Усе, що варто знати про скандальну сесію Луцькради, або Чого у мерії билися?

1
-4
Усе, що варто знати про скандальну сесію Луцькради, або Чого у мерії билися?
Депутати Луцької міської ради у середу, 28 лютого, прийняли рішення віддати два гектари комунальної землі в оренду приватній фірмі під забудову житлового комплексу. Це питання викликало не лише бурхливі дискусії у сесійній залі, й затягування роботи сесії далеко за північ, шарпанину і бійки.

Для усіх, хто не мав змоги уважно стежити на перебігом подій чи не до кінця розібрався у питанні, “Волинь24” підготував відповіді на найбільш очевидні питання.

ЧОМУ У МІСЬКРАДІ ЦІЛИЙ ДЕНЬ СВАРИЛИСЯ І БИЛИСЯ ДЕПУТАТИ?

Через те, що на сесію винесли питання про виділення майже двох гектарів землі під забудову на вулиці Рівненській, 119. Ще одну земельну ділянку для будівництва багатоповерхівки хотіли віддати на вулиці Вороніхіна, 37.

Депутати, які перебувають в опозиції до «проукропівської» більшості, заявили, що це – «дерибан», адже землю хотіли віддати забудовнику безоплатно.

ЧОМУ ОПОЗИЦІОНЕРИ ВДАЛИСЯ ДО СКАНДАЛЬНИХ МЕТОДІВ ПРОТЕСТУ?

Депутати від опозиції заявили, що це питання винесли на затвердження сесії несподівано, без обговорення. Депутат Павло Данильчук вимагав зняти це питання, вивчити його, ( в тому числі виїхавши на місце і оглянувши земельну ділянку). Данильчука підтримали депутати від “Народного контролю”, “Свободи” і “Самопомочі”.

Втім, більшість депутатів відмовились зняти питання з порядку денного. За це проголосували лише 14 обранців. І тоді опозиція заблокувала президію з вимогою зняти це питання з порядку денного. Це сталося вперше в історії міста.

ЯКІ ПРОТЕСТУВАЛА ОПОЗИЦІЯ?

Після блокування президії головуючий Григорій Пустовіт оголосив перерву. А Павло Данильчук приніс колонку. Депутати повернулися з перерви – і Данильчук на всю гучність увімкнув музику та пішов у напрямку президії.

По дорозі з ним почали штовхатись інші депутати - Костянтин Петрочук, Сергій Була, Микола Собуцький.

Ще раз така ж ситуація виникла уже вночі, коли рішення таки “проштовхнули”.

ЯК ОБОРОНЯЛАСЯ ВЛАДА?

Надалі спробам заблокувати президію заважали працівники муніципальної варти, яких спеціально для цього покликали у сесійну залу. Муніципали намагалися відібрати звукову апаратуру.

Фізичні спроби завадити опозиціонерам робили і депутати від укропівської більшості. Зокрема, Сергій Була вночі шарпався з Павлом Данильчуком.

ЩО ЗА СКАНДАЛЬНА ЗЕМЛЯ І СКАНДАНДАЛЬНА ФІРМА?

Земельну ділянку на вулиці Рівненській, 119 у Луцьку хотіли передати в оренду на 10 років ТОВ «Житловий квартал».

На цій території розташовані теплиці, які раніше належали комунальному підприємству «Парки і сквери». Там планували збудувати дев’яти- та десятиповерхові житлові будинки з офісними приміщеннями, багоповерхові гаражі, спортивно-оздоровчий центр.

Раніше повідомлялося, що підприємство «Житловий квартал» належить людині, близькій до нинішнього заступника міського голови Костянтина Петрочука.

Директором вказаного товариства є Мирослав Ришко – рідний брат дружини Костянтина Петрочука, вказаної у його декларації – Олени Петрочук.

Одним із засновників товариства є друг Сергія Були та Петрочука Віктор Мацюк, який свого часу балотувався до міської ради від «Радикальної партії».

«Коли йдеться про передачу нерухомого майна, яке є приватною власністю, можна говорити. Але коли в додачу йде великий шмат землі – це дерибан», - наголосив депутат Павло Данильчук.

Опозиційні депутати вважають, що земельну ділянку безкоштовно віддали у приватні руки. Хоча її можна було виставити на аукціон, прозоро продати та отримати додаткові надходження у бюджет Луцька

СКІЛЬКИ КОШТУЄ ЗЕМЛЯ, ЯКУ ВІДДАЛИ БЕЗКОШТОВНО?

За оцінками керівника Волинського агентства нерухомості Лариси Мусійчук, вартість гектара землі у цьому районі коливається від 500 до 700 тисяч доларів. Тож вартість всієї земельної ділянки перевищує мільйон доларів або ж 27 мільйонів гривень.

Експерт каже, що на одному гектарі землі можна збудувати 6-8 однопід'їздних секцій. В середньому на поверсі виходить 220 квадратних метрів площі.

Якщо припустити, що вартість кв. м. житла 10 тисяч гривень, то лише з одного поверху однієї секції забудовник заробить 2, 2 мільйона гривень. З усієї 9-поверхової секції – майже 20 мільйонів гривень. А таких, нагадаємо, може вміститися 6-8 лише на одному гектарі землі.

ЧИМ ВИПРАВДОВУЄТЬСЯ ВЛАДА?

За словами депутата від більшості Євгенія Ткачука, територія Луцька дуже мала, тому прихід інвесторів, які згодні будувати нові житлові метри квадратні у місті – позитивний результат.

Він наголосив, що ТОВ «Житловий квартал» зможе надати лучанам, котрі стоять у квартирній черзі, 8-12 % житлової площі у новобудові на Рівненській, 119. Однак скільки це квартир – невідомо.

ДЕ ТУТ ПОЛІТИКА?

Скандал навколо землі "наклався" на політичне протистояння у місті. Земельне питання проштовхували депутати УКРОПу і політики, які увійшли з ними до більшості, в тому числі так звані "перебіжчики", зокрема і голова земельної комісії Євген Ткачук.

У дерибані їх звинувачували опозиційні депутати та активісти, які представляють політичних опонентів УКРОПу. Так, окрім депутатів від "Блоку Петра Порошенка", "Самопомочі", "Народного контролю" та "Свободи", УКРОПу опонували активісти "Самооборони Волині", бійці "Азову", активісти "Національних дружин" та експерти громадської організації "Волинський центр розвитку урядування" (його засновники - колишні заступники міського голови Сергій Григоренко, Тарас Яковлев і Юрій Моклиця, останній, до слова, був присутній на скандальній сесії).
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
собаки гавкають караван іде
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні