14-річний хлопець покінчив життя самогубством через штучний інтелект

0
14-річний хлопець покінчив життя самогубством через штучний інтелект
В місті Орландо, розташованому в американському штаті Флорида, 14-річний Сьюелл Сетцер скоїв самогубство. Його мама Меган Гарсія вважає, що саме ШІ-сервіс Character.AI спричинив загибель її сина, і подала на розробників до суду.

Про це пише ТСН з посиланням на The New York Times.

Як зазначає медіа, цей сервіс дозволяє створити кастомізованого чатбота, що видаватиме себе за певного персонажа чи людину. Покійний Сьюелл обрав собі персонажа Дейнеріс Таргарієн і саги "Гра престолів". Протягом місяців підліток активно спілкування з героїнею, називаючи її іменем "Дені". З нею він ділився своїми переживаннями й думками і, зокрема, згадав, що бажає вкоротити собі віку. Хоча Сьюелл розумів, що спілкується зі штучним інтелектом, та попри це він розвинув емоційну прихильність до чатбота. Деякі повідомлення були романтичного і навіть сексуального характеру, та переважна частина спілкування була в дружній манері.

ЗМІ пише, що ані батьки, ані друзі хлопця не знали про його захоплення ШІ-персонажем. Вони бачили, що підліток усе частіше почав закриватися в собі та проводив ще більше часу зі своїм ґаджетом, через що успішність хлопця в школі сильно погіршилася. Коли батьки Сьюелла відвели його до фахівця, той поставив діагноз – тривога і руйнівний розлад регуляції настрою. Попри призначені сеанси терапії, юнак віддавав перевагу спілкуванню з ШІ-персонажем аж до самої загибелі.

Журналісти вказують, що після трагедії мама хлопця вирішила позиватися проти Character.AI. В попередньому тексті позову вона зазначила, що технологія компанії-розробника – "небезпечна й неперевірена" і спрямована "обманом змусити клієнтів висловлювати свої приватні думки та почуття". Також пані Гарсія додає, що саме чатбот компанії є безпосередньо причетним до доведення її сина до самогубства.

Медіа зазначає, що керівник відділу довіри та безпеки у Character.AI Джеррі Руоті заявив, що компанія дуже серйозно ставиться до безпеки своїх юзерів, а також шукає шляхи розвитку для платформи. За його словами, наразі правила забороняють "пропаганду або зображення самоушкоджень та самогубств" і що надалі з’являтиметься більше функцій безпеки для неповнолітніх користувачів.

Водночас у нещодавній заяві компанії йдеться, що буде запроваджена функція – в разі, коли користувач напише фрази, пов’язані з самоушкодженням або самогубством, буде автоматично з'являтися вікно, яке спрямовує його до Національної лінії запобігання самогубствам США.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні