--> Волинська ОДА, кажіть правду! Люди вас зрозуміють | Волинь 24 - новини Волині та Луцька
01 квітня, 2020, 15:34

Волинська ОДА, кажіть правду! Люди вас зрозуміють

Волинська ОДА, кажіть правду! Люди вас зрозуміють

У нас все під контролем, щодня запевняють у Волинській облдержадміністрації на брифінгах.

Тут визначили тільки чотирьох осіб, які мають право коментувати ситуацію в області з поширенням епідемії на коронавірус. Це заступник голови ОДА Тетяна Щербак, начальник управління охорони здоров’я ОДА Ігор Ващенюк, працівники пресслужби Оксана Прокопчук-Мов’як і Каріна Мариневич.

Для чого? Щоб приховати правду від населення?

Такий висновок напрошується, судячи з того, скільки разів чиновники тікали від відповідей, замовчували інформацію, яка й так була відома. Яку все одно дізнавалися люди, тільки із соцмереж, від друзів і знайомих. Яку потім неохоче, коли вже не було куди подітися, підтверджували самі ж посадовці.

ЗМІ написали про перший випадок захворювання на коронавірус на Волині ще 21 березня.

Відомий бізнесмен, мешканець села Липини Луцького району, приїхав із Франції і мав відповідні для коронавірусної інфекції симптоми. Швидкий тест підтвердив інфікування коронавірусом.

Незважаючи на те, що в Луцьку багатьом відоме прізвище цього бізнесмена, посадовці його не озвучили, посилаючись на лікарську таємницю.

На щастя, у бізнесмена лабораторно вірус не виявили. Дай Боже, йому здоров'я і здоров’я всім волинянам.

Ми тільки за те, щоб пандемія відступила і люди повернулися до звичного способу життя.

Але саме після цього випадку в ОДА вирішили: коментувати ситуацію із захворюванням на коронавірус мають право тільки вони! Тобто навіть головний лікар Волинської інфекційної лікарні, базового закладу в області, в який першими поступають хворі з підозрами, не має права нічого казати журналістам, а відтак – громадськості.

Гаразд. Звертаємося в ОДА. А там, схоже, проводять брифінги не для того, щоб розказувати людям правду, а для того – щоб приховати реальний стан.

Про 7-річну дівчинку з Гіркої Полонки, яка офіційно (!) стала першою жертвою коронавірусу на Волині, розказали ледь не все: і де живе, і з ким контактувала, і який стан зараз. А про директора Луцької міської клінічної лікарні Ларису Духневич – ані пари з уст. Хоча на той час уже весь Луцьк гудів про це. Запитували, і неодноразово, про неї журналісти в чиновників ОДА. А ті одне і те ж: лікарська таємниця!

Та яка це лікарська таємниця, коли захворів лікар?! Це не просто приховування інформації – це злочин! І про це чітко зазначила юрист Тетяна Котюжинська.

Духневич сама розповіла про своє захворювання. Коли вже не було що приховувати. Але припустила, що інфікувалася, коли «вела огляд одного з пацієнтів, який нещодавно повернувся з-за кордону».

Тобто директор лікарні не відправила пацієнта в обласну інфекційну лікарню, а сама вела огляд! І що ж це за таємничий пацієнт, якого ніде немає в статистиці, а Духневич хвора?

Далі – більше.

Помирає лікар-гінеколог. У нього посмертно виявляють коронавірус. На запитання, як проходив чин поховання, Тетяна Щербак каже, що все відбулося згідно з алгоритмом дій.

Хоча насправді тіло покійного віддали родичам для поховання, й воно перебувало у нижньому храмі Свято-Троїцького кафедрального собору. У Волинській ОДА запевняють, що на момент, коли тіло покійного віддавали родичам, уже було відомо, що коронавірус підтвердився й рідним померлого про це повідомили, пояснивши, що відповідальність за дотримання відповідних санітарних норм під час поховання – на них.

Справді? Хіба це не державна справа? Проконтролювати, як усе відбувається. Ба більше, провести поховання без родичів. Вони зрозуміли б. Аби лиш самим не заразитися і не передати хворобу іншим.

Ви закликаєте людей сидіти вдома, щоб не підхопили вірусу, а в цей час кажете, що «відповідальність за дотримання відповідних санітарних норм під час поховання» – на родичах померлого. Як усе це назвати?

У понеділок, 30 березня, у Волинській ОДА запевняли, що ніхто з людей, які контактували з Ларисою Духневич, не заразився коронавірусом.

Сьогодні, 1 квітня, стає відомо, що коронавірус виявили у чотирьох працівників відділення інтенсивної терапії Луцької міської клінічної лікарні. Тепер уже заступник директора медзакладу Андрій Смольянінов каже, що вони не контактували з Ларисою Духневич.

Тоді звідки вони набралися інфекції? Отже, є інші хворі. То чому ви про них мовчите? Чи, все-таки, від Духневич?

Чому на мапі РНБОУ (а це – Рада національної безпеки і оборони України!) станом на 10:00 1 квітня підозри на коронавірус на Волині – у 126 осіб, а на сайті Волинської ОДА на той самий час – лише 10?

Речниця голови Волинської ОДА Оксана Прокопчук-Мов’як на прохання прокоментувати розбіжність у цифрах відповіла: «Ми оперуємо лише офіційно підтвердженою інформацією». То що, РНБОУ оперує непідтвердженої інформацією? Хто ж її подає цьому органу? Хіба не ОДА?

Але в нашій облдержадміністрації чомусь вирішили, що в РНБОУ треба подавати всю інформацію, а людям – дозовану.

Звертаюся до всіх посадовців, які за це відповідають: кажіть волинянам всю правду. Вони це сприймуть і зрозуміють. А якщо будете замовчувати інформацію, рано чи пізно вона все одно вилізе. Це навіть не шило й не мішок. Інформація між людьми сьогодні поширюється швидше, ніж коронавірус.

Перестаньте думати лише про свої крісла. Почніть думати про волинян! Бо одними закликами сидіти вдома ви пандемію не зупините.

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Брехлива влада.Маніпулюють фактами і людьми.По всіх телеканалах і змі пропіарились про готовність області до пандемії,а тут сама лікарка виявилась рознозчиком хвороби.Жах,що твориться!А може то черговий піар був комусь вигідний,особливо перед виборами,ще й допомогу розносять з логотипом партії.Дай Боже,щоб волинян минула ця біда,і та ,що з відомим логотипом -особливо.
Відповісти
Все чотко написано!
Відповісти
ДУЖЕ РОЗУМНО СКАЗАНОМОЛОДЕЦЬ!
Відповісти
МОЛОДЕЦЬ!!
Відповісти
Пі....си!!!це злочин!!!статистики приховувати не можна!чим більше люди будуть знати скільки хворих,тим більш будуть сидіти на ваших карантинах!
Відповісти
садити їх треба
Відповісти
що це таке приховувати діагноз це злочин ви несете відповідальність
Відповісти
Чиновники вирішили, що вони рабовласники?!
Їм можна порушувати закони?!
Відповісти
З Ковеля везуть багато людей до Луцька з такими симптомами. В с. Скулин помирає бабуся в будинку пристарілих і ніхто не хотів її хоронити.... Але за все мовчать...
Відповісти
За те що людям кажуть неправду вони будуть відповідати...
Відповісти
Дуже гарне звернення до ОДА...
Відповісти
Це не влада а бидло в Америці краще ведеться статистика по кількості хворих в Україні ,а в нас цифри говорять тільки через три дні
Відповісти
Людям не обовязково знати кількість хворих,є загроза захворіти ,саме для цього і ввели карантин.сидіть дома,мийте руки ,а прізвища хворих нікого не вилікують,будь хто зараз може захворіти і нікому не сподобається щоб їх прізвищо озвучувала вся область .Всім бажаю залишатись здоровими, а ще милосердними до чужої біди.
Відповісти
Прізвище не вилікує.Але люди знатимуть з ким вони контактували і завчасно самоізолююця.Це правильно.
Відповісти
Проблема не в тому як доносять інформацію. Проблема в тому чи щось крім інформування ще роблять наші слуги народа в обласній , міській раді для захисту населення. Чому не захищені лікарі, медсестри, чому не готують дублерів не обладнана швидка допомога та інше. Не вмієте організувати, дивіться у Беларусії. Де кошти від децентралізації ?де обласний штаб кризисного менеджменту? Чи наші слуги народу відкривають тільки кримінальні справи?
Відповісти
Автору,подяка.Реально написано.
Відповісти
Де поділи Духневич ?
Хто відповість за зараження практично всієї реанімації в міській лікарні в період епідемії ?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні