У селі під Луцьком вирощують «пекінку» цілий рік

8
5
У селі під Луцьком вирощують «пекінку» цілий рік
В селі Хорохорин Луцького району місцеві господарі вирощують пекінську капусту та полуницю, тому сезон у них триває цілий рік.

Про це повідомляє Перший.

“Зараз в наших аграріїв гаряча пора", - розповідає староста Хорохоринської сільради Анатолій Мельничук.

"Друга половина жовтня — час зрізати пекінську капусту і сапати полуниці. У липні насіння капусти висівають у спеціальні пелети. Розсаду тримають місяць на вулиці, поки підросте, а в середині серпня висаджують в грунт. Ця культура — скоростигла, після Покрови починають її зрізати", - каже чоловік.

Молоді полуниці висаджують у липні, а в жовтні роблять просапку. З листопада по березень у нас теж не відпочивають. Капусту на зиму складають в овочесховища, і весь цей час стежать, аби не підгнила, постійно перебираючи її. Кожну головку замотують в плівку — такі вимоги ставлять заготівельники.

Як тільки сніг зійшов — починається підживлення полуниці. Потім її просапують, далі починається сезон збору ягід. І так із року в рік”.

Технологію догляду за полуницями та “пекінкою” підприємливі хорохоринці перейняли в Польщі, куди свого часу їздили на заробітки. Тепер засаджують цими культурами цілі гектари. Використовують насіння сортів іноземної селекції. Коли не справляються родиною — наймають помічників. Тому з сусідніх сіл до них приїжджають на заробітки.

Як розповіла місцева мешканка Надія Червінська, в цьому аграрному бізнесі — як в лотереї. Одного року виграєш, а на наступний — буває навпаки.

“Пекінська капуста любить воду, а минулий рік був досить посушливим. Тому довелось всі площі під нею переорювати - не вродила зовсім. У нинішньому році ситуація інша. Дощі проходять, капуста росте, сподіваємось трохи заробити. Осінні оптові ціни на цю продукцію зазвичай невисокі — від 2,50 до 3 гривень за кілограм. Взимку і ранньою весною буває, що доходять і до 7 гривень”, - говорить місцева жителька.



Що стосується полуниць, то цьогоріч оптові ціни на них коливались від 22-х до 35-40 гривень за кілограм. Тому на них селянам вдалось заробити. Щоправда, на кущах ягід було небагато — по них вдарили заморозки. Однак хорохоринці й тому раді. І самі копійку мають, і людям є заробіток.

Про Хорохорин, кажуть селяни, добре знають заготівельники Києва та Львова. Тому й дорога від володимирської траси до села розбита фурами оптовиків. От тільки, зітхають селяни, ті, що беруть продукцію, на їхній тяжкій праці заробляють втричі більше, ніж самі сільгоспвиробники.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Re: "...зітхають селяни, ті, що беруть продукцію, на їхній тяжкій праці заробляють втричі більше, ніж самі сільгоспвиробники".
Отакої! Бідні-нещасні селяни!!!
Як шкода, що в Україні досі не скасували колгоспи, селяни не мають паспортів, посвідки колгосп не видає. Без паспорта /посвідки на тимчасове звільнення в місто не пускають, а на дорогах виловлюють кати-НКВДисти - і "на падвал", а багатьох взагалі не знайшли. Інакше б селяни скооперувалися й самі возили врожаї до Львова-Кийова, самі продавали і разом заробляли вчетверо більше.
Чи насправді не так? То може, просто причина у самих селянах, які готові важко працювати, але мати менше через небажання співпрацювати одне з одним?
Відповісти
ти д*****б сильно умний
Відповісти
Дякую за комплімент, шановний Онані*ме. І Вам того ж самого.
Відповісти
Вам все мало, все зароБляти і зароБляти...?! А ціни на с/г продукцію вже вищі ніж у Європі! Не прибідняйтесь - добре ті виробникі мають! Біда лише в тому, що за пів-року - рік хочуть вже на мерсі їздити, а тому страждає все населення України, бо гнуть такі ціни і так в усіх галузях! :(
Відповісти
А ви спробуйте виростити і полуницю і пекінку, тоді відчуєте на собі "легкість" сільського заробляння
Відповісти
Гнуть такі ціни бо нема конкуренції
Відповісти
сам працівник з Хорохорина на прийомі у лікаря ,показавши страшні алергічні прояви на шкірі,порадив не купувати їхню пекінку.не дощем тільки вона поливається...
Відповісти
Ой ,тільки село на свояю продукцію ціни гне?Де заробляється копійка горбом.А ковбаси,майонези ...дешеві? Знаєте з Луцька пані мені сказала коли не має грошей,вона в село не поїде заробляти ,краще поп'є чай і подивиться телевізор,тож шановні містяни ..відпочивайте
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні