Неповнолітній хлопець із заходу України хоче позбавити бабусю опікунства

0
Неповнолітній хлопець із заходу України хоче позбавити бабусю опікунства
Неповнолітній хлопчик з Івано-Франківщини звернувся до омбудсмана, бо вважає, що його права порушені. За словами хлопчика, йому призначили опікуном бабусю, яка по факту опікуном дитини не є.

Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, передає Еспресо.Захід.

Хлопчик живе за кордоном, його мама-військовослужбовиця загинула
Дитина проживає за кордоном із вітчимом, який є його опікуном за кордоном і батьком його рідної сестри. А мати хлопчика, військовослужбовиця ЗСУ, загинула внаслідок обстрілу під час виконання бойового завдання.

У своєму зверненні хлопець зазначає, що бабуся після смерті матері звернулась до держорганів й отримала на свою користь рішення: позбавлення його біологічного батька батьківських прав і встановлення опіки над дитиною. "Водночас хлопчик зауважує, що фактично бабуся не є його опікуном, з ним не проживає й не бере участі у вихованні, а також вводить в оману держоргани й всі юридично значимі дії вчиняє від його імені, але не на користь дитини", – йдеться у повідомленні.

Також хлопчик каже, що йому, як сину загиблої, Міноборони призначило одноразову грошову допомогу. Проте бабуся, як опікун, отримала кошти, доля яких не відома неповнолітньому.

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець зазначив, що щодо цього розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за кваліфікацією частини 5 статті 190 КК України.

Бабуся не виконує обов’язки опікуна
"Також дитина звернулася до мене, як Омбудсмана України, з проханням представляти його інтереси у суді й звільнити бабусю від обов’язків піклувальника", – розповів Лубінець.

Він також додав, що Служба у Справах дітей, отримавши інформацію від регіонального Представництва та органів Нацполіції, розпочала перевірку зазначених обставин і встановила, що бабуся не виконує обов’язки опікуна щодо неповнолітнього онука.

"Як наслідок, у провадженні одного із судів в Івано-Франківської області за позовом Служби у справах дітей розглядається питання звільнення піклувальника від своїх обов’язків. А на рахунки бабусі, як опікуна накладено арешт", – наголосив Уповноважений з прав людини.

Наразі триває слідство у кримінальному провадженні, а також розгляд цивільної справи у суді.

Омбудсман додав, що це перший і наразі єдиний такий випадок у його практиці.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні