Церковне свято 21 вересня: що сьогодні не обов'язково робити

0
Церковне свято 21 вересня: що сьогодні не обов'язково робити
21 вересня за новим церковним календарем згадують апостола від 70-ти Кодрата, а також єпископа Іпатія і пресвітера Андрія. У народі день прозвали Кіндрат та Іпат.

Про це пише Уніан.

21 вересня 2024 року - яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем
2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою змістилися на 13 днів раніше. Але частина вірян продовжує дотримуватися колишнього календаря - збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

21 вересня за новим церковним календарем (4 жовтня за старим) - день пам'яті апостола від 70-ти Кодрата Афінського, єпископа Іпатія і пресвітера Андрія.

Кодрат народився в I столітті в Греції і був учнем перших дванадцяти апостолів. Вони ж висвятили його в сан єпископа Афінського, а Ісус Христос обрав Кодрата апостолом від 70-ти. 126 року апостол Кодрат написав апологію на захист християнства, яку представив імператору Адріану. Імператор прочитав її і був настільки вражений, що видав указ, згідно з яким не могли нікого засудити без наявності доказів. Потім Кодрат проповідував в Афінах і Магнезії, йому вдалося багатьох еллінів навернути в християнство, за це ж він ледь не загинув. Його закидали камінням, але він вижив. Тоді його кинули в темницю, де Кодрат Афінський помер.

Єпископ міста Ефеса Іпатій і пресвітер Андрій жили у VIII столітті. Вони навчалися в одному монастирі, після навчання Іпатій прийняв чернецтво, а Андрій став священиком.

Це були часи правління імператора Лева Ісаврянина, коли переслідували шанувальників ікон. Іпатій та Андрій стали на їхній захист, і тоді імператор викликав їх на диспут. Єпископ і пресвітер були переконливі, і щоб вони відмовилися від переконань, їх кинули до в'язниці. Це не зломило волю святих, і їх стратили.

Церковне свято 21 вересня за старим стилем

Раніше УНІАН розповідав, яке сьогодні церковне свято відзначають за старим календарним стилем - що можна і не можна робити на Різдво Пресвятої Богородиці, день пам'яті ікони Софії - премудрості Божої (Київської) та Почаївської ікони Божої Матері.

Про що говорять прикмети на 21 вересня

За прикметами дня орієнтуються, якими будуть погода, зима і врожай наступного року:

• червоний світанок або захід сонця - до дощової погоди та вітру;
вранці іній на траві - буде негода;

• стоїть ясна погода - осінь буде теплою;

• багато павутини на деревах - до тепла.

• листя рано опало - зима буде ранньою;

• багато шишок - наступного року буде врожай ярих, гороху й огірків.

У народі 21 вересня - свято Кіндрат та Іпат. За звичаями цього дня слід добре попрацювати, зокрема на городі та присадибній ділянці.

Що не можна робити 21 вересня
21 вересня, як і в інший день, Церква не схвалює сварок, лихослів'я, пліток, виступає проти наклепів і осуду, а також заздрощів, жадібності, помсти та відчаю. Не слід відмовляти тим, хто просить про допомогу.

Народні прикмети дня суворо забороняють лінуватися - з дому піде достаток. Не варто робити великі покупки - все, придбане на Кіндрата, виявиться недовговічним, і не можна давати гроші в борг і самим залазити в борги: повертати гроші буде особливо важко. Також за народними прикметами цього дня не слід надягати чуже взуття - можна "забрати" на себе чужі хвороби і проблеми.

Що можна робити 21 вересня
У молитвах до святих цього дня просять зцілення від хвороб, здоров'я і сил. Як уже говорили, на Кіндрата слід добре попрацювати, наприклад, зробити прибирання в домі та у дворі - вважається, що вся праця обов'язково винагородиться і обернеться достатком і благополуччям.

21 вересня - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Андрій, Валентин, Іван, Василь, Олексій, Петро, Володимир.

За старим стилем іменини святкують Георгій, Іван.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні