--> Кліщ може залишатися непоміченими і смоктати кров до 12 діб | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Кліщ може залишатися непоміченими і смоктати кров до 12 діб

0
4
Кліщ може залишатися непоміченими і смоктати кров до 12 діб
Поки ми переживаємо коронавірусну пандемію, не слід забувати й про інші інфекційні небезпеки, які чатують на нас. І одна з них – кліщі. Незважаючи на крихітні розміри (якихось 5 мм), ці комахи – реальна загроза для людей.

Отож, до чого треба бути готовим, якщо раптом вас вкусив кліщ, консультує фахівець Волинського центру громадського здоров’я Леся Іванишин, - передає "Вісник+К".

Варто зазначити, що кліщі не стрибають і не літають, вони повільно повзають. Найбільше їх у листяних лісах. «Найсмачніші» місця для цих членистоногих – наші руки, шия, пах, голова. Їхній укус безболісний, оскільки слина містить знеболювальні речовини, тож можуть залишатися непоміченими і смоктати кров до 12 діб!

Щоб витягти кліща, потрібні вміння і терпіння. Оскільки дихає цей кровопивця черевцем, варто капнути на нього якимось жиром, щоб перекрити доступ кисню. Через 10–15 хвилин підчепити пінцетом за черево. Не можна шарпати чи різко висмикувати кліща. Варто помаленьку розхитувати і ніби викручувати його з тіла. Місце укусу продезінфікувати.

Кліщі небезпечні тим, що можуть переносити різні недуги: хвороба Лайма (бореліоз), кліщовий енцефаліт та інші. Найрозповсюдженіша у наших краях хвороба Лайма дуже підступна і може маскуватися під інші хвороби. Проте є один симптом, який дає змогу безпомилково розпізнати інфекцію – кільцеподібна еритема. Вона виглядає так: у місці укусу кліща з’являється почервоніння, довкола – кільце білого кольору, потім знову почервоніння. Зазвичай, як зазначає Леся Іванишин, еритема розвивається на місці укусу протягом одного-двох тижнів. Часто супроводжується лихоманкою, головним болем, втомлюваністю, болем у м’язах, суглобах. У деяких людей спостерігається параліч лицьового нерва. Пізні прояви можуть бути і через шість місяців (!) після укусу кліща та включають артрит, ураження нервової системи та атрофічний хронічний акродерматит, які лікувати неймовірно складно – лише антибіотиками і тривалий час. Тож чим раніше виявлено хворобу, тим успішнішим буде результат.

Кліщовий енцефаліт, який теж передається при укусах інфікованими кліщами чи при розчухуванні місця укусу (та втирання в шкіру слини) – це дуже серйозне захворювання, що викликає ураження головного та спинного мозку. Починається зазвичай з гарячки, головного болю та у м’язах, нежитю, першіння у горлі. Після цього з розвитком хвороби можуть виникнути нестерпне блювання, конвульсії, непритомність. Часто після перенесеної хвороби залишаються стійкі нервово-психічні розлади, порушення слуху, паралічі, атрофія м’язів, адже вірус, який переносить кліщ, вражає нервову систему. Ефективних методів лікування кліщового енцефаліту не існує, але є дієва профілактика – щеплення. Вакцинації насамперед потребують люди, які працюють у сільському господарстві, лісових масивах, дачники і навіть туристи.

Мирослава КОСЬМІНА
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні