Чому волиняни вчаться за кордоном? ВІДЕО

1
-10
Чому волиняни вчаться за кордоном? ВІДЕО
Через розвинену університетську інфраструктуру за останні десять років кількість українців, які вступають закордон вчитися збільшилась у шість разів: з п'яти тисяч до 30-ти.

Про це заявляють агенції, які допомагають школярам та випускникам вітчизняних вишів вступити на навчання за кордон, - йдеться у сюжеті «12 каналу».

На навчання за кордон. Петро Шутяк цього року закінчив Карлів університет у Празі. Там вивчав чеську та місцеву культуру. Хлопець планує продовжувати вищу освіту в Чехії, каже, що вже обрав спеціалізацію: маркетинг. Коли у нього був вибір - Україна чи Європа – то, запевняє, навіть не було сумнівів - точно їде за кордон, адже переваги очевидні.

«Там студента більше сприймають як дорослу людину, з цього починається повага, до тебе звертаються на ви. Там немає груп, там ти записуєшся на предмети, що хочеш вивчати і це все відповідно до своїх потреб», - зізнається студент Петро Шутяк.

Хлопець додає: у іноземців активно розвинене позанавчальне дозвілля. Їхні студмістеча займають квадратні кілометри, там свої магазин, клуби та великі молодіжні центри.

Серед країн, які найчастіше обирають - це Чехія, Австрія та найпопулярнішою останні декілька років є Польща.

Фахівці одразу розвінчують міфи: зовнішнє незалежне оцінювання потрібно здавати обов'язково. Це у випадку, коли йдеться про виш у якого хороший рейтинг. Також добре треба знати мову і складати спеціальний тест при консульствах в Україні для того аби визначити рівень володіння мовою і таким чином отримати пропуск у вищий навчальний заклад.

На західній Україні такий центр є лише у Луцьку на базі спеціалізованої школи №1. Сюди у визначені дні приїжджають складати іспити абітурієнти з усієї країни.

Також обов'язковою є співбесіда і екзамен при університеті. Та якщо їх добре скласти, то можна отримати не лише безкоштовне житло, а й навчання.

«Польські вузи на сьогодні роблять ряд промоакцій, що допомагає діткам вчитися безкоштовно. Тобто якщо дитина талановита і розумна, то вона здобуває освіту на тих самих правах, що і польські діти», - пояснює Марія Вєржбіцкі, керівниця компанії, яка влаштовує людей у виш за кордоном.

Раніше за кордон їздили навчатися на спеціальності пов'язані із туризмом, вже тепер найпопулярніші професії інженери та програмісти. Добрі спеціалісти можуть знайти роботу уже на останніх курсах університету.

У волинських вишах запевняють, якщо ж студент добре вчиться в Україні, то для нього не буде проблемою знайти роботу і тут - вакансій чимало.

Щодо диплома європейського зразка, то такі переваги мають десятки українських інститутів та університетів. Наприклад, Луцький НТУ співпрацює з понад двадцятьма університетами з усього світу і десятки студентів волинського вишу мають змогу отримати два дипломи: український і європейський.

Ректор технічного вишу запевняє, що за кордоном навчатися легше. Роботи на ступінь бакалавра чи магістра - на рівні наукових робіт українських студентів другого та третього курсів.

«Цей диплом на рівні хорошої курсової роботи. Маючи там суперсучасне обладнання, вони настільки спрощують рівень цього диплома, що ясно, що в нас він виходить набагато конкурентніший», - каже ректор ЛНТУ Петро Савчук.

Крім того, Петро Савчук каже, щороку кількість державних місць збільшується, також спрощується і модернізується система навчання.
Сподівається, що ще декілька років і студенти самі вибиратимуть пари, які хочуть відвідувати, тоді навчання стане ще більш європейським.

Теги: навчання
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-10

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"Сподівається, що ще декілька років і студенти самі вибиратимуть пари, які хочуть відвідувати, тоді навчання стане ще більш європейським". Ще декілька років і Луцький НТУ-ПТУ закриється, бо сукупна вартість навчання + хабарів переважить вартість навчання + проживання для середнього рівня вишу за кордоном...
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні