Як правильно їсти і спати, щоб жити довго, розповіли у Луцьку столичні науковці

0
-2
Як правильно їсти і спати, щоб жити довго, розповіли у Луцьку столичні науковці
В суботу, 6 жовтня, у Луцьку відбулось незвичне за форматом дійство – наукова конференція на тему «Що приховує їжа?». Спеціально запрошені гості з Києва, а також їхні колеги зі Львова і Луцька розповіли усім охочим, як правильно харчуватись, планувати режим праці, сну і відпочинку, щоб жити здОрово і здорОво.

Одна із організаторів та спікерів конференції Наталія Тарапата розповіла про звички, дала рекомендації охочим виховати у собі культуру споживання їжі. Вона поділилась власним чек-листом та закликала присутніх відшукати чітку мету-мотивацію, віднайти спільноту з аналогічними цінностями, читати етикетки продуктів у магазинах та цікавитись складом страв у ресторанах і кафе, зменшувати кількість споживання рафінованого цукру, а також під час їди не користуватись телефоном і не дивитись телевізор.
Фуд-тренер Наталія Тарапата закликає зменшувати кількість споживання рафінованого цукру, а також під час їди не користуватись телефоном і не дивитись телевізор.
Фуд-тренер Наталія Тарапата закликає зменшувати кількість споживання рафінованого цукру, а також під час їди не користуватись телефоном і не дивитись телевізор.

«Моє найголовніше натхнення – це діти, тому що є певна відповідальність за їхнє здоров’я, а також за те, яке воно буде в майбутньому. Їхнє здорове майбуття буде залежати від того, що вони покладуть до рота сьогодні. Я прекрасно розумію, що я не єдина людина, яка буде впливати на їхні харчові вподобання, тому що у них є оточення у школі, серед друзів. Я вирішила робити це на масовому рівні – проводити заходи щодо культури споживання їжі. Минулого року я організовувала табір, де дітки навчались 5 днів. Це був мій особистий експеримент. Відтак у понеділок вони всі хотіли пити чай з цукром, а в п’ятницю 14 із 16-ти були готові свідомо від цукру відмовитись. Сьогодні ми створили навчальну платформу SmartFood, в рамках якої плануємо проводити регулярні заходи для того, щоб жителі нашого міста могли долучитись до думок топових експертів. До експертів, доступ до котрих має сьогодні столиця», – зазначає Наталія Тарапата.

Олександра Буц, спікер зі Львова, наголосила на важливості харчування для психологічного розвитку. «Під час їди ми повинні відчувати гастрономічний оргазм, усі барви і смаки їжі та кайфувати від цього!» – закликає психолог.
«Під час їди ми повинні відчувати гастрономічний оргазм», – каже психолог-нутріціолог Олександра Буц.
«Під час їди ми повинні відчувати гастрономічний оргазм», – каже психолог-нутріціолог Олександра Буц.

«Важливо не переїдати. Варто з’їдати стільки, скільки потрібно. Все, що ви з’їдаєте більше, годує ваші хвороби», – такі настанови дає Олександра.

Слухачів конференції частували здоровою їжею. Саме таким чином лектори і організатори довели, що здорове харчування – це смачно! Крім того, впродовж заходу відбувались розіграші подарунків.

Науковець із Києва Ольга Маслова читала лекцію про біоритми та про дію гормону сну мелатоніну. Вона розвіяла міфи про режим дня, а також провела інструктаж щодо гігієни сну.

Ольга Маслова – кандидат біологічних наук, клітинний біолог, популяризатор науки, співзасновниця науково-популярної ініціативи Nobilitet і проекту Needorium.

Вона закликає лягати спати в один і той же час, зсув сну допустимий тільки на 2-3 години. Недоцільно, за її словами, «відсипатись» по 12 годин у вихідний, оскільки після такого «у понеділок захочеться вмерти ще більше, ніж у четвер». Варто створювати «ритуали» для сну: гаряча ванна, певний запах або сон з іграшкою, як у дітей. Не можна вживати стимулятори, тому обходимось без алкоголю, цигарок та амфетамінів. Спати необхідно у темряві! Ольга радить придбати спеціальні маски або штори.
Ольга Маслова закликає лягати спати в один і той же час.
Ольга Маслова закликає лягати спати в один і той же час.

«Якщо в людини мета жити здОрово і здорОво, то вона не зможе жити, користуючись при цьому одним тематичним блоком. Можна дуже правильно харчуватись, але мати абсолютно перевернутий режим дня, не займатись фізичною активністю тощо. Або навпаки, можна ідеально спати і займатись фізкультурою, але при цьому не мати звички правильно харчуватись – тоді усі старання теж підуть шкереберть. Тут важлива комплексність, а також усвідомленість підходів до здорового способу життя. Наша мета – максимальне надання наукових знань з останніх (у плані новизни) і перевірених джерел для того, щоб людина могла скласти умовний пазл», – наголошує Ольга Маслова.

«Надіюсь, я всю Україну навчу жувати», – такими сподіваннями із аудиторією поділилась ще одна гостя з Києва Катерина Толстікова. Вона – лікар-дієтолог, педіатр, експерт з біохімії та нутріогенетики, веганства, вегетаріанства, сироїдіння, спортивного харчування.

Катерина Толстікова наголосила на важливості ретельно пережовувати їжу, оскільки це сприяє виділенню слини. Катерина рекомендує:
– харчуватись в один і той же час;
– ретельно пережовувати їжу, не поспішаючи;
– їсти середніми порціями;
– харчуватись тричі на день;
– вечеряти за 3-4 години до сну.
Експерт радить вживати жінкам при середній фізичній активності 1600-1800 ккал/добу, чоловікам – 2200-2500 ккал/добу.

«Не важливо, скільки вам років – 3 чи 50. Треба їсти всього потрошки і не часто. До цього треба підходити без фанатизму. Адже здоров’я – це ваші кроки, які ви зробили вчора. Це інвестиція, результат якої ви побачите згодом!» – такими словами завершила виступ Катерина.
«Треба їсти всього потрошки і не часто», – напучує Катерина Толстікова.
«Треба їсти всього потрошки і не часто», – напучує Катерина Толстікова.

У коментарі інтернет-виданню «Волинь24» Катерина Толстікова зазначила: «Аби популяризувати здорове харчування у Луцьку, треба влаштовувати масові заходи, заохочувати мешканців міста відвідувати такі дійства, показувати наслідки такого харчування або ж зміни способу життя. Люди повинні постійно бути у вирі достовірної інформації. Якщо ми починаємо вживати здорову їжу, тоді у нас поліпшується режим сну, харчування, фізичної активності. Тоді людина має кращий вигляд, стає краще відчувати себе, у неї поліпшується коефіцієнт активності на робочому місці. Так вона стає мотиватором для інших».

Присутні на заході мали змогу поставити запитання експертам і долучитися до дискусії.

Єлизавета НАХАМЕЦЬ
Фото автора

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні