--> Досить купувати непотріб! Або як вилікуватись від шопоголізму. | Волинь 24 - новини Волині та Луцька
26 вересня, 2020, 15:48

Досить купувати непотріб! Або як вилікуватись від шопоголізму.

Шопоголізм — така сама залежність як алкоголізм чи наркоманія

Прогулянки по магазинам завжди викликають яскраві емоції: приємні аромати, красиві вітрини, дизайнерські речі, можливість порадувати себе обновками — все це дозволяє на якийсь час забути про проблеми і зануритися в розкіш світу моди. Але є люди, для яких шопінг з невинного хобі перетворився в справжню залежність.

Про те, через що виникає потреба постійно здійснювати покупки і чи можна вилікувати шопоголізм, розповіла Вікторія Орлова, психолог, що спеціалізується на емоційних розладах.



Що таке оніоманія

Шопоголізм або, як його ще називають, оніоманія — це не окреме психологічне захворювання, а скоріше різновид емоційного розладу.

Емоційний розлад відбувається на тлі тривоги або депресії, коли людина сприймає якісь життєві обставини в негативному світлі. Це викликає тривале стресовий стан. В результаті у нас можуть проявитися різні згубні звички: залежність від алкоголю, наркотиків, сигарет. Це саме можна сказати і про шопоголізм.

Цікаво, що жінки більшою мірою схильні до оніоманії, ніж чоловіки. Сильна стать частіше відчуває залежність від алкоголю, нікотину, комп'ютерних ігор. Хоча чоловіки-шопоголіки теж іноді зустрічаються.

Як формується залежність

Потреба постійно здійснювати покупки виникає поступово. Наприклад, перебуваючи в стані стресу, людина могла зайти в магазин і вперше відчути полегшення від здійснення покупок. При цьому у неї підвищився рівень серотоніну — гормону щастя, і мозок за принципом умовного рефлексу запам'ятав це.



Шопінг стає своєрідним ритуалом, і мозок звикає отримувати полегшення і приємні емоції через здійснення покупок. Наступного разу, коли людина почне відчувати негативні емоції, підсвідомість відразу підкаже, куди потрібно йти, щоб отримати розрядку.

Інтернет-шопоголізм

Шопоголізм поширюється в зв'язки з доступністю онлайн-торгівлі. Відкриті вкладки, постійні нагадування на пошту, красиві картинки — все це дозволяє швидко здійснювати покупки.



Велика проблема полягає в тому, що покупки здійснюються безготівковою оплатою. Коли ми постійно платимо карткою, наші витрати збільшуються в два рази: ми не відчуваємо, що віддаємо гроші. Тому найкраще розплачуватися готівкою: нам стає шкода розлучатися з ними, і ми починаємо мислити більш раціонально.

Що може послужити причиною

Одна з найпоширеніших причин — потреба в позитивних емоціях. Шопоголізм формується на тлі почуття внутрішньої порожнечі, і за допомогою покупок людина намагається її заповнити.

Часто люди знімають напругу, коли у них проблеми на роботі або напруга в стосунках. Може виникнути така ситуація, коли за допомогою шопінгу жінка хоче покарати свого партнера. Тоді вона йде в магазин і витрачає всі гроші з картки, до якої прив'язаний його рахунок, щоб помститися за погане ставлення.



Ще одна причина — бажання самоствердитися за допомогою одягу від люксових брендів, дорогих аксесуарів, і в цьому випадку зазвичай спостерігаються проблеми з самооцінкою.

Часто шопоголіками стають люди, які відчувають фінансові труднощі. На тлі цього розвивається стрес, з яким вони намагаються впоратися за допомогою шопінгу. Вони беруть кредит на покупки, що призводить до сумних наслідків.

Можлива і зворотна ситуація — прагнення відчути контроль над власним життям. Здійснюючи дорогі покупки, люди намагаються переконати себе, що вони можуть дозволити собі придбати дорогу, хоча і непотрібну річ.

Як зрозуміти, що у вас шопоголізм

Є кілька критеріїв, які допоможуть відрізнити звичайну людину, яка просто любить ходити по магазинах, від шопоголіка.

1.Здорова людина чітко розуміє, навіщо йде в магазин і що хоче придбати.
2. Вона купує тільки те, що дійсно потрібно.
3. Вона не засмутиться через те, що сьогодні не вдалося потрапити в магазин.
4. Вона може легко вийти з магазину, не зробивши жодної покупки.

Шопоголік буде відвідувати магазини безцільно: у нього є потреба просто опинитися всередині. Він буде купувати як потрібні, так і непотрібні речі, при цьому він відчуває емоційний підйом, позбавляється від втоми, напруги.

Якщо ви бачите, що близька людина весь час проводить в торгових центрах або на сайтах онлайн-магазинів, у неї накопичуються позики і кредити, вона постійно позичає гроші, а від речей уже тріщать шафи — це привід бити на сполох і намагатися допомогти впоратися з розладом.

Як позбутися від шопоголізму?

Людина зазвичай сама усвідомлює, що встала шопоголіком. Деякі навіть пишаються цим, розповідають друзям і знайомим. Але при цьому вони відчувають, що нічого не можуть зробити в цій ситуації. Саме тому з'явився міф, що оніоманія не лікується, — просто її не намагаються лікувати і так і живуть з цією проблемою.

До психолога люди звертаються, коли на тлі шопоголізму у них розвивається депресія: через те, що занадто багато коштів йде на непотрібні речі, починаються скандали в сім'ї, потрібно повертати борги.

При цьому не можна сказати, що сама людина не в змозі впоратися з проблемою. Навіть під час роботи з психологом пацієнт, перш за все, повинен справлятися своїми силами. Психотерапія — це не панацея, просто з психологом процес одужання буде протікати значно швидше.



В першу чергу під час терапії потрібно знайти причину залежності і навчитися задовольняти свої потреби екологічно. Будь-яка залежність формується через нерозпізнані потреби. Хтось може заїдати свої проблеми, знімати стрес за допомогою алкоголю і шопінгу, а насправді хотіти любові або визнання. І тут важливо зрозуміти, яка потреба у вас не реалізована. Коли ви навчитеся розпізнавати свої бажання і реалізовувати їх, залежність від шопінгу зникне.

Усвідомлене споживання

Щоб такі проблеми не виникали, важливо розвивати усвідомленість. По-перше, потрібно домовитися з самим собою не робити покупки на емоціях, а також не ходити в магазин в стані напруги або стресу.

Задумайтесь, чи дійсно вам потрібна ця річ? І задайте собі питання: що штовхає вас на вчинення даної покупки — відсутність емоцій або реальна потреба? Ці питання пригальмовують імпульсивні покупки, і ми починаємо мислити більш раціонально.



Також, якщо людина розуміє, що у неї залежність від шопінгу, їй потрібно почати вести себе певним чином. Носити з собою обмежену суму, платити реальними грошима, не брати з собою паспорт. Коли мова йде про інтернет-шопоголізм, слід відписатися від розсилок.

Оніоманія — це не на все життя. Якщо людина розвине усвідомленість і зрозуміє, чого хоче насправді, почне задовольняти свої потреби екологічним шляхом, стане чесним з собою, то і залежність зникне. За матеріалами WFC.

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Мені 24.. і я шопошолік
Відповісти
Ме і 35... і я теж шопоголік
Відповісти
Та всі ми цим хворі, коли приходить день зарплатні !
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні