--> Мильна опера, Росія проти Порошенка і алкогольний коктейль Зеленського: експерти про президентські вибори | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Мильна опера, Росія проти Порошенка і алкогольний коктейль Зеленського: експерти про президентські вибори

0
2
Мильна опера, Росія проти Порошенка і алкогольний коктейль Зеленського: експерти про президентські вибори
У Луцьку проаналізували передвиборчі програми кандидатів в президенти України, можливість підкупу виборців та шанси Володимира Зеленського зайняти президентське крісло.

Про це йшлося у четвер, 28 березня, на прес-конференції представника ГО «Український центр суспільного розвитку».

Зокрема, експерт Українського центру суспільного розвитку Юрій Подорожній зазначив, що ця виборча кампанія відповідає демократичним стандартам.

«Ця виборча кампанія нагадує мильну оперу, коли героїв у серіалі багато, а ми не розуміємо, навіщо вони, хто вони і чому ці люди беруть в цьому серіалі участь. Вчора Олександр Мороз, який був зареєстрований кандидатом у президенти, оголосив про те, що він знімає свою кандидатуру з виборів, хоча для більшості виборців було новиною, що Мороз – колишній голова Соціалістичної партії, екс-голова Верховної Ради – брав участь в цій президентській кампанії», – каже Юрій Подорожній.



Крім того він зазначив, що більшість кандидатів є підсиленням лідерів. З його слів, дуже багато кандидатів зареєстровані від штабів лідерів.

«Наприклад, Тимошенко і Тарута заявили про те, що Тарута буде підтримувати на президентських виборах Юлію Тимошенко. І це притому, що він не знявся з виборчих перегонів. Я вам навіть більше скажу: у Запоріжжі все місто заклеєне білбордами із словами про те, що Тарута – кандидат в президенти – підтримує Тимошенко. Я ще таких білбордів у своєму житті не бачив. Я думаю, що виборці не зрозуміли, кого підтримувати: чи Таруту, чи Тимошенко», – пояснює він.

Юрій Подорожній акцентує на тому, що традиційно в Україні говорять, що вибори відбуваються з фальсифікацією. За його словами, особливістю цієї виборчої кампанії є те, що тему із фальсифікацією «роздувають» у засобах масової інформації.

«Якщо на попередніх виборах ми говорили про якісь загальні фальсифікації: каруселі, гречку, то цього разу президентська кампанія повністю була зосереджена на тому, що відбувається безпосередній підкуп виборців. Скажімо, в авангарді цієї теми стало Міністерство внутрішніх справ і його очільник Арсен Аваков», – вважає експерт.



Український центр суспільного розвитку провів дослідження, аби з’ясувати, хто розпочав розганяти у ЗМІ тему підкупів. Дослідили публікації 60 провідних ЗМІ, які охоплюють 20-мільйонну аудиторію. У результаті з’ясували, що до цього причетний Арсен Аваков і штаб Юлії Тимошенко.

«Найголовнішим фактором цієї виборчої кампанії є те, що у нас вперше з’явився віртуальний кандидат від шоу-бізнесу. Я хотів би привітати нас усіх з тим, що це нас наблизило до європейських тенденцій. У багатьох країнах представники шоу-бізнесу, телеобличчя беруть активну участь у виборчих кампаніях», – каже він.

Експерт вважає, що український медійний кандидат, тобто Володимир Зеленський, схожий на «алкогольний коктейль».

«Виборці до кінця не розуміють, що ж це за кандидат. Якщо з основними лідерами все зрозуміло: Порошенко – діючий Президент, Тимошенко – вже втретє бере участь у президентських виборах, з Юрієм Бойком ми також знайомі, Гриценко досить давно в українській поліції, то Зеленський не зрозумілий до кінця виборцям. І, мабуть, він сьогодні об’єднує в собі весь протестний електорат, який заявляє, що нам все набридло. Тобто хочуть нове обличчя, яке прийде, і щось в державі почне змінюватися. Бо ті – решта лідерів перегонів, від них знають, чого очікувати», – пояснює він.



На його думку, основним фактором цієї виборчої кампанії є Росія, адже росіяни намагаються активно впливати на вибори різними методами.

«Зараз все йде до того, що Росія не буде визнавати цих виборів, і лідер їхньої ліберально-демократичної партії вже Жириновський зареєстрував постанову про невизнання виборів в Україні. Цю постанову будуть розглядати в Держдумі у вівторок, на другий день після голосування», – пояснює Юрій Подорожній.

Ще один учасник прес-конференції волинський політолог Тарас Літковець каже, що виборці демонструють низький рівень політичної культури.

«До слова, Володимир Зеленський впродовж усього року в рейтингах очолює п’ятірку лідерів. Тобто це відбувається не декілька останніх місяців. Коли мене запитують, чи українці можуть проголосувати за актора, то я відповідаю, що українці в 2010 році змогли проголосувати за кримінального злочинця, коли весь світ попереджав, що це злодій і довкола нього злодії», – виступив політолог.



За словами Тараса Літковця, на восьми російських національних телеканалах як кандидатів в президенти України не розглядають нікого, окрім п’яти лідерів.

«Видно по якості і нагнітанню критики, вони ненавидять нинішнього Президента України і національно-патріотичних кандидатів», – проаналізував він.

Політолог каже, що до нього неодноразово підходили люди, які цікавилися, де можна отримати гроші за голос за того чи іншого кандидата в президенти.

«Я думаю, що організованих, цілеспрямованих, масштабних фальсифікацій не буде. Чи був підкуп? Він завжди в нас був, тільки ціни зросли. Якщо раніше було 200-500 гривень, то нині 500-1000. Образливо, що є дуже багато бажаючих продати свій голос», – розповідає.

Він додає, що у Луцьку і в районних центрах буде дуже важко зробити фальсифікацію, адже тут дуже багато спостерігачів, кваліфікованих членів дільничних виборчих комісій.

«У радіусі 30-40 кілометрів від Луцька вже скромніше, а вже на північ Волинської області… Я був свідком, коли в селах йдуть люди із целофановими торбами збирають паспорти й запитують, за кого проголосувати. Хоча це було ще 10 років тому», – розповідає Тарас Літковець.



Політолог проаналізував програму кандидатів у президенти, і був здивований поверхневістю і декларативністю політичних програм.

«По-перше, вони всі схожі між собою, як близнюки. Є кандидати, які написали, що вони проти вступу в ЄС і НАТО. На фоні того, що це вже конституційна норма, їхні програми є антиконституційні, незаконні. У восьми кандидатів ні слова не сказано про Крим і Донбас. Як не дивно, всі програми нагадують мені новорічні тости, коли піднімають келихи і кажуть: «За все хороше і проти всього поганого». Суперзагальні фрази», – каже Літковець.

І на завершення політолог додав, що в Європі є стереотип: чим багатший кандидат, тим менше в нього шансів на перемогу.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні