Несподіваний мільярдер: Екс-голова Луцької райради - в ТОПі найбагатших чиновників країни

9
4
Несподіваний мільярдер: Екс-голова Луцької райради - в ТОПі найбагатших чиновників країни
Колишній голова Луцької районної ради, депутат цієї ж ради Олексій Гвоздецький вказав в електронній декларації за 2016 рік понад 1,3 мільярда гривень заощаджень в готівці. З такими цифрами політик увійшов в першу десятку рейтингу найбагатших чиновників країни.

Видання «Волинь24» з’ясувало, звідки і чому в декларації екс-посадовця з’явилися такі цифри.

Свою першу електронну декларацію Олексій Гвоздецький подав 19 травня минулого року. Однак, відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» депутати місцевих рад, як і тисячі інших декларантів, повинні звітуватися про своє майно і доходи за минулий рік до першого квітня. Тож, посадовець спізнився із поданням документа на майже два місяці.

У декларації Олексій Гвоздецький вказав трьох членів сім’ї: дружину Руслану та дочок Ольгу та Софію. Серед майна у Гвоздецьких вказано 12 соток землі та недобудований будинок площею 355,3 кв. м. у селі Підгайці біля Луцька, квартира площею 78,9 кв. м. в обласному центрі та автомобіль «Chevrolet Captiva» 2007-го року випуску, придбаний за 155 тисяч гривень.

У 2016-му сім’я Гвоздецьких мала досить скромні доходи. Понад 33,3 тисячі гривень депутат райради отримав від міського центру зайнятості як допомогу по безробіттю. Ще 16,9 тисяч гривень склали страхові виплати від страхової компанії «Уніка».

А от серед грошових активів політик вказав вражаючі цифри: 98 тисяч доларів США, 85 тисяч євро та 1,3 мільярда гривень готівкою! Тим часом серед фінансових зобов’язань в політика два кредити на понад 133 тисячі доларів у «Райффайзен банку «Аваль».


Через такі суми задекларованої готівки Олексію Гвоздецькому вдалося потрапити до деяких рейтингів найбагатших чиновників. Зокрема, його ім’я на передових місцях аналітичного модуля сайту «Декларації», який формує статистику на основі даних з електронних документів.


Він потрапив у ТОП-5 найбагатших чиновників 2016 року за даними «OpenDataBot».


«Батьківщинівець» Олексій Гвоздецький підтверджує, що він дійсно має задекларовану суму коштів. Каже, що заробив їх коли займався бізнесом після розпаду Радянського Союзу.

– В мене є такі гроші, – пояснив журналісту Олексій Гвоздецький.

– А звідки вони у вас з’явилися? – цікавимося.

– Візьміть мою історію.

– Ви ж бізнесом вже давно не займаєтеся.

– Правильно. Я кинув займатися, коли Радянський Союз розпався. Зайдіть в митні документи, там мільйони доларів був оборот. Я не крутив з банками, я продавав в нашій Волинській області тушонку, цукор, масло. Коли всі крали, я заробляв гроші і допомагав державі, – розповідає політик. – Є кредитні, а є вільні кошти. То мої питання. У 26 років я вже був керівником державного аграрного підприємства в Радянському Союзі. Але я заробив ці гроші не тоді, я тоді отримував 250 російських рублів. Після розпаду Радянського Союзу я поїхав з Росії, приїхав сюди і відкрив фірму тут і в Росії. Сам собі поставляв туди у великій кількості продовольчі товари: тушонка, говядина, масло, сир, які дуже потрібні були в Росії. З Росії забирав меблі.

– І тоді заробили ці кошти?

– Звичайно. Тож не зараз. Не заробиш зараз.

Щодо затримки із подачею електронної декларації, то депутат райради пояснює, що в той період дуже підвисав комп’ютер, через який він та багато інших готували документи, і сайт НАЗК. Запевняє, що компетентні органи про затримку знають і все підтверджено документами.

– Подавало багато людей, завис у них комп’ютер. Писали, припис робили і я подав так як хотів, в них були збої. Ми викликали СБУ, я все пояснив і підтвердив перепискою. Все підтверджено. Нічого не вдавалося подати, – каже Гвоздецький.

Дивно, але маючи і декларуючи такі шалені суми, депутат вже роками судиться із кількома банками, в яких років десять тому взяв кредити, а от повертати не поспішає. Зокрема, в суди подали «Райффайзен банк «Аваль» та «Креді агріколь банк». Олексій Гвоздецький каже, що не повертає гроші, бо їх розкрадуть, тож вкладники не отримають своїх депозитів.

– Я знаю, як обманювали ці банки і я через це, знаючи як депозити покрали… Чесно скажу, де заводи пропали? Покрали депозити, купили заводи. Стали мільярдерами, – пояснює депутат райради.

– Тобто ви не повертаєте кошти, бо вкрали ваші депозити?

– Не мої, я тільки в бізнесі тримаю гроші. Я кажу, як людей банки обманули.

– То ви теж стали жертвою банкірів?

– Так. Але я не хочу розказувати, бо це моя інформація.

– То ви не плануєте їм повертати ці кредитні кошти?

– Планую. Але ті гроші, які поверну, люди не отримають. Все буде вкрадено. Краще віддавати людям напряму.

– А як ви знатимете, кому саме віддавати ваші кредитні кошти?

– Що ж там з’ясувати, прямо, якщо банк скаже не віддавайте нам, а віддавайте їх депозитчикам.

Нагадаємо, Олексій Гвоздецький головою Луцької райради працював до місцевих виборів у 2015 році. На цю посаду його обрали на хвилі революції 21 лютого 2014 року. До того з 2004 року працював директором ДД господарства «Рокині», займався бізнесом. Олексій Гвоздецький є головою Луцької районної партійної організації ВО «Батьківщина».

Чим займається депутат-«батьківщинівець» після місцевих виборів 2015 року, коли втратив посаду голови райради, Олексій Гвоздецький не каже. Зазначає тільки, що відпочиває.

– Відпочиваю просто. Не думаю, не хочеться бути при владі, яка сьогодні є. Ніде не хочу бути, – каже депутат.

– Тобто зараз не маєте постійної роботи?

– Ну, я не можу все розказувати.

Юрій ГОРБАЧ (для Відділу журналістських розслідувань «Волинь24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Злодюга і бандюк....
Відповісти
Ні ху- ху хо-хо. Але з цього району всі чиновники ради виходять мільярдерами. І теперішні будуть 100%.
Відповісти
ми вже йдемо до вас , хоча думаємо що це фейк, бо гвоздецького знаємо давно: пиха і тупий піар...
Відповісти
я в хочу сказати, що циган є циган , подивіться на його батьків(одружився шаромижнік з циганкою) - получився олексій гвоздецикий,він це приховує, але гляньте на дочок - циганки копія...
Відповісти
Продав в Росії колгосп і приїхав додому з мішком бабла. Злодій. Людина надзвичайно низьких моральних якостей. Страхіття. Друг і собутильник пустовіта, соратники по партії Тимошенко. Гандон.
Відповісти
не вірю...
Відповісти
Він такий є, яким є. Багатий і жадний. За гривню буде судитися, з дослідним господарством також, залишив там "донецький аеропорт". Але чому не каже, що торгував з росією не харчами, а міндобривами? Зате в компанії щирий і компанейський, слухає жінку і робить навпаки.
Відповісти
це все неправда, гвоздецький любить пожартувати...
Відповісти
1 млрд = дохріна тушонок. Сам собі поставляв і про кредити не можна читати без сліз. він меле, а ми цей брєд читаємо. Спалити цю суку бандитську з усім виводком.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні