Парадна сукня, тьотя Галя і вітання контрабандистам: на Волині побував Олег Ляшко

0
4
Парадна сукня, тьотя Галя і вітання контрабандистам: на Волині побував Олег Ляшко
Субота, 6 липня. 10:00. Село Колодяжне Ковельського району. Біля цегляного магазину «Віночок», який відкрився годину тому,емоційно теревенять дві сивочолі жінки.

«А ти, бачу, плаття парадноє оділа. Готовилась, да?» – по-доброму киває одна з них. Пані в синій сукні зі стильним каменем нижче грудей іронічно викидає: «А ти, бачу, теж халат не старий вдягла». Одну з них перебиває малюк Нестор із наплічником, більшим за нього. Він недбало шарпає жінку за «нестарий халат» з яскравим принтом, аби та звернула на дитя увагу.

«Корову треба було привести! Сказали б, що Ляшко приїде, то на пашу б не повела», – продовжує та, ігноруючи малого.

Не до Нестора. Бо ж треба народ зібрати, аби на Ляшка подивилися...
Не до Нестора. Бо ж треба народ зібрати, аби на Ляшка подивилися...


З вікна магазину тим часом розмову односельчанок перебиває продавчиня. «Та хіба хто сказав? Я б подмела, якби знала», – вдесяте витираючи білу шибку, вставляє свої «п’ять копійок».

«За п’ять хвилин буде», – гукнув хтось із команди лідера Радикальної партії Ляшка. Жінки взялися шукати у своїх «Нокіа» телефони подруг, аби ті поспішили. Тим часом повз них на випас ведуть козу Зойку.



Побачивши авто Ляшка, жінки заходились шукати Нестора. «Ходи! Он дядько хороший їде. Хоч глянемо, який він», – припрошують малого.

Щоправда, не тільки глянули, але й обнялись, перекинулись слівцем і навіть поцілувалися. З Олегом Ляшком інакше не пройде. Мусить всім увагу приділити, бо ж недарма чекають з ранечку. І поки жінки ділилися враженнями і сперечалися, як довго не мити руки, Олег Ляшко пішов до садиби Косачів.

НА ЛЯШКА ІЗ КУЛЬТУРОЮ В СЕРЦІ ЗІ СТІН ДИВИЛАСЬ ЛЕСЯ УКРАЇНКА

Тут, на подвір’ї обійстя Косачів, на нього чекали, як годиться – з короваєм та сіллю. Він разом з керівником Волинського обласного осередку партії Володимиром Кравценюком поклав квіти до підніжжя пам’ятника Лесі Українці.



«Щороку ми з Андрієм Лозовим (народний депутат України – А.К.) на Байковому кладовищі відвідуємо могилу Лесі Українки. Знайти її дуже важко, вона не на центральній алеї, бо там лідери Компартії всілякі. А могила Лесі десь в такій глуші. Ми її довго шукали, але знайшли», – розказав Олег Ляшко.

«…Вона прожила коротенький вік. («42 роки», – перебиває Ляшко – А.К.) Колодяжне – це єдиний родовий маєток Косачів. Тут, за підрахунками, Леся прожила більш ніж 20 років. І за цей час дуже добре вивчила пісні свого роду, його звичаї, традиції, побут села, його психологію. Усе це лягло в основу творчості Лесі Українки», – хвилюючись, почала екскурсію старша наукова співробітниця музею Марія Чашук.



«Але ж померла Леся в Грузії, так?» – уточнює Олег Валерійович.

Тоді екскурсовод розповіла про «білий Лесин будиночок», «сірий» будинок, який побудував Петро Антонович у 1896-му. «Вікна, віконниці, веранди і навіть підлоги фарбували в сірий. А так як будинок будували для батьків, стали називати його «сіреньким батьківським», – продовжила Марія Чашук.

За її словами, щороку обійстя відвідує більш ніж 30 тисяч людей.

«А начальство приїжджає? Ну президент, прем’єр, голова парламенту? Ні? Бачте, як вони безнадійно далекі від культури? А в Ляшка культура в серці…» – запевнив лідер партії.



«А можна клавесин відкрити?» – перебиває Андрій Лозовий.

«Не можна. Це історична цінність. У музеї не трогають такі речі, Андрію», – заборонив Ляшко.

Політику і його команді ще довго показували й розказували історію сім’ї Косачів. Пізніше Олег Ляшко згадав, як в інтернаті в селі Комарівка, що на Чернігівщині, він також був екскурсоводом.

«Музей був створений в колишній попівській хаті. Я, навчаючись у восьмому класі (сміється – А.К.), став його екскурсоводом. Але, безумовно, бути екскурсоводом в музеї Лесі – це крутіше».

Говорячи, Ляшко контролював кожен свій рух, аби випадково не зачепити бодай одну річ, яка належала сім'ї Косачів. Тут, зі старих побілених вапном стін, на нього дивиться молода Леся. Позаду, ніби підкреслює серйозність його слів, з вузенької рамки у вікно вдивляється Тарас Шевченко. І недарма стіну батьківського будинку відомої поетеси прикрашає його портрет, бо вірші Кобзаря тут звучали часто.

Після години перебування на території обійстя Косачів Олега Ляшка попросили залишити своє враження на сторінці книги відгуків. «Хотілось би процитувати Лесю, але я думаю, що занадто песимістично: «Без надії сподіваюсь». Я якраз впевнений, що надія на відродження країни в нас є. Тому ми просто напишемо: «Без культури не буде України».



Після цього Андрій Лозовий запропонував зробити фото «на пам'ять».
«Лозовий, ставай ближче. А то люди подумають, що в партії розкол», – пожартував Олег Валерійович.

«Андрію, ти скажи, що треба, як стати…» – звернувся Володимир Кравценюк.

«Володю, зараз просто треба подивитися, як лідер пише лівою рукою», – видав Ляшко.

Свій короткий екскурс Марія Чашук завершила словами батька Лесі Українки, якими він підписував усі написані листи: «Будьте здорові, Богові і доленьці милі».



ЗАЛІЗНИЧНИКАМ – ПЕНСІЇ, САНІТОРОЧКАМ – ЗАРПЛАТИ, ЛЯШКУ – ГОЛОС

Ковель. Центральна районна лікарня. Цьогоріч завдяки Радикальній партії Олега Ляшка з державного бюджету медзаклад вперше отримав півмільйона гривень.

У кабінеті, де реєструють хворих, – дві вбраних у білі халати жінки. Без зайвої церемонії Ляшко запитує про зарплату. Зніяковілі панянки якось із соромом відповідають, що мають мінімальну.

«Наскільки вистачає зарплати з такими цінами на продукти, ліки…? На три дні? Я борюсь, щоб ви нормально отримували. Щоб ви не за кордон їздили, а тут могли заробити», – каже політик.



«А ви ще й лікар, так, Софіє? І у вас, лікаря, мінімальна зарплата? Скільки років вчилися, щоб отримувати мінімальну зарплату? («Вісім», – вигукує хтось – А.К). Вісім років дитина вчилася… Ну не така вже дитина Софія Володимирівна, щоб отримувати чотири тисячі. Щоб ці чудові дівчата працювали в Україні, в них повинна бути нормальна зарплата», – обурюється Ляшко.

За словами політика, у медичній реформі мусять акцентувати на збільшенні зарплат для медичних працівників. Він додає, що в минулому році 70 тисяч лікарів виїхали з України за кордон.

«Чого вони поїхали? Не від доброго життя. Поїхали в Польщу, бо там медсестра отримує дві тисячі євро. А тут ця чудова молода дівчина Софія, яка вісім років віддала, щоб стати лікарем, має чотири тисячі», – обурюється Ляшко.



«З нашою медичною реформою скоро фельдшера в селі не побачиш. Люди забудуть, що таке фельдшер. У музеях поряд з динозаврами будуть розглядати їх картинки», – переконує він.

«ІНОЗЕМКИ В 80, ЯК КОЗОЧКИ, СКАЧУТЬ, А НАШІ В 60 ЗГОРБЛЕНІ СУНУТЬ»

Завершивши із зарплатами, політик привітав ковельчан, робочих людей, залізничників і навіть контрабандистів з Днем міста. «Як може бути два кордони без контрабанди? А от чим менше контрабанди, тим більше буде грошей на медицину, освіту й таке інше».

Не оминув він і розмову про працівників «Укрзалізниці», яких більш ніж 300 тисяч.

«У людей забрали право дострокового виходу на пенсію. Є зареєстрований відповідний законопроект у парламенті. Хочу передати ковельським, що ми обов’язково підтримаємо його і боротьбу за їхнє право на пенсійне забезпечення», – запевнив він.



Також, за словами Ляшка, партія підтримує прагнення жінок виходити на пенсію не пізніше 55-ти років. Втім, як переконує політик, спершу потрібно збільшити зарплати, адже українські жінки не зможуть мати гідну пенсію, працюючи на мінімальну зарплату.

«Подивишся на іноземних жінок – вони у 80 років, як козочки, по всьому світу скачуть. А наші в 60 і 100 метрів, не згорбившись, не можуть пройти», – каже.

Політик хвилин 15 веде бесіду з трьома ковельчанками, які розповідають про «захмарні» ціни на ліки. Ляшко ж запевняє, що про проблему знає. «Перший з моїх законів, які ми проведемо в парламент, – це відновлення державного контролю за цінами на ліки», – анонсує нардеп.



«Дзвонить до мене подружка й розказує, що їй пенсію добавили. 10 гривень», – розказує одна з хворих. «Так вони збільшують пенсію на дві гривні, а ціни на 20. Це не пенсії – це знущання», – коментує Ляшко.

Жінка, яка лікується в медзакладі, довго говорить про наболіле, інші ж хворі в палаті мовчки кивають. А він не перебиває, слухає, підтримує…

Ляшко швидко пройшовся коридорами та палатами лікарні, перевірив, чи освоїли виділені півмільйона. Пацієнти й медперсонал з подивом вітаються з політиком, бо Ляшка тут не те що не чекали, і мріяти про його візит не дозволяли собі.

«РАДА БЕЗ ЛЯШКА, ЯК СЕЛО БЕЗ ЦЕРКВИ»

Рожище. Біля «Просвіти» – декілька припаркованих двоколісних. Із-за височенного паркана, поруч з будинком культури, виглядає блакитноокий хлопчина. Питаю, чи знає, хто до них приїхав.



«Канєшно, знаю, – каже. – Тож той Ляшко, шо з вилами». Щоправда, вила сьогодні не показував. Тим часом на сцені, як завше, впевненим голосом Олег Ляшко розповідає про плани: пенсії, зарплати, корови, повернення людей, які виїхали за кордон в пошуках кращої долі, обіцянки президента, грабування країни і невдячний труд селян…



«Подивіться «плюси» (канал «1+1» – А.К.) – «Свати» вже вернулися. І там висить портрет Путіна. І це показують по українському телебаченню», – лунає зі сцени.

«Ну представте собі на секунду, як це Рада без Ляшка? Це як село без церкви. Там є ще продовження, але я промовчу. Чоловіки знають, про що я», – жартує Олег Валерійович.

Заговорив сьогодні Ляшко і про мову. «Ліна Костенко писала: «Нації вмирають не від інфарктів. Нації помирають від того, що в них забирають мову».



«ДЕ МОЯ РОСІТА, А ДЕ ТОЙ ЛИСИЙ КОШОВИЙ…»

Виступаючи, політик згадав, як «95 квартал» Україну порівнював із порноактрисою, яка дає «і спереду, і ззаду». Не забув Ляшко і жарти про його дружину, яку пародіював комік Євген Кошовий. «Він одягав платок і Росіту зображав мою. Де моя Росіта, а де той лисий ідіот Кошовий…»

«Я йду до парламенту не для того, щоб жартувати. Хоча, як ви переконалися, почуття гумору в мене є. І коли років через 20 я зав’яжу з політикою, піду в «95 квартал». Там є вакансія. Пожартую там над Зеленським, як він жартував над українцями. Пожартую так, щоб він вночі в холодному поту прокидався», – по-доброму пригрозив Ляшко.



ВДЯЧНІСТЬ ТЬОТІ ГАЛІ І ЛЯШКО БЕЗ МАЖОРІВ

Слово взяв Володимир Кравценюк. І після його виступу кожна людина в залі «Просвіти» зрозуміла, що в команді Олега Ляшка немає прокурора, судді. Тут лишень прості «роботяги», які всього в житті досягають самотужки.



«У цій залі є людина. Дуже дорога мені людина. Коли померла моя мама, вона мене всиновила. І я хотів би їй подякувати і попросити вас їй поаплодувати. Галина Миколаївна Кукуруза, встаньте, будь ласка. Дякую вам, тьоть Галь!».

Із середини залу, ховаючи сльози гордості і вдячності, підвелася низенька сивочола жіночка. А зал оплесками ніби давав зрозуміти: «Ви виховали потрібну Україні людину. Дякуємо!»



До слова, в команді Олега Ляшка аж семеро волинян. Троє зі списку –жителі Рожищенського району. На завершення Ляшко сказав, що, попри новітні методики спілкування в інтернеті, для нього найкраще –вживу. Саме тому він об’їздив майже всю територію Волинської області.

«Бо вони не вилазять з Києва, сидять тільки в телевізорі, замість того, щоб поїхати в село, в райцентр, попитати людей, як ті виживають. Що вони можуть вирішувати? Я знаю, і моя команда знає. Бо це люди прості, із села, люди, які самі всього досягли», – додав на завершення лідер партії.



А проводжали гостей композицією «Заспіваймо пісню за Україну. За її незалежність, за волю її». І, як переконує Олег Валерійович, незалежність і воля буде. Разом з Ляшком.

Насамкінець керівник Волинського обласного осередку партії Володимир Кравценюк подякував жителям Колодяжного, Рожища, Ковеля за теплий прийом лідера партії Олега Валерійовича.



«Ви знову побачили те тепло, довіру, сподівання, яке люди покладають на нашого лідера напередодні виборів. Я хочу запевнити всіх, що Олег Ляшко пам'ятає та робить усе для того, щоб Волинь ніхто не забував. Обіцяємо, що надалі будемо працювати так само плідно, будемо всюди, де тільки можна, озвучувати проблему волинян. Для того, аби Україна чула Волинь та знала, що це сильна й потужна область, яка самотужки може зробити собі добре».

Анастасія КАЧИНА («Волинь24»)
Фото автора


Депутат Волинської обласної ради Юрій Ройко
Депутат Волинської обласної ради Юрій Ройко
На випас ведуть козу Зойку
На випас ведуть козу Зойку
Все, як годиться, – коровай та сіль
Все, як годиться, – коровай та сіль
«То шо дівчьонки, встигла я?»
«То шо дівчьонки, встигла я?»
«А в Ляшка культура в серці…»
«А в Ляшка культура в серці…»
«Заспіваймо пісню за Україну. За її незалежність, за волю її»
«Заспіваймо пісню за Україну. За її незалежність, за волю її»

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні