--> Як правильно спілкуватися в парі - поради психолога | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Як правильно спілкуватися в парі - поради психолога

0
8
Як правильно спілкуватися в парі - поради психолога
У стосунках між чоловіком і жінкою важливий діалог. З партнером слід говорити, питати, уточнювати та радитись. Будь-яка форма відносин - це культура поводження з почуттями і переживаннями один до одного, пише психолог Алла Дашко у своєму блозі на Обозрєватєль.

Фахівець розповідає про 3 типи стосунків між чоловіком та жінкою.

1. Жити проти один одного

Такі стосунки схожі на війну. У них протистоять ідеї, цінності та бажання. Кожен партнер перебуває у позиції захисту або в очікуванні чергового нападу. Такі стосунки між закоханими виникають, бо між ними накопичилося багато незадоволення, недовіри, злості та непорозуміння. Накопичена енергія та потреба виражати негативні почуття виходять у стосунках на перше місце. Утім вони приводять не до близькості, а відчуження.

У таких стосунках партнери не чують один одного. Кожний з них втомився витримувати особисту присутність свого обранця. Відтак варто організувати відпочинок та розібратися з власним внутрішнім світом.

2. Жити один з одним

Такі стосунки між чоловіком і жінкою схожі на стосунки друзів чи сусідів. Пару об'єднують загальні цінності та потреби. Часто вони мають під собою прагматичне або побутове підґрунтя. Мовляв, живемо заради дітей, маємо спільний бізнес чи секс без зобов'язань. Пара існує, бо сполучною ланкою виступають зовнішні об'єкти, визначені потреби, інші люди, але не самі стосунки. Тому рано чи пізно вони закінчаться. Оскільки потреби міжособистісного характеру не задовольняються.

3. Жити один для одного

Такі стосунки між чоловіком і жінкою найбільш гармонійні. Вони поєднують у собі любов, уміння піклуватися і нести відповідальність один за одного. Щоб створити такі стосунки, над ними слід працювати. На домінуючу позицію варто ставити цінність партнера, не ущемляючи при цьому власну гідність. Кожен партнер ставиться дбайливо до потреб і почуттів свого обранця. У парі панує повага, турбота, розуміння, чуйність та серйозність. Крім того, обидва партнери перебувають в постійному контакті.

Психолог пропонує техніку "Я-висловлювання". Вона допоможе виражати свої потреби, почуття, враховувати деталі протиріч і знаходити прийнятне для обох рішення.

"Я-висловлювання" складається з 4 складових:

1. "Коли ...". (Слід описати безоціночно ситуацію, яка викликала напругу).

2. "Я відчув (а) ...", "Мені стало ...". (Вибирайте слова для передачі особистого пережитого почуття).

3. "У зв'язку з тим, що ...", "Тому що ...". (Слід пояснити причинно-наслідковий зв'язок даного почуття по відношенню до події, дії).

4. "Я хочу ...", "Мені необхідно ...". (Слід запропонувати спосіб задоволення свого бажання).

"Потрібно будувати висловлювання так, щоб вони були спрямовані на вас, а не на співрозмовника. Коли ви звинувачуєте і перекладаєте відповідальність на чужі плечі, то це призводить до непорозумінь і конфліктів", - каже психолог.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
8

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні