--> У Луцьку перевірили якість газу. ФОТО, ВІДЕО | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

У Луцьку перевірили якість газу. ФОТО, ВІДЕО

4
1
У Луцьку перевірили якість газу. ФОТО, ВІДЕО
Представники «Волиньгазу», на прохання Громадянського Руху «СВІДОМІ», перевірили якість природного газу в Луцьку.

«Ми отримали чимало звернень від людей, де вони нарікають на те, що газ змінює колір під час горіння, що довго закипає вода у каструлі тощо. Ми розуміємо, що лучани величезні кошти сплачують за газ, тому, з ініціативи Андрія Покровського та «СВІДОМих», проводимо цей експеримент», – зазначив співзасновник ГР «СВІДОМІ» Тарас Шкітер. Про це інформує ІА Конкурент.





Позитивно про таку ініціативу відгукнулися як містяни, так і обранці громади. Зокрема, депутатка Луцької міської ради Алла Надточій переконана, що громадянам важливо знати, за що вони платять гроші:



«Часто надходять скарги, що сковорідка тушить, а не смажить, довго нагрівається вода. Люди зізнаються, що не звертали раніше на це уваги. Проте сьогодні звертають, оскільки платять значно більше».



Своєю чергою голова ОСББ Наталія Прищепа зазначила, що підтримує будь-яку ініціативу, спрямовану на благо мешканців:

«Дякую «СВІДОМИм» за таку ідею, ми маємо право знати, який газ подають у наші квартири».



Так, щоб визначити якість газу, передусім необхідно провести його забір у спеціальну ємність (два балони, в кожному з яких близько 1 дм куб. газу). Для цього фахівці обрали два газорозподільні пункти – № 13 і № 9 на вулицях Вавілова та Задворецькій.



Відібрані проби газу перевірили в хімічній лабораторії АТ “Волиньгаз” на хроматографі. Результати виявилися задовільними.

«Фізико-хімічні показники на момент сьогоднішнього відбору газу, всі його параметри є в межах норми і відповідають чинним стандартам ДСТУ та параметрам, які зазначені в Кодексі ГТС. Компонентний склад, що стосується метану, має бути не менше 90 %, а в нашому результаті – 91 %. Часто можна почути спекуляції щодо калорійності газу. В нашому експерименті вона – 8 190 ккал/м3, а згідно зі стандартами теплотворність має бути не нижче 7 600 ккал/м3», – розповів начальник відділу лабораторних вимірів АТ “Волиньгаз” Володимир Самчук.



Окрім цього, фахівець підкреслив, що колір горіння газу (на який часто нарікають споживачі) не може бути об’єктивним показником, який визначає його якість.

«Якість газу можна визначити лише в спеціалізованій хімічній лабораторії на відповідному обладнанні. А в домашніх умовах, звісно, такого не зробиш», – каже фахівець.

Разом із цим він пояснив, що червоний колір газу, ймовірно, вказує на засмічення системи подачі газу до конфорки:

«Щоб уникнути подібного, потрібно звертатися в газову службу, щоб спеціалісти проводили технічне обслуговування».

У Громадянському Русі «СВІДОМІ» подякували «Волиньгазу» за співпрацю. Також громадська організація закликала: якщо лучани не задоволені якістю газу, вони можуть звертатися до «СВІДОМИХ».

До слова, кожен громадянин може замовити послугу з перевірки якості газу. Ця послуга є платною.

Фахівці радять волинянам не забувати про правила використання природного газу в побуті. Споживачам рекомендують частіше проводити технічне обслуговування газового обладнання, налаштовувати пальники для правильного згоряння, частіше провітрювати приміщення, де є газові прилади, відчиняти кватирку, коли горить газ на плиті. Завжди телефонувати на номер екстреної служби 104, якщо почули витік газу вдома чи на вулиці.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Перевірити якість газу повинна не зацікавлена сторона! А то виходить, що волиньгаз перевіряє якість своєї роботи!
Відповісти
О так скоро вибори і про піаритися це чудова нагода особливо на теперішніх проблемах українців. зараз таких різних організацій буде хоч греблю гати. цікаво як може правдиво і не зацікавлено лабораторія Волинь газу перевіряти в себе ж продукт який надає населенню за таку безмірну плату. це б було б абсурдно щоб виробник на себе ще й склав акт невідповідності. От я вчора в районі " Львівського масиву " пізно вечері хотіла прийняти душ, в мене звичайна газова колонка для нагрівання води, і що цілий вечір коли люди користуються то тиск був газу нормальним, а коли біля півночі я вирішила очистити своє тіло, то змивала голову з чайника, бо тиску газу не вистачало для нагрівання, а може і калорійності його. Ще хочу зазначити, що маю технічну освіту і пропрацювала на заводі 12 років, тому розбираюся в технічних і різних хімічних питаннях. ПРОТЕ ЯК НАС ДУРИЛИ ТАК НАС ПРОДОВЖУЮТЬ ДУРИТИ І ВИТРЯСАТИ ОСТАННЄ ЗАРОБЛЕНЕ ЗЕРНО. ЖАЛЬ ДУЖЕ ЖАЛЬ ЛЮДЕЙ, І ЧИ ЧИНОВНИКИ ПРОЖИЛИ Б НА ПЕНСІЮ У 2000 ТИСЯЧІ ГРИВЕНЬ. А НЕ ТАК ЯК ЇМ БАЧТЕ МАЛО І 30 ТИСЯЧ ГРИВЕНЬ. ВСІМ ЧИНОВНИКАМ БАЖАЮ ЩОБ МАЛИ ПО ТРИДЦЯТЬ СРІБНЯКІВ У КИШЕНІ!!!
Відповісти
Норма для Гтс і для споживача - різні речі, "свідомі" і того не розуміють?
Чому лічильники (навіть нові) рахують не спожиті калорії споживачем як у всьому світі, а тупо "прокачані кубометри" невідомо чого..?
Розумію що вибори на носі, а піаритись нема на чому.
В кожній квартирі з 2018 року мають стояти засоби обліку.., а стоять чи ні і чому? Пропіартесь!
Відповісти
а що, Шкітер і свідомі мають зелене поняття, як здійснюються виміри нагазовому хроматографі ? їм локшини на вуха навішали, а вони того навіть не зрозуміли
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні