Волинян-велолюбителів знайомили з «Білою Вороною». ФОТО

0
5
Волинян-велолюбителів знайомили з «Білою Вороною». ФОТО
Любителів велокатання на Волині стає з кожним роком усе більше. Звісно, адже велопрогулянки – це чудова можливість наповнити свій відпочинок незабутніми враженнями. Тим паче, коли це велопрогулянка з досвідченими мандрівниками – ГО «Біла Ворона». Ідея організації виникла у сімейному колі Вілігурських з Ківерець, але нині розрослася до соліднішого масштабу.

Олег Вілігурський – викладач кафедри теоретичної та математичної фізики Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Тетяна Вілігурська – дизайнер, веброзробник сайтів. Цих людей поєднала, як кажуть у народі, легкість на підйом. Навіть поява дітей, яких змалечку привчали до поїздок, не завадила Вілігурським подорожувати на двох колесах.

Як каже саме подружжя, за рік вони спільно «накручують» під десять тисяч кілометрів велосипедами. Це тисячі кілометрів пригод, задоволення, радості. Саме тому, виникло бажання поділитися позитивними емоціями з іншими, й Вілігурські створили спочатку любительське об’єднання, а згодом ГО «Біла Ворона», представлення якої відбулося в неділю, 15 грудня, в Ківерцівській центральній районній бібліотеці.



Чимало волинян переглядаючи стрічку новин у фейсбуці бачили захопливі світлини-звіти про мандрівки цих любителів екотуризму, а багато хто вже подорожували з «Білою Вороною». Тому на захід прийшло чимало прихильників організації, як з Ківерець, так і представників з Колок, Рожища, Луцька, Оржева, Рівного, Зорі та Клеваня.



Про історію, діяльність та плани ГО розповів її засновник Олег Вілігурський. Зокрема, пан Олег говорив не тільки про користь екотуризму на екологічному транспорті, а й підкреслив, що на «рахунку» «Білої Ворони» уже 32 публічні події: велопоходи, пішохідні походи, презентації. Також спікер зазначив, що вони мають досвід маркування туристичних маршрутів у Карпати, досвід походів з дітьми, але попри це, при кожній нагоді отримують нові знання на тренінгах, воркшопах та форумах.



«Ідея «Білої Ворони» виникла у 2017-му році. Тоді ми придумали назву для клубу, створили сайт і сторінку у фейсбуці. У 2018-му ми вже активно проводимо публічні події. У 2019 році створили однойменну громадську організацію. Мабуть, головним натхненням стало те, що у велопоходах ми стали зустрічати дуже гарних людей. От і вирішили зробити щось, що дозволить зустрічати ще більше таких людей. Мабуть, велосипед притягує найкращих. Звісно, у натхнення бувають підйоми і спади, але ідея «Білої Ворони» - це ж як домашній улюбленець: його треба щодня годувати і доглядати, але зроду не виникає думки його прогнати. Дуже надихають і окрилюють ось такі зустрічі з друзями, з нашими братами і сестрами по дорогах», - каже Олег Вілігурський.



Мету, засновник організації, пан Олег, окреслив так: «Сприяти покращенню здоров'я і добробуту людей, популяризуючи екотуризм, екологічний транспорт і здоровий спосіб життя. Звучить, можливо, трохи пафосно, але ми таки віримо, що таке покращення хоча б на місцевому рівні, на рівні наших друзів і знайомих - цілком по силах Білій Вороні».

Натомість Тетяна Вілігурська розвінчувала міфи про небезпеку веломандрівок з маленькими дітьми та з досвіду розповідала, як зібрати у похід дітей та що потрібно прикупити для безпеки.

Спікерами цього дня були члени організації - Віктор Савицький, Вікторія Музика, Ірина Міщук, Оксана Клепанчук та Микола Доценко, які ділилися секретами з веломандрівок, а також радили, як правильно обрати велосипед, що потрібно для пересування в темну пору доби та, чи варто розпочинати мандрівки після 60.



Загалом під час зустрічі панувала дружня атмосфера за філіжанкою запашного чаю та смачних солодощів. Під час невимушеної бесіди переглядали світлини з подорожей та ділилися ідеями для майбутнього розвитку, прокладання маршрутів походів та проведення цікавих акцій. Не обійшлося цього дня без подарунків: Микола Доценко презентував «Білій Вороні» картину з учасниками вело походів.



Під час знайомства з цими чудовими людьми розумієш, що холодна пора року не зупиняє активних мандрівників. Зимою куратори «покатеньок» не припиняють своєї діяльності, а заохочують своїх прихильників до піших прогулянок цікавими місцями Волині, щоб не «проворонити свою пригоду».

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні