«Міжусобна війна» у Луцьку: луцький двір проти сусідських авто

2
-2
«Міжусобна війна» у Луцьку: луцький двір проти сусідських авто
«Машини літають, не дивляться куди їдуть, часто навіть не приторможують», - каже Василь, мешканець будинку на вулиці Сагайдачного, 20.

«А тут же дітей багато – як не граються, то з садочків, шкіл йдуть. В будинку близько 50 дітей шкільного і дошкільного віку, тому ввечері багато з них проводять час на подвір’ї», - додає його сусідка Наталя.


Врешті невдоволення людей переросло у бунт: одного вечора мешканці будинку перегородили проїзд автомобільним шинами. Міжусобна війна місцевого значення вступила в активну фазу.

МАШИНИ ЛІТАЮТЬ, ДІТИ ХОДЯТЬ

Мешканці п’ятиповерхового будинку щодня бояться за власне життя, а також за життя і здоров’я дітей, адже їхній двір постійно перетинають автівки. Двір на Сагайдачного, 20 фактично сполучає кілька вулиць, тому і транспорту тут навіть у будній день вдосталь.

Місцеві жителі кажуть, що мешканці сусідньої вулиці Дорошенка воліють їздити саме через їх двір, хоча мають й інший заїзд. При цьому вони нібито не зменшують швидкість й тоді, коли проїжджають поблизу дитячого майданчика. Кілька місяців тому неуважний водій навіть збив дівчинку. На щастя, справа завершилась лише переляком та синцем.
Діти і машини їздять поруч
Діти і машини їздять поруч

Але побоюючись тяжчих наслідків, жителі «прохідного двору» вирішили вдатись до радикальніших дій – у вівторок, 13 вересня, вони взяли до рук шини та перекрили в’їзд «немісцевим». Вгамовувати конфлікт довелось поліцейським.

Втім, жителі будинку на Сагайдачного, 20 переконують, що до міської влади вони звертались неодноразово, однак відповідь завжди одна – «грошей немає, є більш аварійні місця».

«Напевно, вони чекають серйозніших аварій», - констатує Наталя.
Шини, якими перекривали дорогу
Шини, якими перекривали дорогу


ВОДІЇВ ПРИВАБЛЮЄ ВІДРЕМОНТОВАНА ДОРОГА

«На Дорошенка є заїзд з вулиці Січової, тому нехай не кажуть, що туди не може заїхати «швидка» чи пожежна. Ми просимо закрити один в’їзд у двір, поставити знак, який заборонятиме сюди в’їзд усім тим, хто тут не живе, або хоча б покласти кілька «лежачих поліцейських» – це точно покращило б ситуацію», - наголошує Василь.

Також чоловік каже, що особливо гостро ця проблема постала після того, як кілька місяців тому двір відремонтували, мовляв раніше сусіди об’їжджали їх десятою дорогою, а тепер рівний асфальт лише приваблює їх.

«Мені здається, що можна тут їздити, але до певної межі. А то виходить, що наші діти взагалі не мають права ходити по дорозі біля дому, бо її вважають проїжджою частиною, ще й не добирають слів при дітях. В кожного є машина, діти і всі розуміють необхідність заїжджати у двір, просто можна це робити по-іншому – повільніше їхати і нормально себе вести при цьому», - зазначає ще одна місцева жителька Ольга.
Виїзд з двору сполучає його з іншою вулицею
Виїзд з двору сполучає його з іншою вулицею


ЦЕ ПРОБЛЕМА УСІХ ВІДРЕМОНТОВАНИХ ДВОРІВ

«Після кожного ремонту двора мешканці звертаються з проханням або перекрити в’їзд, або поставити «лежачий поліцейський», - каже директор департаменту ЖКГ Луцької міської ради Юрій Крась.

«Є правила дорожнього руху, які говорять, що швидкість руху на таких ділянках повинна не перевищувати 20 кілометрів за годину, інша справа, що цього не дотримуються. Але це ж не чужі люди там їздять – свої ж», - додає головний комунальник міста.

«А закрити все місто… Як тоді буде, якщо кожен свій двір закриє?», - розводить руками Крась.

«Перекрити рух не можна, бо є приписи «швидкої», пожежної щодо блокування в’їздів, виїздів з дворових територій. Потім самі ж мешканці будуть скаржитись», - наголошує чиновник та додає, що подібні нарікання мають мешканці багатьох луцьких дворів.

А дорога й справді рівна
А дорога й справді рівна


Втім, він відзначає, що можливість встановлення на Сагайдачного, 20 «лежачого поліцейського» можна розглянути.

Для цього, з його слів, мешканцям краще звернутись до департаменту з відповідним проханням, мовляв потім працівники перевірять, наскільки це можливо і доцільно.

Водночас Юрій Крась запевнив, що комунальники можуть обстежити двір й без звернень містян і зроблять це, однак не уточнив, коли.

Віталія САХНІК ("Волинь24")

Автівки проїжджають тут «транзитом»
Автівки проїжджають тут «транзитом»

Дитячий майданчик - за два кроки від дороги
Дитячий майданчик - за два кроки від дороги

Парковка у дворі - звична справа
Парковка у дворі - звична справа





Передрук матеріалу заборонений.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Тут так само. Парковка за метр до пісочниці і діти ганяють на роликах поміж машинами. Благоустрій!
Відповісти
на вул Львівська у дворі ще гірше: двір не відремонтований , і повний авто з підприємств першого поверху-цілий день. жителям іноді піждїхати нема як . а щоб діти покатиались на велосипедах, роликах чи пограли мяча місця нема.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні