5 неочікуваних продуктів, які шкодять середовищу

0
-3
5 неочікуваних продуктів, які шкодять середовищу
Назвали декілька неочікуваних речей, що шкодять довкіллю.

Дослідники кажуть, що у сонцезахисних засобах виявили принаймні 10 токсичних хімічних інгредієнтів, які небезпечні для живих організмів підводного світу, - пише ВВС Україна.

Проте сонцезахисні креми - далеко не єдиний продукт, який негативно впливає на навколишнє середовище.

Наслідком поширення протизаплідних пігулок може бути зменшення населення Землі, а це, у свою чергу, мало б означати зниження навантаження на природні ресурси планети. Але результати досліджень неочікувано кажуть про інше.

У 2016 році Ліна Ніколеріс з Лундського університету довела, що гормон етинілестрадіол (ЕЕ2) - синтетичний варіант естрогену, що входить до складу протизаплідних пігулок - може впливати на поведінку і генетику деяких риб.

Це відбувається, коли у воду викидають відходи: ЕЕ2 впливає на таких риб, як лосось і форель - в усіх них більша кількість рецепторів естрогенів, ніж у людей.

"Попередні дослідження також доводили, що через вплив ЕЕ2 риби також можуть мати проблеми з відтворенням, - зауважує пані Ніколеріс. - А це може закінчитися повним зникненням рибних популяцій і серйозними наслідками для екосистем".

Організація The Water Footprint Network, яка бореться за більш відповідальне використання води, підрахувала, що на вирощування лише одного авокадо йде 272 літри води. І це може спричинити негативний ефект на регіони, де вирощуються ці фрукти.

У 2011 році чилійська влада влаштувала розслідування і виявила 65 випадків, коли ферми з вирощування авокадо незаконно викачували воду з водойм регіону.

Це призвело до засухи - жителям місцевих селищ постійно доводилося обирати, як використовувати воду: для того, аби приготувати їжу, чи для того, щоб помитися.

Ще один популярний фрукт, який так люблять відвідувачі супермаркетів, так само несе неочевидну шкоду для природи.

Так, в Коста-Риці тисячі гектарів лісів були вирубані якраз для того, аби звільнити місце для вирощування ананасів.

За даними місцевої влади, серед зафіксованих випадків вирубки були й такі, коли цілі ліси знищували протягом однієї ночі.

Вирощування ананасів також потребує використання великої кількості пестицидів, що є ще одним фактором шкоди навколишньому середовищу.

Схожа проблема - з виробництвом пальмової олії. За даними Фонду дикої природи, вирубка тропічних лісів і їх перетворення в пальмові плантації спричиняє зміну клімату і руйнує середовище проживання окремих видів тварин.

Можливо, ви й знаєте про те, що пальмову олію використовують під час виробництва їстівних продуктів - таких, як шоколад, морозиво чи печиво.

Проте не всі здогадуються про роль пальмової олії у створенні господарських товарів: шампуню, помади, зубної пасти і засобів для миття посуду.

Забруднення повітря - проблема, яка в сучасному світі широко обговорюється не перший рік. Але чи знали ви, що частина цієї проблеми - це освіжувачі повітря?

Вони, як правило, містять лімонен - хімічну речовину, яка додає виробам цитрусовий запах.

Лімонен не є шкідливим сам по собі, але варто випустити його в повітря, і це може стати проблемою.

Експерименти демонструють, що коли лімонен вступає в реакцію з озоном, який міститься в повітрі, то починає виробляти формальдегід, щоденне вдихання якого може викликати захворювання на астму.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні