Що означає, якщо нам постійно сняться жахи

0
Що означає, якщо нам постійно сняться жахи
Можливо, це досить дикі ідеї, але коли ви лягаєте спати, то потрапляєте в дивний, чудовий і, здавалося б, випадковий світ, створений вашим мозком. Проте коли ви прокидаєтеся, ви можете нічого з нього не пам'ятати.

Про це пише ТСН з посиланням на Stylist.

Хоча більшість гарних снів ми забуваємо, кошмари можуть спричинити значний психічний та фізичний дискомфорт, адже дуже часто ми прокидаємося у страху та з прискореним серцебиттям. Попри це, жахи — поширене явище, яке не викликає значного занепокоєння.

Що таке жахи
У двох словах, жахи — це сни, які викликають сильну емоційну реакцію. Вони, як правило, виникають і запам’ятовуються під час швидкого сну, який зазвичай наступає у другій половині ночі, ближче до пробудження. Кошмари можуть здаватися дуже реальними та викликати сильні емоції.

Що викликає жахи
Є кілька факторів, які можуть спровокувати кошмар, тож визначити їхню точну причину може бути складно.

Допомагають мозку впоратися з труднощами
Вважається, що одна з причин виникнення кошмарів полягає в тому, що мозок намагається впоратися з нерозв'язаними проблемами чи страхами. Вони є ознакою здорового розуму, як би це не було іронічно та сумно.

Відображення того, що відбувається наяву
Однією з теорій є гіпотеза безперервності, яка означає, що сни віддзеркалюють наші думки, тривоги та переживання, які ми відчуваємо наяву. Згідно з цією теорією, існує зв’язок між тим, що ми переживаємо протягом дня та тим, що нам сниться вночі. Наші сни, зокрема жахи, часто відображають щоденні турботи та емоції. Таким чином жахи допомагають нам зберегти психічне здоров’я, даючи вихід невирішеним думкам і почуттям.

Жахи — це необхідний процес для психічного здоров’я. Якби нам довелося безперервно та обдумано проживати всі емоції, які коли-небудь траплялися з нами, ми просто зʼїхали б з глузду.

Сигналізують про психічні проблеми
Іноді жахи — це не просто поганий сон. Вони можуть сигналізувати про основні проблеми, такі як апное під час сну та психічні захворювання, як тривога, депресія чи посттравматичний стресовий розлад.

Невже тіло говорить з нами жахами
Нічні жахи можуть бути способом сигналу організму про те, що щось вийшло з рівноваги чи то через інфекцію, хронічну хворобу чи емоційні переживання. Під час швидкого сну мозок зайнятий обробкою емоцій та стресу. Коли ми зазнаємо підвищеного фізичного чи психічного навантаження, це може призвести до жахів. Хвороби, такі як грип, також можуть викликати більш інтенсивні чи тривожні сни, через підвищення температури тіла.

Існує цікава теорія, що нічні жахи — рання ознака появи можливих захворювань до того, як вони будуть діагностовані та з’являться перші ознаки та симптоми. Вони також можуть передвіщати такі аутоімунні захворювання, як вовчак, наприклад.

Багато хворих розповідали про галюцинації та жахи перед загостренням захворювання при таких станах, як хвороба Паркінсона та розсіяний склероз, тобто ці нервово-психічні симптоми можна використовувати як свого роду "ранні ознаки" ще до початку лікування.

Кошмари сняться частіше коли ми хворіємо
Якщо ви перебуваєте у стресі, організм активує реакцію "борись або тікай", щоб тримати вас напоготові та швидко реагувати на небезпеку. Це неймовірно швидкий процес, який регулюється симпатичною нервовою системою, яка наповнює ваше тіло гормонами стресу, такими як кортизол і адреналін. Ці гормони готують організм до реакції, прискорюють частоту серцевих скорочень, загострюють увагу та посилюють усвідомлення потенційних загроз.

Під час сну цей гіперактивний стан не зникає повністю. Натомість він може проникнути у ваш цикл сну, особливо під час фази швидкого сну, коли ми мріємо. Якщо ви перебуваєте в стані стресу чи ваше тіло запалене, мозок може залишатися в стані підвищеної пильності, скануючи небезпеку, навіть якщо безпосередньої загрози немає.

Запалення, поширене за таких станів, як аутоімунні захворювання, може погіршити цей процес, впливаючи на мозок і нервову систему, тримаючи тіло в більш збудженому стані, що призводить до інтенсивніших і емоційно насичених снів.

Оскільки проблеми зі сном тісно пов’язані зі стресом, зв’язок між нічними жахами та потенційними проблемами зі здоров'ям стоїть надзвичайно гостро. Важливо, щоб все це не стало зачарованим колом стресу та жахів.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні