обличчя. Точна причина невідома, але це може бути пов'язане з гіперактивністю потових залоз.

Люди з первинним гіпергідрозом часто потіють настільки сильно, що піт проступає через одяг і капає зі шкіри.

Причина первинного гіпергідрозу невідома, але вважається, що він виникає через надмірну стимуляцію екринових потових залоз, спричинену нервовою системою, пояснює докторка Авін Конноллі, консультантка-дерматологиня.

Вторинний гіпергідроз
Первинний гіпергідроз уже сам є захворюванням, водночас вторинний гіпергідроз зазвичай є симптомом інших медичних проблем, як-от гіпертиреоз, діабет та деякі інфекції, каже докторка Гунератне.

Якщо ви відчуваєте постійне або сильне надмірне потовиділення, важливо проконсультуватися з лікарем, щоб визначити основну причину та вивчити відповідні варіанти лікування.

Стрес
Емоційні фактори, як-от стрес, тривога та нервозність, можуть стимулювати потові залози, що призводить до підвищеного потовиділення, каже докторка Гунератне.

Це відбувається тому, що у нас збільшується частота серцевих скорочень, що призводить до викиду адреналіну по всьому тілу і викликає виділення поту з екринових залоз на руках, лобі та стопах. Отже, якщо ви виявите, що піт сконцентрований у цих зонах, причиною може бути високий рівень кортизолу.

Менопауза
Одним із найпомітніших симптомів перименопаузи є пітливість – як припливи жару, так і нічна пітливість. Нічна пітливість – це епізоди надмірного потовиділення, які виникають під час сну, часто просочуючи нічний одяг і постільну білизну, водночас припливи зазвичай виникають протягом дня і супроводжуються відчуттям, що шкіра гаряча лише 30 секунд, каже докторка Гунератне.

Це найпоширеніший симптом, з яким стикаються жінки в період менопаузи через гормональні зміни. Під час менопаузи рівень естрогену коливається і зрештою знижується. Оскільки гормон допомагає регулювати систему контролю за температурою тіла, зниження його рівня може призвести до того, що гіпоталамус (термостат організму) стане чутливішим до невеликих змін температури тіла, запускаючи потовиділення як механізм охолодження.

Деякі ліки
Більшість ліків, зокрема звичайні знеболювальні, як-от парацетамол та ібупрофен, мають побічні ефекти, серед яких і потовиділення.

Зазвичай це ліки, які якимось чином впливають на мозок, зокрема антидепресанти, нейролептики та опіоїди.

Зайва вага
Якщо у вас надмірна вага, ви можете виявити, що потієте більше, ніж інші люди. Розмір тіла є одним із факторів, які можуть призвести до надмірного потовиділення, стверджує Ніна Пріск, медсестра-косметологиня. Що більша людина, то більша у неї маса тіла і, отже, то більше тепла генерує її тіло. Тому для його охолодження потрібно більше поту.

Надлишок жиру в організмі може також діяти як ізоляція, зазначає докторка Гунератне, утримуючи тепло та підвищуючи температуру тіла.

Занадто багато алкоголю
Ви можете здивуватися, дізнавшись, що вживання занадто великої кількості алкоголю може призвести до надмірного потовиділення протягом кількох днів, а не годин. Алкоголь здатен збільшити частоту серцевих скорочень і викликати розширення кровоносних судин, а також вплинути на природний гормональний баланс, що може призвести до потовиділення, каже медсестра Пріск.

Алкоголь також є сечогінним засобом – речовиною, яка змушує організм втрачати воду через підвищене сечовипускання. У відповідь він виробляє більше поту, щоб компенсувати це.

Коли ми відчуваємо похмілля, організм переробляє алкоголь і виробляє хімічну сполуку під назвою ацетальдегід, яка може спричинити потовиділення, нудоту та прискорення серцевого ритму.

Якщо ви часто надмірно потієте через непомірну кількість алкоголю, можливо, варто скоротити його вживання або навіть повністю відмовитися від нього.

Гостра їжа
Краще уникати гострої їжі, яка містить перець, якщо ви сильно потієте. Гострий перець чилі містить хімічну речовину під назвою капсаїцин, яка змушує організм думати, що він перегрівається, викликаючи відчуття тепла в тілі та спричиняючи потовиділення, щоб охолодити вас.

Ваше тіло підтримує стабільну внутрішню температуру завдяки випаровуванню тепла. Це основний принцип фізики – тепло вашого тіла використовується для перетворення крапель поту на пару, і ваша температура знижується.

Занадто багато кофеїну
Деякі дослідження показують – що більше кофеїну ви п'єте, то більше ви потієте. В той час, як багато хто з нас насолоджується чашкою кави або чаю, щоб почати день, той самий кофеїн, який будить мозок, активує центральну нервову систему, підвищує частоту серцевих скорочень і, як наслідок, змушує тіло потіти.

Якщо ви п'єте гарячий напій з кофеїном, поєднання кофеїну та тепла напою може ще більше погіршити проблему, тому, можливо, варто спробувати альтернативу кофеїну, якщо ви виявите, що це відбувається часто.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні